szépség
#Zöldövezet

Pénztárca- és környezetkímélő szépítkezés

2023.11.26.
2 perces olvasási idő

Ha magadra odafigyelsz, azzal a környezetet is kíméled! Mindig válaszd a legegyszerűbb megoldást! Gondolj nagyanyáink szépségpraktikáira! S a legszebb a dologban, hogy ami számodra egészséges, az nem csak környezetkímélő, hanem pénztárcabarát is egyben.

Habfürdő és fürdősó

Ha habfürdőt vásárolsz, válassz koncentrátumot! Például az olyan habfürdő márkák, amelyekből egy fürdéshez egy evőkanálnyi szükséges, kétszer olyan hosszú ideig tart, mint hagyományos társaik. Így akár 2-3000 forintot is megspórolsz egy évben. Ha csak minden századik háztartás így vásárolna habfürdőt, közel 115 tonnányi műanyagot spórolnánk meg. Ennyi műanyag pedig elég lenne egy hatalmas focipálya méretű úszómedence építésére.

Hajbalzsam

Pénztárcabarát szépítkezésVásárolj 2-az-1-ben sampont és balzsamot! Bár ezzel nem spórolsz jelentős mennyiségű pénzt vagy műanyagot, mégis megtakarítasz sok időt, vizet, és a víz által végül pénzt is, hiszen kevesebbet folyatsz el. Ezzel sokat spórolhatunk - ha minden hetedik háztartás így vásárolna, annyi műanyagot takarítanánk meg, amellyel egy focipályát többször meg lehetne tölteni.

Vattapamacs

Vásárlás során keresd a pamutból készülteket! A poliészterből készült pamacsok – ez az anyag a műanyag egyik „rokona” – 67 százalékkal több energiát igényel a gyártás során, mint a sima pamutból készült. Emellett a természetes pamutból készült pamacsok klór nélkül készülnek, így sokkal jobban kímélik mind a saját, mind családod egészségét.

Testápoló

Ha az általad vásárolt testápoló flakonján van pumpa, és az alja lecsavarható, elég csak újratölteni, miután kiürült. Gondold el, mennyi felesleges műanyag hulladéktól kíméled meg így a környezetet, ráadásul az utántöltős változatok jóval olcsóbbak is!

Parfüm

Próbálj olyan parfümöt választani, amely természetes összetevőkből készült. A legtöbb illatosított termék vegyszereket, kőolajszármazékokat tartalmaz. Az az évi 3,5 tonna vegyszer, melyet illatosításra használnak, a legkörnyezet-pusztítóbb anyagok közé tartoznak.

Sampon

Keress olyan samponos flakonokat, melyek újrahasznosított műanyagból készülnek. Ennek elkészítése sokkal kevesebb energiát igényel, mint az új műanyag gyártása. Ha az Egyesült Államokban csak minden tizedik háztartás újrahasznosított anyagokból készült samponos flakonokat vásárolna, annyi energiát spórolnának meg, amely 160 otthont tudna egy évig ellátni energiával.

Szappan

Próbálj folyékony szappan helyett hanyományos szappandarabot használni - nem csak olcsóbb, de kevesebb csomagolóanyagot is igényel. Bár ez gyorsabban el fog fogyni, mégis olcsóbb, mert ennek használatával körülbelül negyedannyi időt töltesz el testmosással – így ismét sok vizet spórolsz. Ráadásul ismét divat a természetes anyagokból készült szappanok használata. Ha hazánkban minden háztartás csak évente egyszer folyékony szappan helyett darabosat vásárolna, körülbelül 35 tonna műanyagot spórolhatnánk meg!

Természetesen ide tartoznak még azok az egyszerű, és könnyen megvalósítható dolgok, mint a rövidebb ideig tartó zuhanyzás, a vízcsap elzárása fogmosás közben, és a villany lekapcsolása akkor, amikor kijövünk a szobából.

(KamaszPanasz)