tetoválás
#Testi problémák

Tinik és a tetkó

2011.06.27.
3 perces olvasási idő

A Vöröskereszthez igyekszel, hogy vért adj? Ha épp a múlt héten tetováltattál, fordulj meg, és indulj el szépen hazafelé. Ugyanis körülbelül egy évet kell várnod a tetoválás után, hogy újra vért adhass. Bocsi.

Nos, igen ez csak egyetlen egy a tetkók miatt jelentkező problémák közül. A tinik és a tetoválások már évek óta a pszichológusok egyik kedvelt témájához tartozik. Évek óta próbálják megfejteni, hogy vajon mi a legfőbb oka, hogy a fiatalok különféle alakzatokat varratnak magukra, vagy testékszereket viselnek. Vajon ezt tartják az önkifejezés egyik legjobb módjának? Vagy ez csak személyiségük kitűzött célja? Esetleg társadalmi nyomás?

Más részről pedig ott vannak a szülők. A legtöbb szülő aggodalmaskodik, ha a gyerekéről van szó. A gyerekek nagy része pedig szeretné már a saját életét járni, különösen kamaszkorban, így a tetoválás lehet egyfajta tiltakozás is a szülők ellen. De előfordulhat, hogy valójában csakis esztétikai megfontolásból tetováltatnak. Az egészségügynek és a szakértőknek viszont nem ezekkel a problémákkal kell foglalkoznia. Hanem sokkal inkább a tetoválás további életükre gyakorolt hatásáról. Nos, lássuk mindkét oldalt!tetoválás

Tetkók – pszichológus szemmel

A tinik folyamatos harca a szülők ellen és saját lázadásuk okai, már számtalanszor voltak vizsgálat tárgyai. A szülőknek el kell fogadniuk, hogy most már egy más világot élünk, melyben a fiatalok többsége egyszerűen csak szeretné felfedezni a azt. De nemcsak a világot, hanem saját testüket is. Ehhez azonban elegendő teret kell nekik adni. Természetesen csak egy bizonyos mértékig. Ugyanis például nagymértékű felelőtlenség lehet azt mondani: „Már nem bírok a gyerekkel, engem már különösebben nem érdekel. Ha azt szeretné, hogy az egész teste tetoválásos legyen, hát csinálja!” A „hát csinálja!” filozófiának komoly következményei lehetnek.

A pszichológusok szerint a felnőtté válás egyik alapköve, hogy a tinik folyamatosan keresik önmaguk. Szinte megállás nélkül élik az életet, egyik hatás éri őket a másik után. Ezért gyakran úgy gondolhatják, hogy a kifejezés legjobb módja, ha valamilyen ékszert, vagy tetoválást helyeznek magukra. Egy pszichológus szerint például ennél jobb módja nincs is a szülők és az egész „rendszer” ellen való tiltakozásnak. A tinik a tetoválással elérhetik, hogy valahova tartoznak. Egy olyan csoporthoz, amiben a szülők nincsenek benne. Mások szemében ők menőbbek, esetlegesen különlegesebbek lesznek. Ezáltal – legalábbis a tinik szerint – egyediek lesznek. Továbbá szerintük ez nem más, mint egy virtuális korlát a felnőttek és a tinik világa között, egy olyan fal, mely távol tarthatja a tinik gondjaitól a felnőttek világát.

A tinik nagy része általában valamilyen állandóságot keres az életében, ezért is lehetséges egy esetleges tetoválás elkészítése. Pedig ami ma menő és kirívó, az lehet 1-2 év múlva már egyáltalán nem lesz az!

Tények

Íme, pár fontos és alapvető információt a tetoválásról, hiszen előfordulhat, hogy valójában nem vagy tudatában a tetoválás egészségügyi kockázatainak.

- A tetoválás egy csodás művészet, azonban nem minden úgy van, mint a mesékben. A tetoválás után gyakran hetekbe, hónapokba telik, még a sérült felület újra regenerálódik és a tetoválás teljes pompájában látható lesz!

- A festékanyag egyes helyeken a bőr végleges elszíntelenedéséhez vezethet!

- Ha nem tartják be a megfelelő sterilizációs előírásokat, könnyen előfordulhat bakteriális fertőzés, HIV-terjedés, tetanusz, bőrpír, allergia, pirosság, duzzanat vagy vérzés.

- Míg egy tetoválás 10-15 000 Ft-ba kerül, addig annak eltüntetése elérheti akár az 500 000 Ft-ot is!

- Ahogy az már említve volt az előzetesben, a tetovált tinik egy évig nem adhatnak vért!

Hogyan lesz mindez biztonságos?

- A tetoválást csakis bejelentett helyen készíttesd! A mesternek rendelkeznie kell oklevéllel, vagy hivatalos papírral, amely a tetoválót minősíti.

- A legtöbb tetováló komoly online referenciával rendelkezik, és biztosan találsz róluk információt az interneten. Ez természetesen nem egyenlő a teljes biztonsággal, de egy újabb lépést tettünk a lehető legkevesebb problémával történő varratás felé.

- Mindenképpen kérd sterilizált tű használatát, a pisztolyok ugyanis nagyon kevésszer tiszták.

- Csak akkor lehetsz nyugodt, ha már megtaláltad az oklevelet a falon, a mester pedig fehér gumikesztyűben dolgozik.

- A tetoválás után ne fogyassz alkoholt és, a gyógyulás első szakaszában szedj antibiotikumokat!

- Hogy megbizonyosodj arról, valóban akarod- e a tetoválást, készíttethetsz ideiglenes tetoválást is, mely 4 hét után legkésőbb eltűnik. Így még van idő eldönteni, hogy tényleg akarod-e vagy sem!

Mióta a tetoválás megjelent biztonságos keretek között is, a legtöbben úgy gondoljuk, hogy ez nem egy veszélyes és züllött dolog. Ha a biztonsági előírásokra figyeltek ez igenis művészet lehet. Művészet, mellyel a tinik általában azt fejezik ki: „hééé, ember, itt vagyok, különleges és egyedi!”

(Cs. B.)