megfázás
#Betegségek

9 tipp a megfázás természetes kezelésére

2012.11.03.
2 perces olvasási idő

Úgy érzed, hogy nincs semmilyen orvosság, ami igazán eredményes lenne a megfázásod ellen, és a „12-egy-tucat” gyógyszerek csak kis ideig tartó enyhülést hoznak? Válaszd a természetes gyógymódot! Felkutattunk Neked néhány házi praktikát, amivel talán enyhítheted a megfázás kellemetlenségeit!

Fújd ki gyakran az orrodat, mégpedig a jó módszerrel!

Nagyon fontos a rendszeres orrfújás, ha megfázás vagy nátha gyötri az embert. Nagyon fontos, hogy amikor meg vagy fázva, rendszeresen fújd az orrodat. De ha túl erősen fújod az orrodat, a nyomástól megfájdulhat a füled. Az orrfújás legjobb módja: Az egyik ujjaddal tapaszd be az egyik orrlyukadat, miközben a másikat erőltetés nélkül kifújod. Majd ismételd meg a folyamatot a másik orrlyukaddal is. Nagyon fontos, hogy orrfújás után ne felejts el mindig kezet mosni!

Pihenj eleget!

Ha levert a lábadról a betegség, a legjobb, amit tehetsz, hogy ágyba bújsz, a pihenés segít az immunrendszerednek felvenni a küzdelmet a kórokozókkal. Ez a küzdelem viszont nagyon kimerítő a szervezetednek. Tehát könnyítsd meg egy kicsit a dolgát, és pihenj, míg a tested leküzdi a betegséget.

Öblögess!

A torok öblögetése, gargalizálása nedvesen tartja és enyhíti a kiszáradt, gyulladt nyálkahártyát. Próbáld ki a következőt: tegyél egy teáskanálnyi sót egy pohárnyi langyos vízbe és jól keverd el, ezzel öblögess naponta négyszer. De a folyadék lehet gyógynövényből készült tea is, ami szintén jó a gyulladás csökkentésére. A teát kombinálhatod mézzel is, de önmagában is hatásos megfázás esetén az 1-2 kanálnyi méz elfogyasztása. Hasznos lehet még a citromlé, nem csak vitaminpótlásra, de öblögetésre is, amely szintén keverhető mézzel és teával.

megfázás és orrfújás

Igyál sok folyadékot, lehetőleg meleget!

A forró innivalók enyhítik az orrdugulást, megakadályozzák a kiszáradást, és nyugtatják a gyulladt orr- és toroknyálkahártyát, és hidratálják a szervezetet.

Forró fürdő, zuhany!

Egy jó forró fürdő vagy zuhany, akár gyógynövénnyel, illóolajokkal kombinálva, segít a szervezetnek felvenni a küzdelmet a betegség ellen. Fontos, hogy utána egyből ágyba bújj. A forró gőz enyhíti a légutak gyulladt, kiszáradt nyálkahártyáit.

Inhalálj!

Mentol, eukaliptusz olajjal átitatott zsebkendő vagy más illatosított eszköz szaglászása segít kitisztítani az eltömődött légutakat, csökkentik a gyulladás okozta fájdalmat, csökkentik az irritációt.

Használj forró vizes palackot vagy melegítőtasakot!

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, amikor ráz a hideg, lázas vagy, esetleg fázol, akkor jó szolgálatot tehet némi plusz meleg.

Aludj több párnával!

A megfelelő szögben tartott, megtámasztott fej jót tesz a gerincnek, csökkenti annak terhelését, valamint a légjáratok is jobb helyzetbe kerülhetnek ezáltal. Alakítsd ki megfelelően a fekvőhelyedet, hogy kényelmes legyen, és jól kipihenhesd magadat. Használj több kispárnát és helyezd el úgy azokat a fejed alá, hogy a legkényelmesebb helyzetben feküdhess.

Ne utazz sehová, ha beteg vagy!

Nincs értelme tovább terhelni a szervezetedet, elég rossz a már meglévő betegség is, miért rontanál még azon? Az utazás, főleg a repülés igen megerőltetően hathat a keringési és légzési rendszerre, melyek amúgy is pluszterhelésnek vannak kitéve a betegség következtében. Ha lehet, kerülj bármiféle megerőltető tevékenységet és inkább pihend ki, kúráld ki magadat nyugodt körülmények között.

Ne felejtsd el, néha egy egyszerű megfázás vagy egy enyhe fertőzés is komolyabbra fordulhat! Ha súlyosak a tüneteid, és napról napra rosszabbra fordulnak, mindenképpen keresd fel az orvosodat!

(KamaszPanasz - B.K., webmd.com)

Kapcsolódó cikkek