köröm
#Testi problémák

Miről árulkodnak a körmeid?

2023.06.04.
1 perces olvasási idő

A köröm keratinból, egyfajta elszarusodott fehérjéből áll, hetente 1 mm-t nő. Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, a köröm megbetegedései és elváltozásai ugyanakkor szervi okokra vezethetők vissza. Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét.

Szép kezekkel, ápolt körmökkel az ember mindig, mindenütt jó benyomást kelt. A körmök szembeötlő elváltozásai mögött viszont betegségek bújhatnak meg. Például a hasadt köröm akkor képződik, ha a szervezet hiányt szenved ásványi anyagokban és H-vitaminban.

Gödröcskék: Hogyha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, gombostűfejnyi lyukak keletkezhetnek. Rendszerint ártalmatlanok. Ám – mindenekelőtt, ha mindkét kézen jelentkeznek – pikkelysömör vagy körkörös hajhullás kísérőjelenségeként is felléphetnek. Kiválthatja őket továbbá ekcéma; ilyenkor a bőrgyógyász segítségére szorulunk.

Keresztbarázdák: Fertőzéses betegségről vagy – ami még rosszabb – mérgezésről árulkodhatnak. Az általános gyógyászat vérkép alapján állapíthatja meg mi rejlik mögöttük.köröm

Hosszanti barázdák: Az ártalmatlan elváltozások közé tartoznak. Többnyire a korral sokasodnak.

Elszíneződések: A vegyszerek (például a körömlakkok) huzamos használata sárgás árnyalatot hagy hátra, ami idővel lenő. Amennyiben a sárga erősebb vagy barnásba megy át, ennek gombás megbetegedés lehet az oka. A patikákban kapható általános gombaölő készítmények (antimikotikák) segíthetnek a megszüntetésükben, de ha nincs javulás, irány a bőrgyógyász!

Kanálköröm: Egyeseknél a körömperemen kanálforma kis vályú képződik. Oka többnyire vas- vagy vitaminhiány. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani sok zöldséggel, gyümölccsel, korpás termékkel az étrendünkön.

Törékeny köröm: Pajzsmirigy-megbetegedés következménye lehet, az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket. A patikákban is kapható táplálékkiegészítő készítményekkel ez a hiány pótolható.

Óraüvegköröm: A köröm zsebóra kidomborodó üvegfedelére emlékeztet, többnyire az ujjak utolsó percei is nagyok és kerekek. Egyesek a boltozatos körmöt örökölték, másoknál ellenben szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar jele is lehet.

(WEBBeteg)