influenza
#Betegségek

Influenza vagy nátha?

2024.01.03.
1 perces olvasási idő

Fontos, hogy tudjuk, influenzások vagyunk-e, vagy esetleg csak szimplán náthások. A két dolog nem ugyanannak a betegségnek a gyengébb vagy erősebb változata, így a kezelés sem egyforma.

A tünetek alapján pedig könnyen beazonosíthatjuk, melyikkel van dolgunk.

Mik az influenza tünetei?

Az influenza tünetei nem mindig ugyanolyanopk, általában a járványtól függ a panaszok jellege. A legjellemzőbb tünetek a magas láz, izomfájdalom, torokfájás, a felső légúti hurut, fejfájás, levertség, gyengeség, hasmenés és hányás.

Mik a nátha tünetei?

Csöpögő orr, tüsszögés, vörösre dörzsölt nózi, és a rossz közérzet. Ez nem más, mint a megfázás, ami gyorsabb lefolyású, enyhébb betegség, mint az influenza. Elkerülni szinte lehetetlen, hiszen minden járművön, iskolában vagy boltban egy másodperc alatt elkaphatjuk. Védekezni lehet ellene, és mivel fokozatosan rosszabbodik, még időben meg lehet állítani a folyamatot.

Mindehhez fontos, hogy az immunrendszered elég erős legyen, így szervezeted is jobban védekezik a veszélyt jelentő kórokozók ellen. Immunrendszeredet vitaminokkal erősítheted, legjobb, ha friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, de esetleg multivitamin tablettákkal. Az is segít, ha sokat és jól alszol, vagyis mindig kipihened magad. A sportolás szintén segít az egészséged megőrzésében, ezért ne hanyagold el ezt sem! Figyelj oda a megfelelő higiéniára, mostt kezet rendszeresen, és szellőztess gyakran, ha zárt térben tartózkodsz. Emellett jobb, ha a nátha-szezonban kerülöd a zsúfolt, tömeges helyeket (pl. bevásárlóközpontok, tömegközlekedés, szórakozóhelyek, stb).

Hogyan gyógyulhatunk?

Ha influenza okozza a tüneteidet, fontos az ágynyugalom, a pihenés, ezért saját érdekedben jobb, ha otthon töltöd azt a néhány napot, ami a gyógyuláshoz szükséges - és valószínűleg az iskolában sem veszik szívesen, ha fertőzünk. Az influenzával fontos, hogy orvoshoz fordulj. A lázzal járó esetekben a szervezet sok folyadékot veszít, így azt pótolni kell. A bőséges folyadékbevitel megakadályozza a szervezet kiszáradását, az étvágytalan időszakokban pedig a citromos mézes tea, az ásványvíz vagy a leves fontos tápanyagokat juttat a szervezetbe.

Ha náthásak vagyunk, szintén alapvető fontosságú a pihenés, emellett fontos megszüntetni az orrdugulást és elősegíteni a légutakban felhalmozódott váladék eltávozását. Ha például be van dugulva az orrunk, akkor a szájunkon át veszünk levegőt, és a kórokozókat oda tereljük. Használj orrcseppet, de persze csak módjával. Hurutos köhögés esetén jó szolgálatot tesznek a hurutoldó készítmények, azonban köhögéscsillapítót tilos alkalmazni, hiszen ha nem köhögsz, a váladék sem tud távozni, ami bakteriális felülfertőződést vagy más szövődményeket is okozhat.

Mindkét betegségen segíthetnek a természetes, otthoni gyógymódok is, azonban az állapotod mielőbbi javulása érdekében ajánlott orvoshoz fordulni már az enyhébb tünetek megjelenésekor.

(KamaszPanasz - Gy. A.)