Betegségek, viszketés

#Betegségek #viszketés

58 db cikk a témában

Rühesség – Minden, amit tudnod kell
#rüh
2024.09.30.

Rühesség – Minden, amit tudnod kell

A rühesség parazitafertőzés, melyet egy atka okoz. Az atka megtermékenyített nősténye befúrja magát a hámsejtek közé és ezekbe a járatokba rakja a petéit. A nőstény néhány hét alatt elpusztul, de a lárvák a petékből körülbelül három hét alatt kikelnek.

Őszi anyajegy-mustra
#napfény
2024.09.08.

Őszi anyajegy-mustra

A nyári napfény, az UV-sugárzás azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. Az őszi hónapokban éppen ezért hasznos részt venni egy anyajegy-szűrésen, hiszen a bőrön lévő pigmentált részek változhatnak a fény hatására.

Kullancscsípés – mi a teendő?
#kullancs
2024.07.29.

Kullancscsípés – mi a teendő?

A kullancs csípése okozta betegség az influenzához hasonló tünetekben jelentkezhet, például lázban, hányingerben, hányásban és izomfájdalmakban. A kullancs leggyakrabban az állatok szőrében és tollai közt él, leginkább a városon kívüli területeken. Vajon rettegnünk kellene attól, hogy ezek az állatok megcsípnek bennünket?

Mi a teendő anális fájdalom esetén?
#anális fájdalom
2024.07.26.

Mi a teendő anális fájdalom esetén?

Az anális fájdalom nem az a dolog, amiről sokat beszélnénk, noha igen jelentős lehet. A végbél és a végbélnyílás területén rengeteg idegvégződés van, így bármilyen probléma okozhat enyhe kellemetlenségtől akár kínzó fájdalomig terjedő panaszt.

A kínzó napégés
#nap
2024.07.19.

A kínzó napégés

A napégés a túl sok napozás eredménye, illetve azé, hogy a sugarak sokkal erősebbek az ózon réteg elvékonyodása következtében, mint régebben. Szinte mindenki leégett már életében legalább egyszer.

7 otthoni gyógymód a napégésre
#napozás
2024.07.05.

7 otthoni gyógymód a napégésre

A nyári napozás nemcsak szép bőrszínt eredményezhet, hanem csúnya leégést, fájdalmas bőrproblémákat is okozhat, emellett pedig minden egyes napégéssel növeled az esélyeidet a bőrrák kialakulására.

A mérges szömörce okozta kiütések
#mérges szömörce
2024.07.03.

A mérges szömörce okozta kiütések

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például a parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

Hogyan élj együtt az ekcémával?
#ekcéma
2024.03.02.

Hogyan élj együtt az ekcémával?

Az ekcéma bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel járhat. Mit tehetsz a tünetek enyhítése érdekében?

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban
#ekcéma
2024.01.12.

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban

Ha ismered az ekcémát kiváltó okokat, akkor elkerülheted a kellemetlen tünetek megjelenését. Az otthonodnak olyan helynek kell lennie, ahol pihenni tudsz, ahol nem kell aggódnod az egészségedért. Melyek lehetnek az ekcémára hajlamosító tényezők a lakásban?

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken
#herpesz
2023.12.31.

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?
#bárányhimlő
2023.10.06.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?

A bárányhimlő a varicella-zoster vírus által okozott betegség. Viszkető kiütést okoz kis, folyadékkal teli hólyagokkal. Nagyon könnyen terjed, főleg, ha nem kaptad meg a bárányhimlő elleni védőoltást.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése
#ajakherpesz
2023.07.17.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése

Az ajakherpeszt a Herpes simplex vírus okozza, amely fájdalmas hólyagocskák megjelenését idézi elő az ajkakon, a fogínyen, a nyelven, szájpadláson. A hólyagokon kívül más tünetek, például láz és izomfájdalom is előfordulhatnak.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés
#nyár
2023.06.25.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés

A nyaralás a pihenés és a szórakozás mellett veszélyekkel is járhat, főleg ha külföldre, esetleg tengerpart mellé utazol. Ezért nem árt felkészülni még időben. Ismerd meg a leggyakrabban előforduló veszélyforrásokat!

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?
#kéz-láb-száj betegség
2023.02.28.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?

A kéz-láb-száj betegség enyhe, fertőző vírusfertőzés. A tünetek közé tartozik a sebek a szájban és a kiütések a kezeken és a lábakon. Bár a betegség gyakrabban fordul elő kisgyermekek körében, tiniknél is megjelenhet például középiskolai kollégiumokban, de kisebb testvértől is el lehet kapni.