
Biztonságosan fogyasztható a csapvized?
Mostanában sokat beszélnek a mikroműanyagokról és a mindennapi termékekben található vegyszerekről. De mi van a csapvízben? És mennyire fogyasztható biztonságosan?
Egyes ivóvizek per- és polifluoralkil anyagokat (PFAS) tartalmaznak, olyan vegyszereket, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákkal, az alacsony születési súllyal és az emelkedett koleszterinszinttel.
A PFAS-ek erős szén-fluor kötésekkel rendelkező szintetikus vegyszerek, amelyek nem bomlanak le könnyen, a környezetben évszázadokig megmaradhatnak.
Egy tanulmány megállapította, hogy a szennyvíz PFAS-kezelése nem távolítja el az összes vegyi anyagot. "Ezek a vegyszerek nem bomlanak le a környezetben, és sajnos felhalmozódnak a testünkben is, és nem igazán metabolizálódnak" - mondta Robert Laumbach, a Rutgers School of Public Health Környezeti és Foglalkozás-egészségügyi és Igazságügyi Tanszékének docense.
Nálad milyen a víz?
2024-ben a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) hat különböző PFAS-ra szabott határértéket az ivóvízben, amelyek állítólag 2027-ben lépnek életbe. A PFOA és a PFOS, a két PFAS esetében, amelyet a történelem során a legtöbbet használtak az Egyesült Államokban, 4 trillió részben határozták meg.
Jelenleg úgy ellenőrizheted az ivóvized, hogy felveszed a kapcsolatot a helyi vízellátó rendszerrel, és információt kérsz a PFAS-szintekről.
Mit tehetsz?
Miután vízmintát küldtél egy minősített laboratóriumba, néhány napig eltart, amíg a laboratórium elemzi a PFAS-szinteket. Ha meghaladja a szabványt, az nem azt jelenti, hogy vészhelyzetről van szó, hanem azt, hogy érdemes fontolóra venni egy szűrőberendezés alkalmazását. A szénszűrő berendezés egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a vízben lévő szennyeződéseket.
(KamaszPanasz - verywellhealth.com)