tüdőbaj
#Betegségek

Ezek is ártanak a tüdődnek - hitted volna?

2010.05.05.
3 perces olvasási idő

A levegőben terjengő irritáló anyagok, akár a szabadban, akár a lakásban, asztmát okozhatnak vagy a meglévő betegséget súlyosbíthatják, s ilyenkor a légzésünket krónikus köhögés vagy zihálás jellemzi. A leggyakoribb szennyező anyagok, mint például a kipufogógázok vagy mások dohányfüstje, jól ismert kiváltó okai a tüdőbetegségeknek, beleértve az asztmát is.

Számos más irritáló anyag is van azonban, akár az otthonunkban, akár a gépkocsinkban, amelyek ugyancsak kiválthatnak asztmatikus tüneteket.

A tűzijátékok

Évek óta jelennek meg itt-ott beszámolók arról, hogy a tűzijátékok asztmás rohamokat idéznek elő. Az egyik különösen megdöbbentő eset 2000-ben történt, amikor is egy kilenc éves, az asztma enyhébb válfajában szenvedő kislányt, miközben valamilyen ünnep alkalmával csillagszóróval játszott, súlyos asztmás roham fogta el, majd bele is halt.

Amikor meggyújtasz egy római gyertyát, fütyülő rakétát, csillagszórót vagy más tűzijátékot, számtalan vegyi anyag szabadul fel, köztük kéndioxid, melyet ha nagyobb mennyiségben lélegzel be, súlyosbíthatja az asztmád.

Nagyobb szabású tűzijátékok során szerepe van a szennyező füstnek is, amely bárium aeroszolt tartalmaz, és egy 2008-as tanulmány szerint ugyancsak az asztma súlyosbodását idézheti elő.

A légzsákok

Azok az asztmások, akik egy ütközés következtében az autójukban rekedtek, asztmás rohamokat szenvedtek el. Némelyek az átélt stressznek tulajdonítják ezt, pedig az okok másban keresendők: a légzsákok felfújódásakor az utastérbe kerülő aeroszolos összetevőkben.

A 90-es évek közepén a GM kutatóinak egy csoportja is megerősítette ezt a mellékhatást. Két tucat asztmás ült húsz percen át egy légmentesen zárt gépkocsi hátsó ülésén az egyik légzsák működésbe lépése után. Hatan közülük jelentős légúti tünetektől szenvedtek a kiáramló gáz hatására.

Amikor légszűrőmaszkban végezték el velük ugyanezt a kísérletet, semmi hasonlót nem tapasztaltak.

A liszt

Nagy mennyiségben belélegezve a liszt irritálhatja a tüdőnket, olyannyira, hogy a szakemberek külön kifejezést is használnak erre: pékasztma.

A meglepő az, hogy ez az egyik leggyakoribb formája a foglalkozási betegségként jelentkező asztmának. Sok hivatásos pék, akinél kialakult ez az asztma, allergiás a búzalisztre (vagy más belélegezhető anyagra).

A vizsgálatok ugyanakkor azt mutatják, hogy még az egyébként nem allergiás pékeknél is kialakulhat a veszélyeztetettség, ami arra enged következtetni, hogy egy idő után maga a lisztpor is veszélyes lehet a tüdő működésére.

A gázkészülékek

A gázkészülékek melléktermékeként a levegőbe kerülő nitrogéndioxid (NO2) összefüggésbe hozható a gyermekek asztmás tüneteivel.

Egy 2008-as vizsgálat során 150 asztmás gyermeket figyeltek meg hat hónapon keresztül. Megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek a lakásában magasabb volt a nitrogéndioxid szintje, gyakrabban jelentkezett zihálás, köhögés és szorító mellkasi érzés. (A felnőttek között végzett vizsgálatok többsége nem hozott hasonló eredményt.)

A nitrogéndioxid még akár a gázkályhák, gázfűtőkészülékek és gáztűzhelyek által kibocsátott kisebb mennyiség esetén is súlyosbíthatja az asztma tüneteit. A szakemberek szerint megfelelő szellőztető berendezésekkel elkerülhető az egészségre veszélyes nitrogéndioxid-szint kialakulása.

A gyertyák

Egy friss tanulmány megállapításai szerint a paraffin alapú gyertyák, melyek a legnépszerűbbek a gyertyák között, toluolt és benzolt bocsátanak ki. (A méhviaszból és szójababból készült gyertyák, melyeket szintén vizsgáltak a kutatók, nem tartalmaznak ilyen vegyi anyagokat.)

Egy romantikus vacsora alkalmából meggyújtott paraffingyertya nem jelent veszélyt az egészségünkre (hacsak nem gyújtunk máglyát). Ha azonban gyakran használunk ilyen gyertyát szellőzetlen helyiségben, az asztmánk súlyosbodásához vezethet.

A nyomtatók

A lézer nyomtatók és fénymásolók igen finom részecskéket bocsátanak ki, melyek légzési problémákat okozhatnak. Az egyik folyóiratban szerepelt például egy irodai titkár, aki valahányszor fénymásolni kezdett, tizenöt-húsz percen át asztmatikus és allergiás tüneteket észlelt magán.

Más nyomtatótípusokról is közismert, hogy ugyancsak légzési problémákat válthatnak ki.

Az egyik orvosi folyóirat 2009-ben egy olyan 62 éves hölgy esetéről számolt be, akit munka közben, egy kis lottózóban, állandó köhögés és zihálás kínzott. Orvosai megállapították, hogy a lottószelvények nyomtatására használt készülék tintája okozta a betegségét. Miután nem dolgozott tovább a lottózóban, a tünetei megszűntek.

A műanyagok

Bár a műanyagokról nem feltételeznénk, hogy ártalmasak lehetnek a tüdőre (ha csak nem jut közvetlenül bele), a PVC-ként (polivinilklorid) ismert műanyagot tartalmazó háztartási termékek, mint például a zuhanyfüggöny, bizonyos fajta padlóborítások, műbőr bútorok, műanyag ablakok és játékok, mégis fokozatosan vegyi anyagokat, úgynevezett ftálsavakat bocsátanak ki.

Különböző tanulmányok szerint a megnövekedett ftálsav-szinttel – vagyis az otthonunkban található PVC-termékekkel – függenek össze a fokozott asztmatikus tünetek, a köhögés és a zihálás.

(Ő.B.; Forrás: health.com)