Betegségek, bőrpír

#Betegségek #bőrpír

51 db cikk a témában

A kínzó napégés
#nap
2024.07.19.

A kínzó napégés

A napégés a túl sok napozás eredménye, illetve azé, hogy a sugarak sokkal erősebbek az ózon réteg elvékonyodása következtében, mint régebben. Szinte mindenki leégett már életében legalább egyszer.

7 otthoni gyógymód a napégésre
#napozás
2024.07.05.

7 otthoni gyógymód a napégésre

A nyári napozás nemcsak szép bőrszínt eredményezhet, hanem csúnya leégést, fájdalmas bőrproblémákat is okozhat, emellett pedig minden egyes napégéssel növeled az esélyeidet a bőrrák kialakulására.

A mérges szömörce okozta kiütések
#mérges szömörce
2024.07.03.

A mérges szömörce okozta kiütések

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például a parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

SLE - Szisztémás lupus erythematosus
#gyógyíthatatlan
2024.05.02.

SLE - Szisztémás lupus erythematosus

Az SLE a test több szervét érintő, gyógyíthatatlan autoimmun betegség, mely 90 százalékban a női nemet érinti. Leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív. Milyen kilátásai vannak az SLE-ben szenvedő betegnek?

Így védekezhetsz a kullancsok ellen
#lyme-kór
2024.04.12.

Így védekezhetsz a kullancsok ellen

Tudtad, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek egyike a Lyme-kór? Vajon hogyan lehet elkapni? A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel. Vigyázzunk egészségünkre, és óvjuk magunkat a kullancsok támadásától a kirándulások alatt!

Minden, amit a kanyaróról tudni érdemes
#kanyaró
2024.03.19.

Minden, amit a kanyaróról tudni érdemes

A kanyaró egy igen ragályos, fertőző betegség, amelynek hatására kiütések jelentkezhetnek az egész testen. Rengeteg ember halt meg és rohamosan terjedt a betegség, amíg fel nem fedezték az oltóanyagot.

A 10 leggyakoribb allergén
#allergén
2024.03.17.

A 10 leggyakoribb allergén

Az allergia egy abnormális immunválasz, amikor a test a környezetben lévő ártalmas anyagok – például pollen – ellen próbál védekezni. Nagyon sok minden válthat ki allergiás reakciót, ami lehet enyhe fokú, de akár életveszélyes is. Íme, a 10 leggyakoribb allergén.

Vulvodynia - amikor érzékeny a szeméremtest
#vulvodyinia
2024.03.15.

Vulvodynia - amikor érzékeny a szeméremtest

Gyakran előforduló probléma, hogy ég, fáj, csíp a szeméremtested, különösen érintés esetén. Ennek oka lehet a vulvodynia, melyről most többet megtudhatsz.

Hogyan élj együtt az ekcémával?
#ekcéma
2024.03.02.

Hogyan élj együtt az ekcémával?

Az ekcéma bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel járhat. Mit tehetsz a tünetek enyhítése érdekében?

Bőrrák kialakulása kamaszoknál
#bőrrák
2023.07.29.

Bőrrák kialakulása kamaszoknál

A bőrrák a rák egy fajtája, amely a bőr sejtjeiben alakul ki, de átterjedhet a test más részeire is. A bőrrák nagyon ritka tiniknél, azonban kialakulásának esélye az életkorral nő, így nem árt minél korábban elkezdeni védekezni a betegség ellen.

Amit az ekcémáról tudni kell
#ekcéma
2023.05.17.

Amit az ekcémáról tudni kell

Ekcéma esetén viszkető foltok jelenhetnek meg a test bármely pontján, de főként a kézfejen, a könyök- és térdhajlatokban, a nyakon, a mellkason és a szemhéjon jellemzőek. Az ekcémás bőr megvastagodhat.

Majomhimlő tiniknél
#majomhimlő
2022.11.01.

Majomhimlő tiniknél

A majomhimlő terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével arányosan, de azzal párhuzamosan - a megfertőződött kamaszok száma is nő, sőt esetükben nagyobb a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának esélye.

8 árulkodó jel, ami ritka allergiára utal
#allergia
2022.08.28.

8 árulkodó jel, ami ritka allergiára utal

Az allergia kezelése nehéz ügy. A test a kültéri és a beltéri allergénekre az esetek nagy részében enyhén reagál, mint például orrfolyással vagy tüsszögéssel. Néha a reakció súlyosabb, például gyomorgörcs, szédülés vagy légzési nehézségek jelentkezhetnek. Vess egy pillantást a következő 8 furcsa jelre, ami arra utal, hogy allergiás reakciód van!

#kánikula
2021.07.03.

Jön a hőség! Mire érdemes odafigyelni?

Nyáron nem árt odafigyelni magunkra! Milyen hatással van a rendkívüli hőség szervezetünkre? Mik a lehetőségeink a védekezésre, és mik a teendőink?

#latex
2018.05.28.

A latexallergia tünetei és kezelése

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.