légzés
#Betegségek

6 tipp, hogy könnyebben lélegezz, ha beteg vagy

2023.01.13.
2 perces olvasási idő

A tél nemcsak hideget, hanem bizony megfázást is tartogathat a számunkra. Ráadásul a megfázás az éjszakáinkat is elronthatja: bedugult orral csak forgolódunk egész este. Íme, 6 tipp a könnyebb légzésért.

Légzéskönnyítő orrtapasz

Az orrod közepére kell felragasztanod ezt a fura kis csíkot. Segít jobban és mélyebben lélegezni, és megnyitja a légutakat. A szakértők szerint tökéletesen beválik a megfázás ellen. Este, mielőtt aludni mész, ragaszd fel. Válassz megfelelő méretet, és ne felejtsd el megmosni és megszárítani az arcod a felhelyezés előtt!

Forró fürdő

Ki ne imádná a forró fürdőt vagy zuhanyt? Nem csak a lelki bajokra nyújt megoldást egy illatos fürdő, hanem remekül felszabadítja a légutakat is, és segít könnyebben lélegezni. Ugyanez a hatása egy bögre levesnek vagy egy forró teának is. Lefekvés előtt eressz egy kád vizet, és lazulj el! Nem csak a megfázás tünetei enyhülnek, hanem könnyebben fogsz majd tudni aludni is.

Sós vizes orrspray

A sós vizes orrspray lényegesen jobb, mint a legtöbb orrspray. Sós vizes oldattal “öblögesd át “ az orrod, így könnyebben tudsz lélegezni. Az oldatot mindig steril, forralt vízből készítsd, és olyan tárolóba tedd, amelyiket jó alaposan megtisztítottál előtte.

Ezzel a módszerrel könnyebben fogsz lélegezni. Ha mégis a sima orrspray-t használod, akkor mindig tarts őket sterilen, és ne tartogasd őket sokáig. És soha ne oszd meg senkivel! Soha nem lehet tudni, milyen fertőzéseket kaphatsz el más beteg emberektől.

Ha mégsem tudsz elaludni a megfázás miatt, semmiképp se vegyél be altatót. Igyál egy gyógynövényes teát, végy egy forró fürdőt. Mindig a megfázás tüneteit kezeld, semmi értelme feleslegesen gyógyszert bevenni. A torokfájásod ellen is remek lehet a sós-vizes oldattal való öblögetés!

Emeld meg a fejed

Próbáld meg megemelni a fejed a könnyebb légzés érdekében! A boltban rengeteg olyan párnát kaphatsz, amely kissé megemeli a felsőtested és a fejed. A másik megoldás, hogy az ágy lába alá telefonkönyvet, vagy könyveket raksz. Elég csak 5 centit emelni, többet ne is akarj, az már nem egészséges. Ez a fura pozíció arra jó, hogy a vér inkább az alsótest felé áramoljon, a légutak irritációja pedig csökkenjen.

Mentolos cukorka és gél

A jó öreg módszer. A patikákban rengeteg mentolos kenőcsöt, orrsprayt lehet kapni. Ám kutatások bizonyították, hogy ennek tulajdonképpen semmilyen légúttisztító hatása nincs. Ennek ellenére az ember úgy érzi, hogy sokkal szabadabban lélegzik, és ez az, ami fontos. Szopogass el inkább egy gyógynövényes cukorkát, ha nem kedveled a mentolt.

Tervezd meg az alvást

Amikor meg vagyunk fázva, vagy egy nagyobb betegséggel küzdünk, fontos, hogy rendesen kialudjuk magunkat, hiszen így a gyógyulás is könnyebb lesz. Tervezd meg az alvást! Mindig feküdj le ugyanabban az időpontban, és kelj mindig ugyanakkor. Így a szervezeted rááll erre a "ritmusra", és könnyebb lesz a pihenés.

A betegséged alatt kerüld a koffeint és a koffeintartalmú dolgokat! Igyál helyette élénkítő mentolos vagy gyömbéres teát, vagy reggelente tornázz egy kicsit, így felfrissülhetsz. Persze nagyon fontos az is, hogy tudd, az ágyad szent és sérthetetlen: csakis alvásra való. Ne tévézz benne, és ne egyél ott!

Ha csak forgolódsz, és nem tudsz aludni, a legjobb, amit tehetsz, hogy kikelsz az ágyból, és leülsz egy kicsit olvasni vagy filmet nézni. Ezzel a módszerrel kicsit lefárasztod magad, amikor pedig úgy érzed, hogy elálmosodsz, már vissza is tudsz ugrani az ágyba.

A téli megfázások idején nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljük a megfázást és tüneteit. Lényeges, hogy eleget aludj és vitamindúsan, változatosan táplálkozz. Az iskolában és otthon is nagyon fontos - a hideg ellenére is - a rendszeres szellőztetés, hiszen a rengeteg kórokozó, bacilus a levegőben is terjedhet.

Ha ledöntött a betegség, ne csüggedj! Olvass egy jó könyvet, vagy nézz meg pár örök klasszikus filmet. Hozd ki a legtöbbet a betegségből, és gyógyulj meg mihamarabb!

Betegségmentes telet!

(KamaszPanasz - Gy. R. – webmd)