influenza
#Betegségek

Így kerüld el az influenzát, ha körülötted beteg valamelyik családtag

2019.03.06.
1 perces olvasási idő

Hogyan lehet a kórokozókat megfékezni még mielőtt ágyba döntik az egész családot, ha valamelyik családtagod szipogva és köhécselve jön haza? Olvasd el tippjeinket!

Egy egyszerű megfázás is problémás lehet a család számára, az influenza pedig kész csapás. Ahogy emberről emberre terjed a vírus, akár hetekre is megzavarhatja a normális életvitelt. Következményei pedig: hiányzás az iskolából, munkahelyről, álmatlan éjszakák és ingerültség.

Ne pánikolj, itt van 5 tipp a számodra, ami segíthet megállítani a fertőzést.

1. Mindig moss kezet

Már unalomig ismételt dolog, de nem lehet elhanyagolni, hiszen ez a legegyszerűbb módja a fertőzés megelőzésének. Felmérések szerint a fertőzések 80%-a érintkezés útján terjed, a kezeden lévő kórokozók bekerülhetnek a szemed vagy a szád nyálkahártyáján keresztül a szervezetedbe. A fertőző betegségeket elsődlegesen csak úgy lehet távoltartani, ha figyelsz a személyes higiéniára. Az alapos kézmosás elengedhetetlen, bő szappanos, melegvizes, legalább 20 másodpercig tartó dörzsöléssel. Ha nincs mosdó a közelben, alkoholos kézfertőtlenítő törlőkendő is megteszi.

2. Fontos a zsebkendő használata

Egyszerű dolog: a megbetegedett családtagnál mindig legyen zsebkendő és használja is, ha köhög vagy tüsszent! A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók esetében egy ilyen, apróságnak számító mozdulat is sokat jelent. Így nagy eséllyel elkerülhető a többi családtag megfertőzése.

Ha beteg van a családban, fontos a rendszeres szellőztetés is, hogy a szoba levegőjében is kevesebb eséllyel maradhassanak aktív kórokozók.

3. Fertőtlenítés

A kórokozók órákig életképesek maradhatnak szinte bármely felületen, ezért fontos a mindenki által gyakran fogdosott tárgyak időnkénti fertőtlenítése: asztal, kilincsek, távirányítók, játékok. Azonban nem kell túlzásba vinni, nem lehet az egész házat sterilizálni. Mindenesetre az influenzás időszakban a szokásosnál gyakrabban érdemes áttörölni ezeket a felületeket.

4. Mindenből legyen sajátod

Alapvető higiéniai feltétel, hogy mindenkinek saját tisztálkodási eszköze legyen, azonban ez betegség esetén még fontosabb. Ilyenkor érdemes saját evőeszközökets rendszeresíteni, főleg poharakat. Jó ötlet lehet a fürdőszobai kézötlőből is saját darabot kitenni a beteg családtagnak. Lehetőleg gyakrabban történjen alapos mosás, mosogatás fertőtlenítő hatású mosószerrel.

5. Vigyázz magadra

Az egészséges étkezés, bőséges folyadékfogyasztás, az elegendő alvás és a stresszmentes környezet hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. Az immunrendszer karbantartása elengedhetetlen a fertőzések elleni harcban és ezt elsősorban az életvitelünkkel tudjuk befolyásolni.

Ne felejtsd el: a fertőzéseket nehéz megállítani! A fenti tippek betartásával megállítható egymás oda-vissza fertőzése, azonban nem ennyire egyszerű a helyzet. Már azelőtt fertőzhet valaki, hogy a betegség tüneteit mutatná, ezért érdemes felkészülni, főleg most, az influenzaszezonban.

(KamaszPanasz - N.L.)