szépségápolás
#Testi problémák

Allergiát okozó szépségápolási szerek

2010.09.20.
2 perces olvasási idő

Érzékeny bőr? Lehet, hogy bőrproblémád visszavezethető egyre a most következő kilenc leginkább bőrproblémákat előidéző összetevő közül. A mostani cikkünk a WebMD és a Marie Claire újság segítségével jött létre.

Formaldehid

Bár a legtöbb kozmetikai vagy szépségápolási terméken nincs feltüntetve a formaldehid, de a legtöbbjük tartalmaz olyan anyagokat, amelyek formaldehidet szabadíthatnak fel. Így akik érzékenyek a formaldehidre olvassanak a sorok között. Formaldehidet szabadít fel ugyanis az imidazol és a quatermium 15 is.

Szakértők szerint a szemhéj-dermatitisz kiváltó oka a körömlakkokba található formaldehid. A festés után ugyanis van még egy vagy két nap mikor a körömlakk még nem teljesen száraz. Ekkor kerülhet a formaldehid felszínre, amely dermatitiszt okozhat. Mivel a bőr a kéz ezen részén erős, így ott valószínűleg nem jelentkezik kiütés vagy elváltozás. Azonban, ha ilyenkor a szemünkbe nyúlunk akarva vagy akaratlanul, például mosakodás vagy hidratálás során, a formaldehid is rákerülhet a szemhéjra. Így pedig a fertőzés kialakulhat.

Parabének

A parabének a kozmetikai gyárak kedvenc tartósítószerei, ugyanis olcsók és megbízhatóak. Persze nem egyszerű parabén-mentes termékeket találni, ugyanis a benzol-, propil és a metil-hidroxi is parabén. Így természetes, hogy nincs mindig az eszünkben, hogy ezeket az anyagokat keresgessük a címkéken. Ha azonban tudjuk, hogy a parabénre vagyunk allergiásak, a boltokban találhatunk parabén-mentes termékeket, ez a csomagoláson van feltüntetve.

Savak

Míg a savak többsége – mint például az azelain-sav, az alfa-hidroxi-sav, a benzeosav, a tejsav vagy a szorbinsav – kis mennyiségben tolerálható, addig a fahéj-sav már kis mennyiségben is problémát okozhat. Bár több kozmetikai szerben is megtalálható, mégis leggyakoribb előfordulási helye a fogszuvasodás elleni fogkrémek. Így ha a száj körül vagy ajkunkon tapasztalunk égő viszkető érzést, forduljunk orvoshoz vagy cseréljük le fogkrémünket. A bőrgyógyászok egyébként, akármennyire is meglepő, azt ajánlják, hogy ilyen esetekben vazelinnel kenjük be a szánk körül és az ajkunknál.

PPD

A PPD a legtöbb tartós hajfestékben és testfestékben megtalálható. A rossz hír az, hogy az allergén reakciók nem csak a fejbőrön, hanem a homlokon, a nyakon és a fültöveknél is jelentkezhetnek. Szakértők szerint az allergiás reakciók kialakulásának valószínűsége az évek múlásával növekedik. Így a legjobb, ha elkerülöd ezt az anyagot és megpróbálsz PPD-mentes festékeket használni! Figyelem! A henna és a különféle tattoo festékek is tartalmazhatnak PPD-t!

Retinoidok

A legtöbb bőrgyógyász egyet ért abban, hogy a fiatalító és a mélytisztító hatás mellett ez az egyik legirritálóbb hatású szer. A szer hatására a bőröd sokkal érzékenyebb lesz a napsütésre, és sokkal könnyebben kiszárad a tél folyamán. A szert azonban mégis sok kozmetikumban használják. Igazából a lényeg a koncentráció. Próbálj meg kevesebb retinoidot tartalmazó termékeket használni. Vagy, ha ilyet nem találsz a szakértők szerint így használd: este lefekvés előtt kend be magad majd 15 perc múlva mosd le, így megúszhatod a piros bőrt és a kiütéseket!

(Cs.B.)