influenza
#Betegségek

Influenza - Mik a jelei?

2010.11.13.
4 perces olvasási idő

Fáj a fejed, a karod, a lábad, és minden izmod, amely csak létezik. Egyik pillanatba meleged van, másikban pedig majd meg fagysz. Kapar a torkod, és folyamatosan köhögnöd kell. Nos, valószínű, hogy téged az influenza döntött le a lábadról.

Mi is valójában az influenza?

Az influenza tulajdonképpen egy vírus mely a légzőszerveket támadja meg. Gyakran, mikor lebetegedsz, a tested megpróbál egy védelmi vonalat felépíteni a vírus ellen azzal, hogy antitesteket kezd el termelni. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kaphatod meg ugyanazt a vírust még egyszer. De sajnos az influenza vírus évről évre mutálódik, így pedig a védelmed sem garantált.

Egyes években a változás, azaz a mutálódás nem számottevő. Így nem olyan nagy probléma, ha elkapod a betegséget, hisz a szervezeted emlékszik majd rá, így pedig habár nem teljes körű, de védelmet nyújt a vírussal szemben. De sajnos, minden 10 évben történik egy nagyobb mutálódás, melynek eredményeképpen rengeteg ember betegszik meg, és igen komoly szövődményekkel kerülhetnek kórházba. Az ilyen nagymértékű mutálódásoknál járványról beszélhetünk. Ha ez az egész világra kiterjed, akkor világjárványról. A 2009-2010-ben tomboló H1N1, közismertebb nevén sertésinfluenza, világjárvány volt.

Hogyan terjed az influenza?Influenza

Az influenza vírus a levegőn keresztül terjed, amikor a fertőzött személy beszél, tüsszent, vagy köhög. Az influenza – ritkább esetekben – de terjedhet különböző olyan tárgyakon keresztül is, mellyel/melyet a fertőző személy érintkezett, vagy leköhögött, vagy letüsszentett. Amikor egy egészséges ember hozzáér ezekhez a tárgyakhoz, utána pedig az orrához, vagy a szájához nyúl, a vírus könnyen be tud jutni a szervezetébe.

A vírushordozók, már egy nappal mindenféle tünet előtt fertőzőek lehetnek, és az első tüneteket követően 5-7 napig azok is maradnak. Így tehát lehetséges az, hogy úgy fertőzöl meg valakit, hogy nem is tudsz arról, hogy te is hordozó vagy.

Az influenza-járványok leggyakrabban az iskolákból indulnak ki. Ezután terjedésük szinte villámsebességre kapcsol. Miután a diákok hazamennek, a vírus könnyen átterjedhet a szülőkre, vagy azokra az emberekre, akikkel a gyerekek hétköznapi kapcsolatban vannak. A járvány így kikerül a kisebb közösségbe, onnantól pedig nincs megállás.

Hogyan tudhatom meg, hogy nekem influenzám van-e?

Az influenza tünetei – fejfájás, torokfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, száraz köhögés – bármikor jelentkezhetnek, a vírussal való találkozás utáni első 4 napban. Vannak, akiknél extra magas láz (40 ◦C- feletti) jelentkezik. Emellett a betegek fáradtnak, nyűgösnek érzik magukat, és az étvágyukat is elveszíthetik.

A láz és az izomfájdalmak pár napon belül elmúlnak, azonban a köhögés, a torokfájás, orrfolyás és a fáradtság még egy hétig vagy tovább is megnehezítheti mindennapjaink. Ráadásul, az influenza hányást, alhasi fájdalmat, hasmenést is okozhat.

Ha neked csak hasmenésed és hányingered van, más influenza tünet pedig abszolút nem jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel gasztroenteritiszed van. Ez egy bakteriális vagy vírusos úton terjedő betegség, melynek az influenzához nincs köze, azonban gyakran tévesen összekeverik azzal.

Bár lehet, hogy kissé nyomottan érzed magad amiatt, hogy influenzás lettél, de nem kell aggódnod! Az influenza nagyon ritka esetekben fordul át komoly betegségekbe! Annak az esélye pedig, hogy egészséges tiniknél komplikáció, vagy szövődmény alakuljon ki egy influenza után vagy közben, nagyon kicsi. Az influenza súlyosbodása ugyanis az idősebbeket, (65 év felett), a nagyon fiatalokat (5 év alatt) és krónikus betegségekkel küzdő embereket fenyegeti!

Kezelés

Ha tényleg influenzás vagy, a legjobb módja a betegség kezelésének, ha otthon maradsz, és az ágyban fekve pihensz. Emellett pedig rengeteg - nem koffeines - folyadékot fogyassz. Mindaddig maradj távol az iskolától, amíg jobban nem érzed magad, és a lázad el nem múlt.

Mindenképp hívd fel az orvosod, ha influenzás vagy, és ha:

  • úgy érzed, a helyzeted sokkal inkább lesz egyre rosszabb, mint jobb
  • problémáid akadnak a légzéssel kapcsolatban, vagy más komplikációk lépnek fel
  • ha gyógyszeres kezelés alatt állsz (például cukorbeteg vagy, szívproblémáid vannak, asztmád vagy egyéb légzőszervi problémád van.)

A legtöbb tini vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat szed be, hogy elmulassza az influenza által okozott fájdalmakat. Azonban tartsd magad távol az aszpirintől, vagy minden olyan készítménytől, amely aszpirint tartalmaz. Ugyanis ha egy fiatal aszpirint szed influenza közben, kiteszi magát a Reye-szindróma veszélyének.

Bár ez a fajta betegség ritka, de mivel annál komolyabb, nem árt az elővigyázatosság.
Az antibiotikum nem használ a vírusokkal szemben, szóval, ezek szedése semmilyen eredményhez nem vezet! Néha az orvosok vírusellenes gyógyszereket írnak fel, így lerövidíthetik a betegség lefolyásának az idejét. Ezek a gyógyszerek azonban csak néhány influenza-típus ellen jók, és hátrányuk, hogy az első tünetek észlelése után 48 órán belül be kell venni őket, különben hatástalanok. Az orvosok ezért ezeket a gyógyszerek csak időseknek, nagyon fiataloknak, vagy más betegséggel küzdőknek, például asztmásoknak írják fel.

A vakcina a megoldás?

Szóval, hogyan is tudnád, magad megóvni magad a betegségtől, mikor tombol az influenza? Gyakran mosd a kezed, és mindig alaposan! Tartózkodj a járvány időszakában a közös törölközőtől, a közös csészéktől, poharaktól, vagy a közösen használt eszközöktől. Ha pedig már elkaptad a vírust, használj zsebkendőt, mindig mikor köhögsz, vagy tüsszentesz, ezzel is megakadályozva a vírus terjedését.

Mindenkinek, aki 6 évnél idősebb, ajánlott egy védőoltás beadatása. Ha esetleg ez nálad még nem történt meg, akkor az orvosod biztos, hogy ezt fogja javasolni. Az influenza elleni vakcinák ma már elérhetők injekció vagy orr-spray formájában is. Az injekció megölt vírusokat tartalmaz, amelyek képtelenek betegséget okozni, azonban arra tökéletesek, hogy a testünk antitesteket kezdjen el termelni ellenük. Ezáltal szervezetünk védett lesz az influenza egyes típusaival szemben, hiszen immáron tud védekezni, ha az igazi vírussal kerül szembe.

Az orr-spray legyöngített élő vírusokat tartalmaz. Mivel a vírus élő, ezért ez csakis egészséges embereknek ajánlott 49 éves korig. A terhes nők a terhesség ideje alatt szintén nem részesülhetnek az ilyen típusú ellenanyagban.

A legtöbb ember teste semmilyen reakciót nem vált ki, ha beadják a vakcinát. Azonban vannak, akiknél láz, izomfájdalom és fáradtság jelentkezhet. Az orrspray esetén néhány embernél alacsony lázat, orrfolyást és fejfájást tapasztaltak.

Az influenza-elleni szert általában pár héttel az influenzaszezon kezdete előtt adják be, ezzel is időt adva a szervezetnek, hogy elkészítse az antitesteket. De kérhető a vakcina már az influenzaszezon közben is. Rossz hír azonban azoknak, akik a tojásra allergiásak, hogy ők nem kaphatják meg a védőoltást, hiszen a vakcinához szükséges vírusokat tojásokban tenyésztik ki.

Ha minden óvintézkedés ellenére idén is elkapod az influenzát, vigyázz magadra, és tartsd be az orvosod tanácsait! Ha valamilyen problémád vagy kérdésed van, hívd bizalommal az orvosod! Amikor pedig szomorúan, vagy magányosan érzed magad, gondolj csak arra, hogy az influenza nem tart tovább, mint 1 maximum 2 hét! Ezután pedig újult erővel térhetsz vissza a hétköznapok pezsgő világába!

(Cs.B. - https://kidshealth.org )