kosz
#Zöldövezet

Otthonunk 6 legkoszosabb helye

2023.12.01.
2 perces olvasási idő

Gondoltad volna, hogy a számítógép billentyűzetén vagy a távirányítón esetenként több baktérium és vírus telepszik meg, mint a vécécsészében? A lakás legkoszosabb tárgyairól és a fertőzések kivédéséről az alábbiakban olvashatsz.

A mosogatóba pottyantott gyümölcsöt talán többen kérdés nélkül elfogyasztanák, a vécébe ejtett holmit viszont biztosan nem. Pedig a nem gondozott mosogató, a fürdőkád, a fogkefénk, és azok a tárgyak, amiket sokat vagy sokan fogdosunk, óhatatlanul baktériumok és vírusok lakhelyéül szolgálhatnak.

Első gyanús tárgy: a konyhai mosogató

A tisztának tűnő mosogatóban láthatatlan mikroorganizmusok nyüzsögnek. Ennek oka, hogy a tányérokról, edényekről leöblített ételmaradványok kiváló táptalajként szolgálnak ezen apró élőlények számára. A mosogatóban megtelepedő kórokozók között van az Eserichia coli és a Salmonella is. A kezedre jutva vagy az ételre kerülve különféle betegségek okozójává válhatnak.

A kivédés módja: Azzal, hogy a mosogatót tiszta vízzel kiöblítjük, még nem akadályoztuk meg a baktériumok elszaporodását. Érdemes naponta egyszer fertőtlenítő tisztítószer és víz keverékével átöblíteni a kagylót, és ezzel megtisztítani a dugót is. Ne feledkezzünk meg utána az alapos kézmosásról sem!

Második gyanús tárgy: a fogkefénk

A fogkefénkkel igencsak bizalmas viszonyban vagyunk, mégsem fordítunk tisztaságára kellő figyelmet. A leöblített és nedvesen hagyott fogkefén baktériumok és vírusok tenyészhetnek. Ha a szánkban lévők nem lennének elegendőek a sörték benépesítéséhez, jön az utánpótlás: például a vécé lehúzásakor a fürdőszoba levegőjébe kerülő, kórokozókat is tartalmazó permet mikrobái a fogkefén kényelmes otthonra találhatnak.

Megelőzés: először is, a fogkefét olyan helyre tedd, ahol gyorsan megszárad, és ami nincs túl közel a vécéhez. Másodszor, a vécé tetejét a lehúzás előtt ajánlott lehajtani. Harmadszor, a fogkefét gyakran érdemes cserélni, és betegség után mindenképp vegyél újat.

Harmadik gyanús tárgy: a só és a borsszóró

Lehetséges, hogy otthonunk legkoszosabb tárgyai közül kettő az asztalon foglal helyet? Meglepő, de igen: tanulmányok szerint a só- és borszórókon a megfázásos időszakokban kifejezetten sok meghűlést okozó vírus található.

Mit tehetünk ellenük: ha étkezés után az asztal letörlése mellett nem hanyagoljuk el a só és borsszóró letisztítását, már jó úton haladunk. A legbiztosabb viszont még mindig az alapos kézmosás.

Negyedik gyanús tárgy: a TV távirányítója

Mindenki tapizza, apu olykor rátüsszent, a kutyánk megrágcsálja, és néha a földön landol – ki gondolná, hogy a távirányító nem tiszta...?! Ne lepődjetek meg túlságosan: a távkapcsoló egyike a legkoszosabb tárgyaknak, ami a lakásban a kezünkbe kerülhet.

Megoldások: alkoholos törlőkendővel való fertőtlenítés, illetve a mindig hatásos kézmosás. Ezzel elkerülheted, hogy a kezedre jutó bacikat és vírusokat a szádba továbbítsd, vagy a szemedbe masszírozd.

Ötödik gyanús tárgy: a számítógép billentyűzete

Ha a számítógépednél eszel, rátüsszentesz, vagy kézmosás nélkül ülsz le gépezni, a billentyűzeted mikroorganizmusok tanyájává válhat. Angol kutatások rámutattak, hogy a billentyűzeten sok esetben olyan baktériumok, mindt az Eserichia coli és Staphylococcus telepszenek meg.

Mit tehetsz ellene: gépezés előtt és után alaposan moss kezet. Ne egyél a számítógép mellett, és mindenképp óvd a gépet a morzsáktól. Ha mégis morzsás lesz, rázd ki belőle, vagy óvatosan porszívózd ki, és időnként töröld át a billentyűzetet alkoholos kendővel (ne legyen túl nedves!), ne felejtsd el megtisztítani az egeret sem.

Hatodik gyanús tárgy: a fürdőkád

Benne fürdünk, mégsem elég tiszta: a fürdőkádak többsége, ha nem mossuk ki megfelelően, számos baktériumot tartalmaznak (például Staphylococcust). A hidromasszázs kádak és jacuzzik még rosszabbnak bizonyultak – a nedves csövekben megtelepedő baktériumok ugyanis könnyen visszajutnak a fürdővízbe.

Megoldás: a kádat fürdés után tisztítószeres vízzel érdemes kimosni, és száraz törülközővel áttörölni. A hidromasszázs kádak csöveit pedig rendszeresen tisztítani kell.

Tipp: legtöbb esetben megfelelő kézmosással elkerülheted, hogy a kórokozók a szemedbe, az orrodba, a szádba kerüljenek, vagy hogy átragaszd őket másokra. Az ideális kézmosás alatt pontosan kétszer érsz a "Boldog szülinapot" végére, miközben szappanos vízzel átdörzsölöd a kezeidet. A víz hőmérséklete nem számít. A kézfertőtlenítő gél sokszor praktikus, de nem használható mindig kézmosás helyett!

(KamaszPanasz - M.N., women.webmd.com)