tetanusz fertőzés
#Betegségek

A tetanusz fertőzés

2014.03.05.
2 perces olvasási idő

A mindennapi életünk során könnyen szerezhetsz olyan sérüléseket, melyek később elfertőződhetnek. Az ilyen fertőzések neve a tetanusz, vagy másnevén merevgörcs, amely a vázizmok tartós, görcsös megfeszülésével jár.

A kórokozó levegőtől elzárt helyeken szaporodik. Jellemzően állatok (pl. ló, szarvasmarha) és némely ember belében él. Kedvezőtlen körülmények között a külvilágban, a talajba kerülve igen ellenálló spórát képez, így biztosítva a túlélést, megfelelő helyre kerülve aztán szaporodásra képes.

A szaporodásra kiváló helynek számít egy mély, roncsolt, idegen testet vagy elhalt szöveteket tartalmazó, szennyezett seb. Baleset, sérülés kapcsán, fertőzött talajjal szennyezett seb szolgál a baktériumok szaporodási helyéül.

A merevgörcs kialakulása

A kórokozók a szennyezett sebben szaporodva méreganyagot (toxint) termelnek, amelyek a vérkeringésbe kerülve jutnak el az idegrendszerhez. Emiatt kis, máskor jelentéktelennek számító ingerek gyorsan szétterjednek, és hatásuk izomgörcsök formájában nyilvánulnak meg testszerte.

A betegség a seb keletkezését követően 1-3 héttel jelentkezik. Első tünet a szájzár, majd a nyakizmok és az arcizmok megfeszülése, jellegzetes torz arckifejezés megjelenése (tetániás arc). Ezután hátfájás, végtagfeszülés, nyelészavar, majd az egész vázizomzat megfeszülése következik.

A hátizmok olyan mértékben feszülhetnek, hogy a beteg homorított testtartásban hídszerűen kifeszül: csak a tarkó és a sarok ér az ágyhoz. Külső ingerek görcsös izomfeszülést provokálhatnak. A légzőizmok és a gége izmainak görcse légzési elégtelenséghez, súlyos oxigénhiányos állapothoz, fulladáshoz vezethet.

A betegség lefolyásába az idegrendszer is bekapcsolódik: nagyfokú izzadás, szapora pulzus, nyálfolyás, vérnyomásingadozás, legtöbbször kifejezett vérnyomásemelkedés, a gyomor- és bélmozgások renyhesége, vesekárosodás alakulhat ki. A beteg aluszékonyabb, de tudata ép. Az izomfeszülés miatt szóban nem lehet vele kommunikálni.

Előfordulnak részleges fertőzések is a seb környéki izmok érintettségével. Ilyenkor vagy alacsony a mérgezési szint, vagy korábban oltott, de nem kielégítő védettségű a beteg. Az újszülöttkori tetanusz a fejlődő országok nagy problémája. A rossz higiénés körülmények között született újszülöttek a köldökcsonkon keresztül fertőződhetnek. A fejlett országokban is előfordulhat otthonszülés esetén.

A tetanusz kezelése és megelőzése

Akik elkapják ezt a fertőzést, minden esetben kórházba kerülnek, ennek ellenére a halálozás igen magas.

Nagyon fontos minden esetben a helyes, időbeni sebellátás! A roncsolt részek kimetszése, a seb kitisztítása. Súlyos szennyezés, roncsolt, mély sebek és megfelelő oltottsági kritériumok alapján tetanusz elleni ellenanyag készítmény is adandó az aktív védőoltás mellett.

A tetanusz elleni aktív védőoltás a kötelező oltási séma része. 2, 3, 4, és 18 hónaposan, 6 valamint 11 évesen mindenki megkapja a vakcinát, más védőoltásokkal kombinált formában.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

vírus