a-vitamin
#Vitaminszótár

A-vitamin (retinal/karotin)

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Segíti a szövetek növekedését és regenerálódását, javítja az immunrendszert, fontos a jó látásmegőrzésében. Fellelhető a májban, a tojásban, a sötétzöld és a sárga gyümölcsökben, zöldségekben, valamint a tejtermékekben.

Bőrvédő vitaminnak is szokták nevezni, hiányában bőrszárazság alakul ki, a csontok fogak, a kötőszövet épségében, a retina (szem ideghártya) működésében. Hiányának első tünete a farkasvakság, másképp szürkületi vakság. Tartós hiánya akár vaksághoz is vezethet, gyerekkorban hiánya a növekedési ütem lelassulását okozhatja.

Az A-vitamin könnyen felszívódik (a táplálékban levő mennyiség 70-90%-a), a felesleg a májban, szemekben, az emésztőrendszer nyálkahártyájában raktározódik a légzőszervek és az emésztőrendszer nyálkahártyájában, illetve a szemekben is raktározódik. Kiválasztása az epén keresztül történik.

Zsíroldékony vitamin, a következő betegségek kezelésében kiegészítő terápiaként alkalmazható: anémia, rángógörccsel járó fibrózis, leukoplákia, kanyaró, éjszakai vakság. Egy átlagos ember számára a szükséges beviteli mennyiség naponta 7500 mikrogramm. A májbetegségekben szenvedők és az idősebbek számára ez a mennyiség túl sok, a számukra megfelelő mennyiséget az orvos határozza meg. Terhesek számára szintén elegendő az átlagosnál kisebb mennyiség, általában 3000 mikrogramm. Ha ennél többet visz be a szervezetébe a kismama a várandóssága alatt, születési rendellenességek léphetnek fel.

Az A-vitamin hiánya általában akkor alakul ki, mikor nem eszünk elegendő karotinoid-tartalmú zöldséget,májat vagy tejterméket. Gyakori a hiány kialakulása a HIV-vírussal fertőzöttek és az idősebb 2-es típusú diabéteszesek körében is. Az elővitaminok (karotinoidok) felszívódása mindössze 20-50%-os, ezért nem gyakori a túladagolás.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

vitamin