asztma
#Betegségek

Az asztma fellángolása: előzd meg a rohamot!

2015.07.10.
1 perces olvasási idő

Ha asztmás vagy, akkor bizonyára ismerős számodra az asztma fellángolása, amikor a tüneteid felerősödnek. Mit tehetsz, hogy megelőzd? Cikkünkben összegyűjtöttük a teendőket.

Mi történhet az asztma fellángolásakor?

A kínzó tünetek között lehetnek:

  • légzési nehézségeid
  • szorító mellkasi fájdalmad
  • sípoló hangot tapasztalsz, mikor levegőt veszel
  • köhögési rohamaid

A fellángolás azért következik be, mert ilyenkor a légút sokkal irritáltabbá és duzzadtabbá válik, mint máskor. A légutak beszűkülhetnek, ráadásul az itt található izomzat merevebbé válik, tovább akadályozva a levegő útját, ami nehezebbé teszi a ki- és belélegzést.

Előzd meg az asztmás rohamot!Mindezek ellenére az asztmás fellángolások jól kezelhetők. Ha tisztában vagy a közelgő roham tüneteivel és figyelsz rájuk, ha van egy kész terved, hogy meg tudj birkózni az asztmás rohammal, és rendszeresen szeded a gyógyszert, elkerülheted a jövőben fellépő rohamokat.

Figyelj a tünetekre!

A rohamokat általában hasonló tünetek előzik meg. Az asztmás fellángolás után próbálj visszaemlékezni rá, hogy nálad melyek ezek. Lehet, hogy szorító mellkasi fájdalmad volt, vagy érzékeny a torkod, esetleg túlzottan fáradtnak érzed magad. Vagy erősen köhögsz, bár nem vagy megfázva.

Legyen egy terved!

Kérj segítséget, ha úgy érzed rohamod lesz! Mondd el a körülötted lévő embereknek, mi történik, és emlékezz arra, mit kell tenned az asztma ellen. Egy, az orvosoddal közösen összeállított részletes (akár pontról pontra leírt) terv segít abban, hogy milyen gyógyszereket kell magadhoz venned és mit kell még tenned. Ne hagyd figyelmen kívül a rohamot és ne reménykedj abban, hogy majd elmúlik magától. Nem fog – és ha nem veszed komolyan, lehet, hogy a sürgősségi osztályon kötsz ki.

Roham esetén fontos, hogy nyugodt maradj! Az orvosod nyilvánvalóan adott utasítást arra, hogyan használd a gyógyszereket, és ha rájössz, hogy mi váltotta ki a tüneteket, akkor mihamarabb távolítsd el azt - vagy te magad menj el - az irritációt okozó területről. Néha ez az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy kontrollálni tudd az asztmádat.

Akadályozd meg a rohamot!

Az asztmás rohamok kezelhetőek, de még jobb, ha megelőzöd őket azzal, hogy kerülöd a kiváltó tényezőket.

Sokan, akiknek asztmájuk van, allergiások is, előfordul, hogy ugyanazok az asztma kiváltó okai, mint az allergiáé. Ezek a kiváltó okok lehetnek kisállatok, poratka, penész vagy csótányok. Vannak egyéb kiváltó okok, melyek nem okoznak allergiát, de irritálják a légutakat. Ezek közé tartozik a dohányfüst, a hideg levegő, a túlzott testmozgás és egyes fertőzések, például a megfázás.

Ha az orvosod gyógyszert írt fel számodra, vedd be, hisz ez egy másik hatékony módja annak, hogy enyhítsd a tüneteket. Ezeket a gyógyszereket rendszeresen kell szedned, még azokon a napokon is, amikor jól érzed magad.

(Sz. V. - Teenshealth)