influenza
#Betegségek

Az influenza nem játék, vedd komolyan!

2016.02.06.
1 perces olvasási idő

A téli időszak jellegzetes betegsége az influenza, amelynek szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek - ezért nem érdemes azok kialakulását kockáztatni.

Az influenzát mindig ki kell pihenni. Sajnos mai rohanó világunkban azonban sokan "nem érnek rá betegeskedni", ezért akit a kimaradás miatti iskolai problémák aggasztanak, annak tanácsos évente beadatni a védőoltást.

Mi is ez a betegség pontosan?

Az influenza járványos, erősen ragályos, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség, mely szövődményei révén számos halálos áldozatot követel minden évben.

A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt világszerte újra és újra járványokat képes okozni, és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, éppen emiatt évente van szükség új oltóanyag előállítására.

Az influenza tünetei

Hagyományosan légúti hurutos megbetegedésre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.

Csecsemők és kisgyermekek esetében álmosság, bágyadtság, illetve hasmenés kíséretében jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

Kezeljük lehetőség szerint

Vírusfertőzésről lévén szó, elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos az ágynyugalom. Emellett erősen ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.

Milyen szövődményekkel járhat az influenza?

Az influenza szövődményei lehetnek a gennyes középfülgyulladás, az asztma fellángolása, tüdőgyulladás, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás, illetve a krónikus betegek állapotromlása jöhet létre. Az influenza vírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt.

Hogyan előzzük meg?

Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a gyermekekre, krónikus betegekre, sérült immunitásúakra és környezetükben tevékenykedő emberekre, illetve a közösségekbe járók esetében.

Népességszinten nagyobb járvány azonban csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kapott védőoltást. Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

(WEBBeteg)