allergia
#Betegségek

8 árulkodó jel, ami ritka allergiára utal

2022.08.28.
2 perces olvasási idő

Az allergia kezelése nehéz ügy. A test a kültéri és a beltéri allergénekre az esetek nagy részében enyhén reagál, mint például orrfolyással vagy tüsszögéssel. Néha a reakció súlyosabb, például gyomorgörcs, szédülés vagy légzési nehézségek jelentkezhetnek. Vess egy pillantást a következő 8 furcsa jelre, ami arra utal, hogy allergiás reakciód van!

Viszkető kiütés

Az alattomosan kialakuló allergiák közül a nikkel allergia az egyik leggyakoribb. A legjellemzőbb tünetek a piros, viszkető, dudorodó kiütések. Allergiás reakciót kiváltó fém előfordulhat pénzérmében, szemüvegkeretben, kulcson, óraszíjon, lábbelin és egyes lakberendezési tárgyakban.

Szédülés érzése telefon közelében

Ritka allergiás kiütésekA világ tele van mobiltelefonokkal, mobil eszközökkel, síkképernyős TV-kkel, ezek által pedig ki vagyunk téve az elektromágneses mező hatásának (EMF), más néven az eletroszmognak.

Ezzel párhuzamosan egyre többen veszik észre magukon, hogy érzékenyek az EMF-re. Gyakran nevezik ezt elektromágneses túlérzékenységnek vagy EHS-nek. Ilyenkor az emberek szédülést, hányingert, fejfájást és alvási problémákat észlelhetnek, ha szoros kapcsolatban vannak egy elektromos készülékkel.

Elváltozások a nemi szerven

A szokatlan bőrelváltozás nem feltétlenül nemi betegség jele. Noha ritkán, de előfordulhat, hogy a férfinál allergiás reakció jelentkezik, ha partnere bakteriális fertőzés kezelésére szolgáló hüvelykrémet használ.

Bőrduzzanat

Néhány embernél a tetoválások vezetnek furcsa bőrkinövésekhez. Szakemberek megállapítása szerint a piros tintával készült tetoválások járnak a legtöbb bőrdaganattal. Szakértők szerint a bőr idegen anyagként érzékeli a piros tintát, és kiváltja a szervezetünkben az erre adott immunválaszt.

Hólyagok, csalánkiütések és duzzadt bőr

Vannak, akik allergiásak a napra, és olyan tüneteket tapasztalnak, mint például a hólyagok, a csalánkiütés és a bőrduzzanat, ha napsugarak érik a bőrüket. Egy 2011-es német tanulmány szerint az európaiak, amerikaiak és skandinávok 10-20%-a szenved napallergiától. Ez a napfényre adott rendellenes reakció rendszerint az ultraibolya-sugarak hatására alakul ki.

Fekete foltok a bőrön

A viszkető kiütés lehet allergiás reakció a borostyán méregre, de ritka esetekben kialakulhatnak fekete foltok is - állítja egy 2008-as tanulmány. Csillogó fekete rétegek jelennek meg a bőrön és a ruházaton, amikor nagy mennyiségű gyantával, vagy mérgező növények olajos váladékával érintkezünk. A kutatók szerint a bőr lehámlik, majd hegesedés nélkül, magától gyógyul.

Duzzadt nyelv

Azoknak, akik szénanáthában szenvednek, lehet még egy okuk az aggodalomra, mivel néhány gyümölcs és zöldség hasonló fehérjéket tartalmaz, mint a szénanáthát okozó pollenek. Ezek is okozhatnak allergiás reakciót, mint például viszketést, vagy a száj, az arc, a nyelv és a torok dagadását.

Az orális allergia szindróma akkor következik be, ha a szervezet olyan durván reagál a gyümölcsök és zöldségek fehérjéire, mint a levegőben terjengő pollenre. A szindróma az allergiás betegek legalább egyharmadát érinti, és bármikor jelentkezhet.

Élénk piros hátsó

Az emberek ki vannak téve olyan fémek, gyógyszerek, növények és gyógynövények hatásának, amelyek kialakíthatják a "pávián szindrómát". Jele az élénk piros kiütések megjelenése, elsősorban a fenéken, mely kiütések nagyon emlékeztetnek a pávián fenekére, a kutatók szerint. A piros kiütések megjelenhetnek a végbélnyíláson, a nemi szerven, a belső combon, viszkethet és fájdalmas lehet, de a szindróma semmilyen komoly egészségügyi kockázattal nem jár.

Az olyan fémek, mint az arany, a nikkel és a higany allergiás reakciót indíthat el. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy az antibiotikumok és antibakteriális szerek szájon át, intravénásan vagy a bőrön keresztül való alkalmazása is kiválthatják a reakciót.

(KamaszPanasz - S.Z., www.myhealthnewsdaily.com)