allergia
#Betegségek

Allergia és asztma: hatással vannak egymásra?

2012.04.01.
1 perces olvasási idő

Egyes allergiák asztmát okoznak? Vajon tényleg igaz ez az állítás? A válasz erre a kérdésre nem egyértelmű. Ugyanis azok az emberek, akik allergiások egyes dolgokra, sokkal könnyebben lehetnek asztmások.

De mégis mire kell allergiásnak lennünk ahhoz, hogy asztmások is legyünk? Általában olyan allergiákról van szó, amelyek a szemet és az orrot támadják, és olyanokról, amelyek orrfolyást, és égő, viszkető piros szemet okoznak. Mint az köztudott, bármi okozhat allergiás reakciókat. Ilyen például a pollen, a por, vagy egy étel, és legyen szó bármiről is, bármilyen allergia válthat ki asztmát. De természetesen itt is igaz, hogy nem minden allergiás lesz asztmás. És az is, hogy nem minden asztma vezethető vissza allergiára.allergia

Az Egyesült Államokban körülbelül 20 millió ember küzd asztmával. Ezek közül csak 10 millió betegnél váltotta ki allergia az asztmát. A leggyakoribb allergének a poratkák, a pollen, a penész és az állati szőr voltak. Azt is tudni kell, hogy sokszor az asztma vagy az allergia nem volt köthető semmihez.

Egyszerűen csak a szülők hajlama és a gének voltak azok, amelyek a gyerekre is ráragasztották a betegséget. Ha valaki allergiás, akkor a szervezete másképp reagál valamilyen anyagra (allergénre). Azért, hogy a szervezeted felvegye a harcot az allergének ellen, antitesteket: E-immunoglobinokat (IgE) kezd gyártani.

Az IgE és az allergén találkozásának eredményeképpen pedig több reakció is elindul a testünkben, amelynek eredményeképpen különböző anyagok keletkeznek. Az egyik ilyen anyag a hisztamin, amely az allergén tünetek kiváltásáért felelős. Így ez felel a vörös szem, a csöpögő orr, a torok, a bőr, a tüdő, vagy a gyomorbél-traktus felborulása miatt is. Így, ha a tüdő légútjai a fertőzöttek, könnyen előfordulhat köhögés, nehézlégzés, amely később asztmává alakulhat át.

Mivel a szervezetünk megjegyzi a történteket, később is emlékezni fog rá. Tehát mindig, amikor allergén jut a szervezetünkbe, ugyanaz a reakció fog lejátszódni, a tünetek pedig ugyanazok lesznek. Pont emiatt, egyes embereknek különösen nehéz lesz az életünk. Ugyanis az allergia miatt nagyon nehezen tudják kontrollálni asztmájukat.

Ha asztmás vagy, a legjobb, ha végiggondolod – és szakértővel megbeszéled/kivizsgáltatod -, hogy pontosan mi is lehet az az allergia, amely az asztmádat okozza. Ezután az orvosod lehet, hogy elküld egy allergiavizsgálatra, ahol megvizsgálják, hogy végül is van-e valamiféle allergiád. Azonban az, ha valamire allergiás vagy, vagy akár egyszerre több dologra is, még korántsem jelenti, hogy ez vagy ezek az okai az asztmádnak. Ez tulajdonképpen csak arra jó, hogy elkezdjétek keresni a kapcsolatokat a két betegség között.

Azzal, hogy lecsökkented az érintkezést a lehetséges allergénekkel, nagy segítség lehet az asztmád kordában tartásában. Ha pedig képtelen vagy lecsökkenteni az érintkezésed az allergénnel zéróra, akkor az orvosod allergia injekciót írhat fel.

(Cs. B.)