nyaralás
#Betegségek

Trópusi betegségek, védőoltások nyaralás előtt

2011.04.17.
6 perces olvasási idő

Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás előtt tájékozódsz az úti cél felől.

Tudd meg, hogy milyen védőoltásokra és egészségügyi óvintézkedésekre lesz szükséged, mielőtt odamész! Van olyan védőoltás, melynél a beadást követőén csak pár hónap múlva alakul ki a védettség. De olyan is van, melyet több sorozatban kell beadni, és két oltás között el kell telnie bizonyos időnek. Ezért érdemes az utazás előtt hónapokkal körül nézni, melyet a helyi ÁNTSZ-nél tudsz megtenni.

Gyermekbénulás

Ha afrikai szafarit terveztek a családoddal, akkor érdemes beadatni a gyermekbénulás elleni oltóanyagot. Ez a maradandó károsodást okozó betegség még mindig fellelhető Afrika és Ázsia számos részein. A korokozó elszaporodhat az ivóvízben és az élelmiszeren, ezeken keresztül fertőzhet. Ha kicsi korodban megkaptad a gyermekbénulás elleni vakcinát, akkor is kell egy emlékeztető oltás, mely „emlékezteti” az immunrendszeredet erről a vírusról.

Sárgaláz

Argentína és Brazília határán lévő Iguazu-vízesés szépsége, a világ minden tájáról oda vonzza az embereket. De nemcsak az embereket, hanem a szúnyogokat is, melyekben megtalálható a sárgalázat okozó vírus.

Az életveszélyes betegség Dél-, és Közép-Amerikában, illetve Afrika trópusi vidékein fordul elő. A védőoltás beadatása után 10 év múlva emlékeztető oltásra van szükség. Az is sokat segíthet, ha megvéded magadat a szúnyogcsípéstől.

Tífusz

Ez egy életveszélyes betegség, amely gyakori a fejlődő világban. Baktérium fertőzte vízzel vagy étellel lehet megkapni. A kor Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában fordul elő. A védőoltást 1-2 héttel az indulás előtt érdemes beadatni, hogy az indulás pillanatában már védet légy. Ha már kaptál ilyen oltást, kérdezd meg az ÁNTSZ-t, hogy szükséged van-e emlékeztető oltásra.

Tetanusz

Ha bármilyen kalandtúrára készülsz, ahol esetleg megsérülhetsz, akkor adass be magadnak tetanusz elleni vakcinát vagy emlékeztető oltást, ha arra van szükséged. A baktérium, ami mindenhol előfordul a világban, a bőrt érő sérüléseken keresztül, akár égésen vagy fagyáson keresztül is bejuthat a szervezetedbe. A tetanusz nagyon veszélyes lehet. Az emlékeztető oltást 10 évente kell beadni.

Hepatitisz-A

Az egyik nagy élmény, amikor eljutsz egy egzotikus helyre az, hogy kipróbálhatod a konyháját. Csak óvatosan, a fertőzött vízzel és az élelmiszerekkel többek között a hepatitisz-A vírust is elkaphatod. A máj gyulladásával járó betegség gyakori az egész fejlődő világban. Legjobb megoldás, ha kéred a Hepatitisz elleni védőoltást.

Hepatitisz-B

A hepatitisz-B vírus is májgyulladást okozhat, de nem a vízzel és az élelmiszerrel fertőz, hanem a vérrel és egyéb testnedvekkel. Sok krónikusan fertőzött ember hordozza a vírust Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceáni szigeteken, a Karib-szigeteken, és az Amazonas folyó medencéjében. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki ilyen helyre utazik, oltassa be magát. Különösen a kalandorok, misszionáriusok, önkéntesek, katonák.

Veszettség

A veszettség megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertőzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévő kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára. Majd az Ázsiai templomokban élő majmok következnek. Védőoltás és kezelés nélkül a veszettség halálos kimenetelű lehet. Ha be vagy oltva és megharap egy állat, ne menj tovább, mondván azt, hogy úgy is be vagy oltva veszettség ellen. Menj el egy orvoshoz kitisztítatni és bekötöztetni a sebedet.

Influenza

Amikor itthon beoltatod magad az influenza elleni oltóanyaggal, akkor időzítsd úgy, hogy a déli féltekén áprilistól szeptemberig (amikor ott tél van) tart az influenza szezon. Tehát, ha a családoddal Ausztráliába mentek, előtte oltassátok be magatokat a vakcinával.

Malária

Ezt az életveszélyes betegséget, a maláriaszúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elő. A szúnyog ellen védőoltással, hosszú ujjú nadrág és felső használatával a szabadban, szúnyogriasztóval kezelt szúnyogháló alatti alvással védekezhetsz.

Dengue-láz

A hazatérők, akik a Karib-térségben, Dél- Közép- Ázsiában, valamint Közép-Amerikában nyaraltak, és lázuk volt, leggyakrabban a Dengue-lázat kapták el. Nevét a betegséget terjesztő vírusról kapta. Legutóbb Az Egyesült Államokbeli Florida egy részén is beszámoltak ilyen betegségről. E vírust is egy bizonyos szúnyog faj terjeszti. A legtöbb ember esetében a betegség lefolyása enyhe, de néhány embernél ez a vérzéses láz halálos kimenetelű is lehet. Nincs a Dengue-láz ellen védőoltás. A szúnyogcsípés elleni védekezés a legjobb megoldás.

Tuberkulózis (TBC)

A tuberkulózis gyakrabban fordul elő Ázsiában és Afrikában a Szaharától délebbre eső területeken, mint a világ más táján. De azért ott is előfordulhat. A TBC a levegőn keresztül terjed. Elég, ha tüsszent egyet a beteg egy olyan zárt térben, ahol te is ott vagy. Olyan turisták, akik egy légtérben utaznak az ott lakókkal, vagy önkéntesek, jobban ki vannak téve a TBC-nek. A szövődmények elkerülése végett a védőoltás és a kezelés a kulcs.

Leishmaniasis

Csak sütteted a hasadat a homokos parton és közben észre sem veszed, hogy mennyi veszély leselkedik rád. Hallottál már a fertőzött „homoki légyről”? Ez valójában a lepkeszúnyog, melynek csípésével terjed ez a fura nevezetű betegség. Leggyakrabban a Közel- Keleten, Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában találkozni vele. A bőrön sebeket és fekélyeket okozhat. Létezik olyan formája, amely a szervezet egyes szerveit támadja meg életveszélyt okozva.

A csípés ellen a legjobb stratégia, ha sötétedéstől hajnalig, fedett helyen maradsz, ha zoknit és hosszú ujjú nadrágot, inget viselsz, ha használsz szúnyogriasztót és alvásnál szúnyoghálót.

Filariasis

A nyirokrendszeri filariasis- t egy apró féreg okozza, amely egy szúnyogcsípéssel kerülhet az emberi szervezetbe. Milliókat érint, Afrikában, Ázsiában és a Csendes- óceán nyugati részén, de előfordulhat Haitin, a Dominikai Köztársaságban, Guyana- ban és Brazíliában.

A betegség következménye az elefánt kor, vagyis a beteg valamelyik végtagja rendkívüli mértékben megvastagszik. Itt is nagyon fontos a szúnyogcsípés elleni védelem.

Ágyi poloska

Az ágyi poloska a világ minden pontján előfordulhat. Akkor támad, amikor alszol, így észre sem veszed, amikor megcsíp. Majd csak a viszkető, vörös csípésnyomot veszed észre másnap az arcodon, a nyakadon, a karodon, a kezeden vagy egyéb testrészeden. Van úgy, hogy a tünetek nem másnap, hanem a csípés után akár 14 nap múlva jelennek csak meg.

Ne várj a tünetek megjelenéséig. Gyorsabban rájöhetsz a fertőzésre, ha apró vérfoltot találsz a lepedőn, vagy édeskés, dohos szagot érzel, illetve ha apró poloskákat találsz az ágy matracán vagy lepedőjén. Az apró vérfoltok azért vannak, mert alvás közben szétnyomtad az ágyi poloskát.

Hasmenés

A hasmenés vezeti az utazás során összeszedhető betegségek listáját, amely kihathat a nyaralás egészére. Mindenhol lehet hasmenést kapni, de a legveszélyeztetettebb hely Latin- Amerika, Afrika és Ázsia.

A hasmenés csak ritkán veszélyes, többnyire magától rendbe jön a beteg. Ilyenkor kímélő ételeket ajánlatos fogyasztani. Főt, sós krumplival és almával meg lehet fogni a hasat. Ha ez nem segít és a hasmenés még mindig fenn áll, nagy a kiszáradás veszélye. Ekkor antibiotikum szedése ajánlott, melyről még az utazás előtt kérdezd meg az orvosodat. Nem árt óvatosnak lenni.

Úgy lehet elkerülni a hasmenés okozta kellemetlenségeket, ha nem iszol a csapvízből utazás alatt, kerülöd az utcai árusok által kínált élelmiszereket, a nem kellően hőkezelt vagy nyers ételeket.

Gyümölcs, zöldség

Tégy néhány óvintézkedést, és külföldön is élvezheted a gyümölcsöt és a zöldséget. Kerüld a mosatlan zöldséget, gyümölcsöt. Egy fontos ökoszabály: forrald fel, főzd meg, hámozd meg, vagy hagyd ott és ne edd meg! Ha turmixot készítesz, akkor soha ne tegyél bele tisztítatlan jeget.

Víztisztítás

Ha egzotikus tájra mész, soha ne igyál a csapvízből. A legbiztonságosabb módszer, ha erőteljesen forralod egy percig. Ha erre nincs lehetőséged, akkor jód tablettával fertőtlenítsd a vizet. De a jód nem pusztít el minden típusú parazitát. Hozz magaddal vízszűrő berendezést, illetve boltban kapható, palackozott ásványvizet igyál, de előtte győződj meg a felől, hogy megbízható helyről származik.

Kiszáradás

Egy dzsungeli vagy egy szaharai kalandon párás, fülledt meleg van, amely magában hordozza a kiszáradás veszélyét, pláne, ha még hasmenése is van az utazónak. A kiszáradás jelei a beesett szem, száraz nyálkahártya és a kevés vizelet. A sportital segít megőrizni a hidratáltságot, de nem szünteti meg a hasmenést. A legjobb megoldás, ha szépen lassan, kortyonként megfelelően tisztított vizet iszol.

Napégés

Az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét a vörös, égő, hámló bőr. Amellett, hogy a napégett bőr, fájdalmas, az UV sugár a korai öregedéshez vezethet és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Használj magas SPF faktorszámú napvédő krémet, ami megvéd Az UVAés az UVB sugárzás ellen és közben még hidratálja a bőrödet is. Tartózkodj árnyékos helyen délelőtt 10 órától délután 16 óráig, még felhős napokon is.

Terhesség

A terhesség nem szabhat gátat az utazásnak, de néhány óvintézkedést tenni kell ez ügyben. Terhesen ne menj olyan helyre, ahol fennáll a malária fertőzés veszélye. Az ételekkel, italokkal még körültekintőbben bánj. Ha az utolsó három hónapban vagy, akkor győződj meg róla, hogy ahova mész van-e olyan kórház, ahol le tudnak vezetni egy szülést, esetleg egy koraszülést.

Kisgyerek

A legjobb védekezés a szoptatás, az étel és ital által okozott betegségek ellen, ha olyan korban van a kistestvéred, vagy rokonod, akivel mész nyaralni. Ha már a gyermek nagyobb, akkor, mint a terhességnél itt is fokozottan kell ügyelni a különböző betegségek elkerülése érdekében.

Kisgyereknél a hasmenés sokkal súlyosabb kiszáradást okozhat, mint a felnőtteknél. Illetve, ha maláriát vagy bármely más súlyosabb betegséget elkap, akkor a szövődmények kialakulásának veszélye is nagyobb lehet egy felnőtthez képest.

Elsősegély készlet

Vásárolj szüleiddel egy elsősegély csomagot az utazásra. Vagy állítsd össze te magad. Tartalmazza az alábbiakat: eldobható kesztyű, különféle méretben kötszer, géz, fertőtlenítő szer, olló, rugalmas pólya, gombaellenes-, és antibakteriális krém, viszketés elleni krém, aloe vera gél, műkönny szemcsepp és egy elsősegély útmutató könyv, melyben röviden le van írva a különböző teendők. Tedd még bele azt a gyógyszert vagy gyógyszereket, amit rendszeresen szedsz az eredeti tégelyében és tarts magadnál a recept(ek) másolatát.

Biztosítás

Nagyon fontos, hogy kössetek a családoddal biztosítást az utazás időtartalmára. Mert ha bármi baj van, azonnal el tudnak látni és a biztosító fizeti az orvosi költségeket.

(M. T.)