vitamin
#Vitaminszótár

B6-vitamin

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Részt vesz a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásában, a vörösvérsejtek képzésében, a szív- és érrendszer egészségénekmegőrzésében, az antisejtek és a neurotranszmitterek képzésében. (Utóbbiak az idegsejtek között található, az ingerület terjedését segítő anyagok.)

Megtalálható a halhúsban, a pulykában, a vörös húsokban, a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékekben, a dúsított gabonákban, a krumpliban és a spenótban. Három típusa van: piridoxin, piridoxál, piridoxamin. Ezekhez a molekulákhoz gyakran foszfát is kapcsolódik, ebben az esetben ún. aktív molekulát kapunk. Ezen vitamin felelős a fehérjéket és sokféle hormont felépítő aminosavak feldolgozásáért, valamint az aminosavak "feldarabolásáért". Feladata különböző hormonok, például a dopamin, a melatonin és a szerotonin képzése. Mivel részt vesz a neurotranszmitterek képzésében, ezért szabályozhatja a hangulatingadozásokat és a mentális folyamatokat.

A B12-vitaminnal és a folsavval együtt szabályozza a szervezet homocisztein szintjét, amely aminosavhoz köthető több betegség, például az Alzheimer-kór, a stroke, és a szívinfarktus megjelenése is. A következő betegségekben segíthet: anémia, autizmus, depresszió, magas homocisztein-szint, reggeli émelygés és premenstruációsszindróma.

A B6-vitamin hiánya nagyon ritka. Okozhat mentális zavarodottságot, az immunrendszer gyengeségét és a bőrön horzsolásokat. A vitamin hiánya azoknál az embereknél tapasztalható, akik veseelégtelenségben, krónikus kimerültségben szenvednek vagy alkoholisták vagy azon nőknél, akik fogamzásgátlót szednek. A szakértők szerint az átlagos ember étrendje nem tartalmaz megfelelő mennyiségűt ebből a vitaminból, ami nagyjából 10-25 mg. Bizonyos kezelések esetén 100-200 mg-ot is felírhatnak belőle.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

vitamin