ekcéma
#Betegségek

Amit az ekcémáról tudni kell

2023.05.17.
1 perces olvasási idő

Ekcéma esetén viszkető foltok jelenhetnek meg a test bármely pontján, de főként a kézfejen, a könyök- és térdhajlatokban, a nyakon, a mellkason és a szemhéjon jellemzőek. Az ekcémás bőr megvastagodhat.

Az ekcéma tünetei

A viszketés a meghatározó tünet, de az állandó vakarás felkarcolhatja a hámréteget, amely Amit az ekcémáról tudni kellfertőzéshez vezethet. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, melyek az alábbiak:

  • vörös, hámló bőr
  • dudorok
  • hólyagok
  • nedvedzés
  • pörkképződés
  • az állandó vakarás, hámlás, pörkképződés miatt az érintett bőrfelület megvastagszik

Az ekcéma diagnosztizálása

Ha viszkető, vörös foltjaid vannak az említett testtájakon, azonnal keresd fel a bőrgyógyászodat.

Az ekcéma diagnózisának az alapja, hogy az orvos felveszi az anamnézisedet, vagyis, megkérdezi, hogy előfordult-e a családodban ekcémás vagy bármilyen allergiás megbetegedés. Aztán megvizsgálja a bőrödön lévő elváltozásokat. Az orvos allergiavizsgálatot is végezhet, illetve bőrkaparékból mikroszkóp alatt kizárhatja a fertőzést.

Kiknél fordul elő az ekcéma?

Az ekcéma örökletes betegség. Az ekcéma nem fertőző, nem adható át senkinek. Azok körében, akik szénanáthások, allergiások, asztmások, száraz a bőrük, nagyobb az ekcéma előfordulásának esélye. Az allergének között megkülönböztettünk belső és külső allergént. A belső allergén lehet a hús, a dió, a mogyoró, a tej, a tejtermékek, a fűszerek, az eper, a kivi, a citrusfélék, a tojás stb.

A külső allergének közé sorolhatjuk a poratkát, pollent, állati szőrt, penészgombát, mosóport, öblítőt, háztartási vegyszereket, parfümöt, sprayt, szappant stb. Az allergénekre adott túlzott immunválasz gyulladásba hozhatja a bőrt, ami ekcéma kialakulásához vezethet. Az érzelmi zavarok és a stressz nem okoz ekcémát, de súlyosbíthatja a tüneteket.

Az ekcéma és a fertőzések

A folytonos viszketés és vakarózás hatására a hámrétegen keletkezett sérüléseken keresztül a korokozók bejuthat a szervezetedbe. Előzd meg ezt azzal, hogy kerülöd az ekcémás bőr vakarását! Ha pedig panaszaid lennének, feltétlenül keresd fel az orvosodat.

(KamaszPanasz)