majomhimlő
#Betegségek

Majomhimlő tiniknél

2022.11.01.
2 perces olvasási idő

A majomhimlő terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével arányosan, de azzal párhuzamosan - a megfertőződött kamaszok száma is nő, sőt esetükben nagyobb a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának esélye.

A majomhimlő terjesztésének legáltalánosabb módja a bőrkiütéssel - közvetlen bőr-érintkezés útján a már megfertőződött személyről intim kapcsolat útján, vagy ha nem intim kapcsolatról van szó, akkor a fertőződés történhet úgy is, hogy olyan, már vírushordozó családtag bőrét érintjük meg véletlenül, akin van egy észre se vett felületi sérülés, hámhiány - vagy olyan tárggyal vagy anyaggal (pl. takaró, bútor, ruha stb.) való fizikai érintkezés, amely érintkezett a kiütéssel.

A majomhimlő nem terjed a fertőzött személlyel folytatott kötetlen beszélgetések során, vagy egy fertőzött személy mellett egy élelmiszerboltban elsétálva.

A fiatalok kezelésre szorulhatnak, ha tüneteik súlyosak, vagy ha fennáll a súlyos betegség veszélye. 8 év alatti csecsemők és kisgyermekek; ekcémás betegek, bizonyos bőrbetegségekben vagy más immunrendszeri betegségekben szenvedő gyermekek; és a várandósoknál nagyobb a súlyos betegség kialakulásának kockázata.

A majomhimlő tünetei

A majomhimlő lázzal, fejfájással indul. A beteg fáradt, elesett, hidegrázása, izomfájdalma van. A kezdeti tünetek megjelenésétől számított 1-3 napon belül a megfertőződöttek arcán, vagy más testrészén rendszerint kiütések jelennek meg. Az elváltozás sötét pontként mutatkozik a bőrön, majd kiemelkedő dudor lesz, amiben folyadékgyülem szaporodik fel. A bárányhimlővel szemben a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

A majomhimlő árulkodó jele az, hogy hogyan néz ki a kiütés, és hogyan változnak a foltok az idő múlásával. Amikor a kiütés először megjelenik, lapos foltnak tűnik. Klasszikusan az összes folt egyszerre változik, emelkedett dudorokká, majd folyadékkal telt hólyagokká válnak, amelyek gennyes fehér/sárga sebekké válnak. A jelenlegi járványban azonban néhány betegnél olyan bőrelváltozások voltak, amelyek nem követték a szokásos mintát, és különböző fejlődési és feloldódási stádiumokban jelentek meg egyetlen testrészen. A kiütés megjelenése előtt a korai jelek a következők lehetnek:

  • láz
  • duzzadt nyirokcsomók
  • fejfájás
  • torokfájás
  • köhögés

Ha egy gyermeknél vagy tinédzsernél tünetek jelentkeznek otthon, a szülőnek fel kell vennie a kapcsolatot gyermekorvosával. Ha tüneteket észlelnek az iskolában vagy a gyermekgondozásban, akkor:

  • Legyen elkülönítve más gyerekektől vagy serdülőktől egy privát térben (például irodában).
  • Viseljen jól illeszkedő maszkot (ha a gyermek legalább 2 éves).
  • Orvoshoz kell fordulni, hogy a szakember megvizsgálhassa.

Van-e kezelés a kamaszok számára?

A legtöbb ember két-négy hét alatt felépül még a majomhimlőt okozó vírust elpusztító gyógyszerek nélkül is. Egy tininek kezelésre lehet szüksége, ha szövődményei vagy súlyos betegségei vannak, vagy ha nagy a súlyos betegség kockázata. Kezelés javasolt, ha bizonyos testrészeiken (például szemek, száj, nemi szervek vagy végbélnyílás) elváltozások vannak.

A majomhimlő mindaddig fertőző marad, amíg a kiütés teljesen el nem múlik - miután az összes varasodás le nem hullott, és új bőr keletkezik.

Főbb tennivalók:

  • A bőrkiütést le kell fedni.
  • Nem szabad megérinteni a kiütést.
  • Távol kell tartani a többi embert és háziállatot. Ha lehetséges, csak egy személy gondoskodjon a betegről.
  • A tini viseljen jól illeszkedő maszkot.

Létezik majomhimlő elleni oltás?

A Centers for Disease Control and Prevention oltást javasol néhány olyan ember számára, akik majomhimlővel érintkeztek, beleértve a gyermekeket és a tizenéveseket is. Az oltóanyag beadható olyan személyeknek is, akik a vírussal fertőzött laboratóriumban dolgoznak, vagy fertőzött betegeket látnak el. Jelenleg nincs szükség a gyermekek vagy a legtöbb felnőtt széles körű oltására. Bárki, aki megkapta a majomhimlő vakcinát, megfontolhatja, hogy 4 hetet várjon az mRNS COVID-oltás beadásával, különösen a tizenéves vagy fiatal felnőtt férfiaknál, akiknél nagyobb a szívizomgyulladás kockázata.

Ha a fenti tüneteket észleled, mindenképp keresd fel háziorvosod, hogy megvizsgálhasson, addig pedig semmiképp ne menj közösségbe!

(KamaszPanasz - healthychildren.org)