kosz
#Betegségek

Egy kis kosz nem árt?

2010.05.10.
2 perces olvasási idő

Gondoltad volna? Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy bizonyos baktériumok, vírusok és férgek, melyek a „koszevés” során jutnak a szervezetbe, segítik az erős, egészséges immunrendszer kialakulását. Ezek szerint van még mit tanulnod a kistesódtól...

Számos kutatás feltételezi, hogy a kórokozók segíthetik a legyengült, allergiás és asztmás immunrendszer helyreállítását. Ezek a kutatások választ adhatnak arra, miért olyan gyakoriak a fejlett országokban az olyan jellegű immunrendszeri megbetegedések, mint a sclerosis multiplex, asztma, allergia vagy a gyulladásos bélbetegségek.

Edzeni kell a szervezetet!

Amikor egy gyerek a szájába vesz dolgokat, nem tesz mást, mint hagyja, hogy az immunrendszere felfedezze a körülötte lévő világot, sőt, mindez nem csak edzi az immunrendszert és gyakoroltatja a megfelelő válaszreakciókra, hanem arra is megtanítja azt, mi az, amit jobb kerülni. Születésünkkor az immunrendszerünk leginkább egy programozatlan számítógéphez hasonlít, melynek szüksége van bizonyos instrukciókra.Egy kis kosz nem árt?

A modern világban felnövő gyerekek ultratiszta környezetben élnek, így nincsenek kitéve azoknak az organizmusoknak, melyek segítenének a megfelelő immunreakciók kialakításában. Pedig a legtöbb féreg veszélytelen, különösen a megfelelően táplált emberek esetében, és csak nagyon kevés betegség van, amit ezektől kaphatunk el.

Férgekkel az egészségért!

Argentínában azoknál az autoimmun betegségben szenvedőknél, akik ostorféreggel fertőzöttek voltak, enyhébb tüneteket mutattak. Hasonló esetet észleltek Gambiában, ahol a sertés ostorféreg, mely emberben csak az emésztőrendszerben található meg, pozitív hatást fejtett ki a gyulladásos bélbetegségek, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy vissza kéne térnünk az 1800-as évek baktériumokkal telített életkörülményeihez, ám fontos, hogy megértsük, az egyes organizmusok hogyan védenek bennünket.

Takarítást csak módjával!

Nos, azt hiszem, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, erre a tételre a kamaszok "ösztönösen ráéreznek". A szülőknek persze nehezebb megérteniük, hogy baktériumok mindenhol vannak: rajtunk, bennünk, körülöttünk. Ezek többsége nem okoz problémát, és legtöbbjük, akárcsak azok, melyek az emésztőrendszerünkben élnek, létfontosságú tápanyagokat állítanak elő, melyek nélkülözhetetlenek a jó egészségi állapothoz.

Tudtad? Az átlagos emberi szervezet körülbelül 90 trillió mikróbát tartalmaz, s ezek többsége gondoskodik arról, hogy egészségesek maradjunk. Az antibakteriális tisztítótermékek tömkelege csak a biztonság hamis látszatát keltik, sőt, az antibiotikum-rezisztancia kialakulását segítik elő. A sima szappan és víz is bőven elég a tisztasághoz.

Vissza a természethez!

Tudományos tény, hogy hagyni kell a gyerekeket mezítláb járni, koszban játszani, és nem kell feltétlenül ragaszkodni a minden étkezés előtti kézmosáshoz. Persze a szülőknek erről (is) általában más a véleménye...Bizonyított azonban, hogy azok a gyerekek, akik tanyákon nőnek fel, és szervezetük ki van téve az állatokkal való érintkezés során a különböző férgek és egyéb organizmusok hatásának, sokkal kevesebb arányban betegszenek meg a különféle autoimmun betegségekben.

Ha pedig nem élsz természetes körülmények között, beszéld rá szüleid, hogy lehessen kutyád, macskád vagy más kisállatod, mely biztosítja a különböző férgek közelségét, ezáltal pedig a megfelelő immunrendszer kialakulását! Na jó, ez nem biztos, hogy számukra a legmeggyőzőbb érv lesz, de hivatkozhatsz arra, hogy az egészséged bizonyára számukra is fontos...

(WEBBeteg)