vitamin
#Táplálkozás

11 érdekes tény a vitaminokról

2023.10.20.
1 perces olvasási idő

A vitaminok nagyon fontosak az ember egészségének megőrzése érdekében. De biztos, hogy mindent tudunk róluk? A cikk most 11 érdekes tényt tár fel a vitaminokról.

Figyelj oda a megfelelő vitaminok pótlására

1. Az A-vitamin egy olyan szerves vegyület, mely kis mennyiségben ugyan, de feltétlenül szükséges az élő szervezet számára.

2. Az aszkorbinsav szó (C-vitamin másik elnevezése) jelentése skorbut ellenes.

3. A vitamin „kifejezés” először az 1800-as években vált népszerűvé és elterjedtté, egy olyan szóösszetétel eredménye mely a „létfontosságú” és az „amin” szavakból ered, a szó jelentése időközben kissé ugyan megváltozott, de a lényege nagyjából ugyanaz maradt.vitamin

4. Az A-vitamin azért kapta neveként az ABC első betűjét, mert ezt a vitamint fedezték fel először a tudósok.

5. A vitaminok kétféle csoportba sorolhatók: vízben oldódóak vagy zsírban oldódóak. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tizenhárom vitaminból négy zsírban oldódó (A, D, E, K) és kilenc vízben oldódó (8 féle B-vitamin és a C-vitamin).

6. A B6-vitamin a legtöbbféle élelmiszerekben előforduló vitaminféleség, megtalálható gabonafélékben, babban, vörös húsokban, szárnyasokban, halakban és sokféle zöldségben és gyümölcsben.

7. A C-vitamin segít lassítani vagy teljesen megakadályozni a sejtszintű károsodásokat, mivel egy igen jó hatásfokú antioxidáns vegyület, de jelentős szerepe van a kollagén termelésben, valamint segíti a vas felszívódását.

8. Az E-vitamin szintén igen hatásos antioxidáns, mely semlegesíti a sejtkárosító szabadgyököket melyek leginkább az egészségtelen életmód miatt halmozódnak fel a szervezetben.

9. Az E-vitamin bizonyos szintig képes megvédeni a bőrt az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól.

10. A D-vitamin (ergoszterol) segít a csontok és a fogazat felépítésében, a kalcium beépülését, valamint a bélrendszerből történő felszívódást segíti, biztosítja az idegrendszer normális működését és a normál véralvadásban is szerepe van.

(KamaszPanasz - M. T., factspage.blogspot.com)