influenza
#Betegségek

Ne az influenza döntsön le a lábadról!

2011.01.28.
4 perces olvasási idő

Biztos hallottad, hogy mindenki az ez évi influenza-szezonról beszél, de valószínű, hogy nem is gondolkodtál többet rajta, hacsak nem te is elkaptad. Ha beteg leszel, segíthet hogy gyorsan jobban érezd magad, ha tudod mitévő légy.

Próbáld ki ezeket a tippeket, ha influenzás leszel:

Igyál sok folyadékot. Aludj sokat, és punnyadj egy kicsit. Ez nagyszerű alkalom arra, hogy a kedvenc dvd-iddel időzz, anélkül, hogy anyukád, vagy apukád a segítségedet kérné a ház körül!

Vegyél be láz- és fájdalomcsillapítót, hogy enyhítsd a lázat, fájdalmat. Kerüld az aspirint, hacsak az orvos nem írja fel neked. Az aspirin szedésével növelheti a Reye szindróma kockázatát, ami egy komoly betegség, és néha az influenza vírust követi ez a kórkép.

Öltözz rétegesen. Lehet, hogy egyszer fázol, aztán meleged van, és ha sok réteget viselsz- mint egy póló, hosszúujjú, köntös- egyszerűvé teszi a rétegek variálását szükség esetén.

Gyakran mosd a kezeidet. Nem szeretnéd mindenki másnak átadni a betegséged, ha teheted. Szintén kerüld a közös csészét és evőeszközöket másokkal.

A legtöbb ember, aki influenzás lesz, jobban lesz anélkül, hogy orvoshoz kellene mennie. De ha az influenza tüneteid rosszabbodnak, magas lázad van több napig, vagy nehézséged van légzésnél, vagy úgy tűnik jobban leszel, aztán rosszabbodik az állapotod, hívd azonnal az orvost.

A fejed fáj, és minden csont is a testedben. Egyik pillanatban fázol, majd újra meleged van, magas lázad van. A torkod reszelős és köhögsz. Valószínű influenzás vagy!

Hidd el nem te vagy az egyetlen, aki influenzás vagy, ugyanis ez egy vírus. Minden évben emberek milliói kapják el világszerte. Habár a gyerekek gyakrabban kapják el, minden korosztály –beleértve a tiniket- elkaphatja.

Influenzás tények

Mi az influenza?

Az influenza egy vírus, ami a légzőrendszert támadja meg.

Általában, ha vírusos beteg vagy, a tested egy védőrendszert épít ki, antitesteket termel ellene, szóval nem kapod el a ugyanezt a vírust újra. Sajnos az influenza vírusok mutálódnak (változnak) minden évben, tehát nem vagy védve örökre attól, hogy újra elkapd.

Néhány évben nagyon kicsi változás van a vírusban. Szóval, még ha el is kapod, enyhe eset lesz, mert a vírus elleni antitested részleges védelmet adnak. De minden tíz évben, vagy hamarabb az influenzavírus nagy változáson megy át, és egy csomó ember komoly tünetektől szenved. Ezeket a nagyszámú kitöréseket hívják járványnak. Ha az egész világban elterjednek, világjárvány lesz.

Hogyan terjed?

A vírus levegőn keresztül terjed, ha egy megfertőzött ember tüsszent, köhög vagy beszél. Az influenza úgy is elkapható, ha megérintesz egy tárgyat, amire a beteg ember rátüsszentett, vagy köhögött. A vírushordozók ragályosak is lehetnek, 1-től 5 napig, miután a tünetek megjelennek. Szóval továbbíthatják a betegséget, anélkül, hogy bárki tudná, hogy betegek.

Az influenza járványok gyakran indulnak iskolákban és gyorsan továbbterjednek a közösségekben, mivel a tanulók, a családtagok között elterjesztik és ők a többi ember között körülöttük. Egy átlagos évben 5-20%-a az embereknek megbetegszik.

Honnan tudom, hogy influenzás vagyok?

Az influenza tünetek — mint a fejfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, és száraz köhögés — bárhol jelentkezhetnek 1-4 nappal azután, hogy az illető elkapta a vírust. Akár 40 fokos lázat is okozhat. Az influenzában szenvedők gyakran éreznek fájdalmat, kimerültséget és elveszthetik az étvágyukat.

A láz és fájdalom 2-3 nap után általában eltűnik, de eldugult orr és kaparó torok gyakran követheti. Az eldugult orr, kaparó torok, köhögés és a fáradtság akár egy hétig is eltarthat.

A vírus néha hányást is okozhat, hasi fájdalmat és hasmenést az imént említett gyakoribb tünetek mellett. Ha csak hánysz és hasmenésed van, más influenza tünetek nélkül, akkor valószínű, hogy gastroentretitised van, amit különböző vírusok és baktériumok okoznak.

Habár valószínű rosszul érzed majd magad, ha elkapod az influenzát, valószínű nem komoly. Ritkább, hogy egészséges tiniknek komplikációi legyenek, mint a tüdő vagy torokgyulladás Az idősebb felnőttek (65 év felett) a fiatal gyerekek ( 5 év alatt) és a krónikus betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek komolyan betegek az influenzától

Mit tegyél ha az influenza idegesít?

Ha influenzás leszel, a legjobb, amit tehetsz magadért ha az ágyban pihensz és sok folyadékot iszol mint a víz és más koffeinmentes italok. Maradj otthon, amíg jobban nem leszel, és amíg a lázad le nem megy.

Az antibiotikumok nem segítnek az influenzásoknak, mert csak a bakteriális úton terjedő betegségeket gyógyítják. Néha az orvosok felírnak antivirális gyógyszereket, hogy csökkentsék a hosszát az influenzának. Ezek a gyógyszerek csak néhány típusú influenza vírus ellen hatásosak és 48 órán belül kell beszedni őket a tünetek megjelenését követően, hogy hatékonyak legyenek.

Az esetleges mellékhatások miatt az orvosok általában azoknál az embereknél használják ezeket a gyógyszereket, akik komolyan megbetegedtek, vagy komolyabb komplikációk kockázata merülhet fel, különösen az időseknél, krónikus betegségekben szenvedőknél.

Oltás, hogy megmenekülj?

Lehet, hogy az orvosod influenzaoltást ajánl majd, hogy megúszd a vírust. Minden évben kifejlesztenek az adott vírusnak megfelelő vakcinákat, amik a legnagyobb valószínűséggel fertőznek majd.

Az injekció elpusztított influenza vírusokat tartalmaz, amik nem okoznak neked betegséget, de olyan antitesteket készíttetnek, amik harcolnak a fertőzéssel, ha elkapod az igazi vírust. A legtöbb orvos éves influenza vakcinákat ajánl, a 65 év felettieknek, bizonyos krónikus betegségek esetében (asztma, egyéb légzőszervi betegség, szívbetegség, vesebetegség, cukorbetegség), egészséges, oktatási intézménybe járó 14 év alatti gyermekeknek, stb, de azt tudnod kell, hogy az oltás mindig egyéni elbírálást igényel, ezért nyugodtan kérdezd meg a háziorvosodat.

Valószínű akkor is szeretnél oltást kapni, ha olyan emberekkel vagy körülvéve akik, ha elkapják egészségügyi kockázattal néznek szembe, például idősek és kis gyerekek. Ekkor is kérd orvosod segítségét.

Ha az oltáshoz csak kis mennyiségben lehet hozzáférni, néhány embernek (például az idős vagy beteg emberek) nagyobb szükségük van rá, mint másoknak. Ha az influenzaoltások limitált számban kaphatók, beadásukat a nagyobb kockázattal rendelkezőknek ajánlják. Beszélj az orvosoddal, ha érdekelnek az oltás beadásával kapcsolatos információk.

Ha influenzaoltást kapsz, lehet, hogy lesznek enyhe reakcióid, mint a láz, izomfájdalom, és a fáradtság, de a legtöbb embernél nincs semmilyen mellékhatás.

Az influenzaoltást általában néhány héttel az influenzaszezon előtt adják be, hogy legyen lehetősége a testnek antitesteket készíteni. Bárki, aki allergiás a tojásra nem kaphat influenza oltást, mert a vakcinához szükséges vírusokat csirketojásokban tenyésztik.

Ha elkapod az oltást a szezonban, vigyázz magadra, és hívd az orvosod ha bármilyen kérdésed, aggodalmad van. Ha rosszul érzed magad segíthet, a tudat, hogy csak néhány napig tart, és utána visszatérhetsz a normális kerékvágásba.

(Dr. Csuth Ágnes)