asztma
#Betegségek

Megfázás, influenza és asztma

2015.01.10.
1 perces olvasási idő

Az egyszerű megfázásos, náthás megbetegedések miatt kerül a legtöbb asztmás kórházba. Először jön a nátha, majd az egyre intenzívebb köhögés, majd az asztmarohamok jelentkezhetnek, és a szervezetben mindenhol gyulladások alakulhatnak ki.

Az asztmás betegek száma jelentősen megnövekszik a kórházakban az influenzaszezon és a megfázásos őszi-téli időszak során. A számok önmagukért beszélnek: az influenzával kórházban fekvők 30 százaléka egyben asztmás is. Ilyen esetben pedig felmerülhet a tüdőgyulladás veszélye is, ami pedig akár végzetes is lehet - nyilatkozta a szakértő.

Elég egy allergén (megfázás, füst, időjárás-változás, stb.), ami rohamot válthat ki, így még jobban irritálhatja a már egyébként is gyulladt és terhelt légutakat. Amennyiben ez az állapot súlyosbodik, úgy a beteg egyre veszélyesebb állapotba kerülhet.asztma

Az asztmások állapotának romlása

A szakértők úgy vélik, hogy ez a jelenség a leggyakrabban több faktor egyidejű fennállása esetén következik be. A nyári időszakban az asztma általában kevésbé súlyos, ám ősszel, amikor beáll a rossz idő, és a fűtési szezon kezdetét veszi, a levegő megtelik allergénekkel (füsttel és szmoggal). Ehhez tevődik hozzá a hideg, nyirkos időben a megfázásos, náthás időszak. Ezek eredményeképpen súlyos asztmarohamok jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél.

Hogy az asztmások állapotának rosszabbodását megakadályozzák, egy sor óvintézkedést kell alkalmazni, így elkerülhetik az asztmarohamok kialakulását.

Javasolt óvintézkedések asztmásoknak

  • Érdemes már jó előre gondoskodni az influenza elleni védőoltásról, így a szezonra már kialakul a védettség.
  • Járj rendszeresen a kontrollvizsgálatokra az influenzaszezon előtt, főleg, ha asztmád vagy más légúti problémád van!
  • Ha napi szinten kell gyógyszert szedned az asztmádra, érdemes betartani a pontos adagolási előírást. Rendszeresen keresd fel az orvosodat!
  • Kerüld az allergéneket, például a cigarettafüstöt!

Ha idejében felismered a tüneteket, és tudod, hogy melyik gyógyszert kell alkalmaznod, elejét veheted a komolyabb szövődményeknek. De minden esetben érdemes értesíteni az orvosodat a fejleményekről. Ha pedig nem reagál a szervezeted a gyógyszeres kezelésre, akkor mihamarabb orvoshoz kell fordulnod.

(M. T., medicinenet.com)