vitamin
#Táplálkozás

Vitaminszedés: ártalmas is lehet?

2016.02.11.
1 perces olvasási idő

Az egészséges élethez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztása. A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. Pedig a túlzott vitaminbevitel ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.

A felnőtt lakosság 30-50 százaléka fogyaszt mesterségesen előállított multivitamint és egyéb vitamintartalmú táplálékkiegészítőket. Valójában a természetes forrásból származó vitaminok biohasznosulása jobb, mint a mesterséges formáké, azonban jó tudni, hogy a mesterséges és természetes vitaminok túlzott bevitele - kifejezetten a zsírban oldódóké - egyaránt káros a szervezet számára.


Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet hosszú távon képes raktározni. Főbb forrásai az állati eredetű táplálékok közül a tej, a máj, a vese, a tojássárgája, előanyaga növényi eredetű táplálékokkal vihető a szervezetbe, például: sárgarépa, brokkoli, spenót, sóska, tök. Az átlagosan szükséges napi bevitel 5000 NE.vitamin

Átlagos esetben kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra bevitelre. Az A-vitamin túlzott bevitele rövid- és hosszabb távú tünetekben egyaránt megnyilvánulhat.

A vitamin-túladagolás tünetei

Az akut tünetek elég változatosak lehetnek, hányinger, hányás, idegesség, idegrendszeri eltérések, hasi fájdalom, látászavar, fejfájás, izomgyengeség, étvágytalanság jelentkezhet. Mérgezés esetében az egyszeri A-vitamin fogyasztás eléri a testtömeg kg-onként bevitt 25 000 nemzetközi egységet, ám ez rendkívül ritkán fordul elő.

Krónikus túladagolás esetén a legjellemzőbb tünetek az étvágytalanság, hajhullás, a nyálkahártyák kiszáradása, az ajkak bőrének kiszáradása, berepedezése, fejfájás, általános gyengeség, álmatlanság, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hámló bőr. Súlyos formákban májbetegség, súlyos idegrendszeri eltérések is jellemzőek. Természetesen a felsorolt tünetek nem alakulnak ki törvényszerűen minden esetben, többféle kombinációban jelentkezhetnek. Ha a napi A-vitamin fogyasztás tartósan eléri a 25 000 NE-t, a krónikus mérgezés tüneteivel kell számolni.

Bánj vele gyógyszerként!

A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A sok vitamin, jó egészség elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel.

A vitamintabletták sok szempontból olyannak számítanak, mint legtöbb gyógyszer, fogyasztásukról beszélj az orvosoddal. Ha fogyasztásuk mellett bármilyen tünet jelentkezik, a vitaminkészítmény fajtájáról, a napi dózisról és az időtartamról feltétlenül tájékoztasd orvosodat.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

vitamin