tisztít
#Zöldövezet

Zöld tisztítószerek házilag

2024.02.21.
2 perces olvasási idő

Tavasz közeledtével nemcsak a testünket, hanem a környezetünket is kicsit rendbe rakjuk. Íme, néhány nagyszerű, házilag is elkészíthető, környezetbarát tisztítószer, amely nemcsak az egészségünket, hanem a pénztárcánkat is kímélheti.

A sok mesterséges tisztítószer több okból is kártékony. A vegyszerek irritálhatják a bőrünket, különböző légúti problémákat okozhatnak. Ha kisgyerekek vagy háziállatok is vannak a háznál, nekik is roppant ártalmas lehet, hiszen nekik sokkal érzékenyebb a szervezetük. A környezetre sincs kímélő hatással a sok vegyszer, ráadásul a tisztítószerek rengeteg pénzbe is kerülnek. Íme, néhány ötlet, amit kipróbálhatsz.

Fürdőszoba

Ragyogjon a fürdőszobád ezektől a remek receptektől! A porcelán és a csempe tökéletes tisztítószerei ezek.

Sütőpor és víz: Tökéletes kosz és folteltávolító. Csak töröld vele végig a felületet, majd vizes ronggyal mosd át.

Citromlé és ecet: Zsíros felületek? Szappanfoltok? Ezzel a remek tisztítószerrel ezeket is eltüntetheted. Rakd a keveréket egy régi fújós üvegbe, majd hagyd állni pár percig a felületen. Egy szivaccsal tisztítsd meg utána.

A saját fertőtlenítőd: A mesterséges szerek helyett keverj össze pár csepp teafa-olajat, 2 pohár vizet és folyékony szappant.

A konyha

Talán a háznak ez az a része, amit a leghigiénikusabban kell tartani.

A csempékre, főzőlapokra, és egyéb felületekre használd az előbb említett sütőporos-vizes keveréket. Ha nagyobb és nehezebben eltávolítható foltokkal állsz szemben, akkor keverd sűrűbbre, és hagyd a felületen néhány percig.

Ha tényleg nagyon makacsok a szennyeződések, akkor keverj egy sós-vizes oldatot. Bár elég az is, ha sóval meghinted a felületet és egy kis idő után vízzel lemosod.

A konyhában is bátran alkalmazd a teafaolajos fertőtlenítőt!

Ablakok

Takarítás

A rossz szagú, drága spray-k helyett használt ezt a nagyszerű keveréket. Nem kell más hozzá csak némi víz, ecet és egy újságpapír. Ha elfogyott az ecet, használhatsz citromlevet is. Elég csak egy pár kanál ecet egy vödör vízbe. Öntsd bele egy régebbi fújófejes üvegbe, majd dörzsöld át újságpapírral. A papírtörlők foltot hagynak, így azokat felejtsd el!

A szőnyegek

Bizony nehéz tisztán tartani őket. Egy seprűvel alaposan porold ki a szőnyegeket, majd akár át is porszívózhatod. A foltok ellen a legjobb megoldás a szódavíz. Ha megtörtént a baleset, egész nyugodtan önts rá szódát, sőt, ha vörösboros vagy egyéb makacs folt keletkezett, a só és a hideg víz is remek megoldás.

Kukoricadarát dobj a makacs, könnyen beszívódó foltokra. Amikor megdagadt a dara, porszívózd fel, és a foltnak nyoma sem lesz. Ha el akarod űzni a szagokat, használj szódabikarbónát. Hintsd meg a szőnyegeket és fél óra elteltével porszívózz fel.

Fapadló, parketta

Bizony nem egyszerű feladat takarítani, a sok vegyszer könnyen kikezdheti a szép parkettát.

A legjobb megoldás az ecet. Meleg vízzel keverj össze pár kanál ecetet, majd fújd egy puha törlőrongyra. Súrold át vele a padlót, és ragyogni fog minden egyes alkalommal.

Sütő, főzőlapok

A tisztítószerek olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek súlyosan irritálhatják a bőrt és a szemeket. Ráadásul a sütőben sütünk, így az ételünk sem lesz egészségesebb tőle.

A legjobb megoldás egy sűrű oldat szódabikarbónából vagy sütőporból és vízből. Kend a koszos felületre, majd várj egy kicsit. Vizes ronggyal távolítsd el a felületről.

Eldugult lefolyók

A legtöbb lefolyótisztító hatástalan, és egyáltalán nem környezetkímélő vagy olcsó.

Forralj fel némi vizet, majd szórj bele sütőport vagy szódabikarbónát. A forró vizet közvetlenül öntsd a lefolyóba. Ha még jobb hatást akarsz elérni, szórd a port közvetlenül a lefolyóba, majd pár perc után (pezsegni fog), öntsd nyakon egy nagy adag forrásban lévő vízzel.

Dohos törölközők

Öblítő helyett használj ecetes vizet, amelyhez egy kevés szódabikarbónát is adagolj. Hidd el, a szagoknak nyoma sem marad! A napfény a legjobb tisztító! A szép tavaszi napsütésbe teregesd ki őket, ám vigyázz, kerüld a túl erős napfényt.

Mosógép

Remélem, tudod, hogy a mosógépet is át kell mosni néha. Számtalan termék kapható ebből a célból, de nem biztos, hogy megéri, hiszen a különféle kapszulák és folyadékok is letapadhatnak a gépben. Önts ecetet és szódabikarbónát a mosógép dobjába, illetve a mosószeradagoló tartályba. Indíts el egy 90 fokos programot és várd meg a végét. A csillogáson túl tiszta és higiénikus mosógépet kapsz majd.

Ezekkel a receptekkel már biztos sokkal zöldebb és olcsóbb is lesz a tavaszi nagytakarítás. Hívd át a barátnőidet, és takarítsatok együtt. Akár ki is válogathatjátok a régi ruháitokat, és leltározhattok, hogy mi hiányzik a ruhatárból.

(KamaszPanasz - Gy. R.)