Nátha
#Betegségek

Hogyan küzdd le a náthát lépésről lépésre?

2019.10.04.
2 perces olvasási idő

Kaparó érzés a torkodban, fájó fej és test. Igen, mindez arra utal, hogy ismét ledönt a lábadról a nátha. Ám mindez nem jelenti azt, hogy szenvedned kell. Tippjeink segítségével leküzdheted a náthát még mielőtt az komolyabbra fordulna, és már egy napon belül jobban fogod érezni magadat! Haladjunk lépésről lépésre!

Amint megérzed az első tüneteket

Igyál sok vizet, teát vagy gyümölcslevet!

Ha megfelelően hidratálod magad, leküzdheted az olyan tüneteket, mint a fájó torok vagy az eldugult orr.

Gargalizálj sós vízzel!

Ahhoz, hogy megszüntesd a fájó, kaparó torok érzését, adj egy fél teáskanálnyi sót egy pohát meleg vízhez. A só hatására a torkod szöveteiből távozik a felesleges víz, így csökken a gyulladás. A gargalizálás fertőtleníti a torkodat, és megszabadít a baktériumoktól és vírusoktól. A gargalizálás mindenképpen segít, akár a tüneteidet szeretnéd enyhíteni, akár pedig a náthát szeretnéd megelőzni.

Tartsd tisztán a légutakat!

Ha tengeri sós orrsprayt használsz, mikor a nátha első tünetei megjelentek, akkor nagyban csökkentheted a tünetek mértékét - mindezt kutatások támasztják alá. Emellett egy forró zuhany is jó ötlet lehet, hiszen a meleg pára és gőz segít kitisztítani a légutakat.

Két órával a tünetek megjelenése után

Irány a gyógyszertár!

A recept nélkül kapható, a nátha tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek segíthetnek a folyó orr és a könnyező szemek problémáján. A fájdalomcsillapító szintén segíthet enyhíteni a panaszaidat.

Köhögés ellen méz!

Jól bevált módszer a köhögés csillapítására a méz, amely ugyanolyan jól működik, mint a köhögésellenes szirupok és még finomabb is! Egyél meg egy-két kanállal az üvegből, vagy rakd bele a forró teádba.

A következő hat óra alatt

Ha teheted, hagyd ki a sulit!

A tested sokkal hatékonyabban tud harcolni a vírusok ellen akkor, ha pihensz. Ám ha be kell menned a suliba, az sem a világ vége - csak próbálj meg a lehető legtávolabb maradni az osztálytársaidtól, hiszen a nátha az első pár napban a legfertőzőbb. Hogy minél kevesebb embert fertőzz meg, érdemes a kezeidet is gyakran megmosni vagy alkohol-alapú kézfertőtlenítőt használni.

Ne feledkezz meg a folyadékról!

Igyál rengeteg vizet, gyümölcslevet vagy teát és egyél egy kis húslevest ebédre. A nagymama kedvenc gyógyszere az egyik leghatékonyabb - kutatások támasztják alá, hogy hatékonyan leszámol a nátha tüneteivel.

Pattanj fel!

Ha vehető vagy egy kis mozgásra, akkor próbáld ki! A mérsékelt edzés erősíti az immunrendszeredet, de csak módjával! A mérsékelt szó fontos - próbáld meg a pulzusodat 100 alatt tartani.

Influenza vagy nátha?
Fontos, hogy tudjuk, influenzások vagyunk-e, vagy esetleg csak szimplán náthások. A két dolog nem ugyanannak a betegségnek a gyengébb vagy erősebb változata. Az influenza és nátha közötti különbségek

A nap végén

Az utolsó alkalom a baktériumok elleni harcban!

Egy egészséges diéta nagyon sokat segíthet az immunrendszerednek, ezért válassz olyan vacsorát, ami fehérjében gazdag ételeket tartalmaz - ilyenek a sovány húsok, a halak, a bab, és mindezt érdemes teljes kiőrlésű körettel fogyasztani, pl. barna rizzsel vagy antioxidánsokban gazdag zöldségekkel. Vacsora után végy egy forró fürdőt, ha még mindig szipogósnak érzed magadat. Utána pedig menj minél hamarabb az ágyba és aludj egy nagyot!

A következő napokban

Ha rosszabbul érzed magadat vagy lázad van, hányni kezdesz vagy elmondhatatlanul fáj a fejed, mindenképp keresd fel az orvosodat - ezek a jelek ugyanis arra utalnak, hogy valamilyen fertőzésed van vagy influenzás vagy, és lehet, hogy receptre kapható gyógyszerekre, antibiotikumokra vagy más kezelésre lesz szükséged.

Ha pedig jobban vagy, tartsd a fentebb leírt rutint az elkövetkező pár napon keresztül és így biztosan jobban leszel és te győzedelmeskedsz a nátha felett!

(KamaszPanasz - Gy. A., Forrás: WebMD)