tattoo
#Testi problémák

A tattoo és a piercing kockázatai

2011.09.27.
2 perces olvasási idő

A tattoo minták díszítő, ornamentikus jellegűek, barna és fekete színben készülnek. Tartóssága egy-két hét, a bőrfelszín kopásától függően. A piercingek a test különböző részein - mint a nyelv, ajkak, orr, szemöldök, vagy akár a nemi szervek legérzékenyebb pontjain- helyezhetők el. Vannak-e kockázatai? Te mit tudsz ezekről?

A tattoo és a piercing kockázatai mindenki előtt nyilvánvalóak. Mégis közkedvelt, főleg a fiatalok körében. Talán nem biztos, hogy ilyen könnyedén kellene vennünk! Mielőtt bármit is csináltatnánk, nézzünk utána! Jó, ha tisztában vagyunk a hátulütőivel és a kockázataival. Legyünk óvatosak!

Fájdalom

– Igaz vannak piercingek, melyeknek belövése abszolút fájdalommentes, de vannak egyes felületek, amelyek rázósak lehetnek! Készüljünk fel!

Fertőzés

– Ez az egyik vezető mellékhatása a piercingnek és a tattoonak egyaránt. Ezek apró sebekből alakulnak ki, és vérmérgezés is előfordulhat, amit a baktériumok és gombák okoznak. Oka általában a piercing helytelen felhelyezése, vagy a nem higiénikus környezet.

Allergiás reakciók

– Fémeket, mint például a nikkelt használják olcsó ékszerek készítésénél. Ez a bőrrel érintkezve allergiát válthat ki, amely viszketéssel, duzzanattal és egyéb kellemetlenségekkel jár. Fontos ezért, hogy minőségi ékszert használjunk. Mindig tudjuk meg az ékszer összetételét. Még a 14 karátos aranyékszernek is lehetnek nikkel tartozékai!

Idegroncsolás

– Ha a piercinget nem kellőképpen hozzáértő személy helyezi fel, megsérthet bizonyos idegeket. Ennek következménye, hogy bizonyos dolgokat azon a testfelületen nem érzékelünk.

Túlzott vérzés

– Ha a piercing felhelyezésekor véletlenül átszúrnak egy véredényt, akkor az túlzott vérzéssel járhat, melynek további következményei lehetnek. Például: vérfertőzés.

Keresztezett fertőzés

– Ha tetoválásnál a tűket nem megfelelően sterilizálták, akkor felléphet víruskeresztezés. Például Hepatitis B és C keresztezése.

Keloid

– Kemény hegszövet alakul ki a metszett bőrfelületnél.

Fogászati kockázat

– Hamarosan egyre elterjedtebb lesz a fogpiercing. Ez károsíthatja a fogak egészségét és rongálja a fogzománcot. Továbbá eleinte kényelmetlen érzés.

A piercing hatásai:

A piercing népszerű módja a testékszerezésnek. Rengeteg oka van, hogy miért használják. Sokan az erotikáért, vallásért, valamilyen spirituális szertartás részeként, kulturális azonosításként, vagy egyszerűen csak a divat miatt.

A piercingeket ma már számos helyen megtalálhatjuk. Piercingeket raknak az orrba, a fülbe, a szembe, a nyelvbe, az ajkakba, a szemöldökbe, a hasba, a mellbimbóba, sőt a nemi szervekbe is.

Fertőzés és allergia

A piercing mellékhatásai a fertőzések, idegkárok és keloidok. Bakteriális fertőzés is előfordulhat, mely duzzadtsággal, vörösséggel jelentkezik. Mindezeknek szinte kivétel nélkül a nem steril körülmények az okai. Ha az eszközöket nem sterilizálják megfelelően, akkor például tetanuszt is elkaphatunk, vagy vírusfertőzés is felléphet. Néhány véradó központ pontosan ezért nem fogad el vért, piercinget viselő páciensektől.

Az allergiás reakciók is nagymértékben jelen vannak. Ugyanis a nem megfelelő anyagok, a bőr szakszerűtlen dörzsölése, előkészítése mind – mind válthatnak ki allergén reakciókat. Figyeljünk oda! Nem csak a nikkel, de a króm, kobalt vagy a palládium is válthat ki allergiát! Általában ezeket az olcsóbb divatékszerekbe rakják. De sajnos több aranyékszerben is megtalálhatóak. A legbiztonságosabb, ha titánt vagy acélnióbiumfémet használunk.

Lehet nagyon szép és kifejezheted vele önmagadat, de mielőtt belefogsz, mérlegeld ezeket a következményeket! És utána döntsd el, hogy neked megéri-e vagy sem. Ja igen, és még valami: Készülj fel, hogy a fizikai hátulütőkön kívül lehet, hogy a környezeted sem pozitívan fog reagálni.

(Cs.B.)