cd
#Zöldövezet

Hogyan hasznosítsam a régi CD-ket?

2016.02.26.
2 perces olvasási idő

Biztos bennetek is felmerült már a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a régi vagy elrontott CD-kkel, DVD-kkel. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan lehet őket dekorációként, ajándékként, teljesen átalakítva felhasználni - a többi csak a kreativitásotokon múlik!

Egyedi tükör

A CD-ket egészben vagy összetörve ragaszd fel egy kartonlapra a fényes oldalukkal felfele. A kartont ragasztás előtt vágd a neked tetsző formára. A CD-k elrejthetik a karton szélét, de ha szabályosabb tükröt szeretnél, papírra festve keretet is készíthetsz neki.

Poháralátét

Készíts egyedi poháralátétet a barátaidnak. Vágj CD méretű körlapokat filcből, és ragaszd fel a lemezek nem fényes oldalára. Így a csillogó oldaluk felfele fog nézni, amikor ráhelyezitek a poharakat.

Bútorláb alá

Ha nem szeretnéd, hogy szőnyegeden nyomot hagyjon a szék lába, tegyél alá rossz CD-ket, mert így jobban eloszlik a szék súlya. Akrilfestékkel befedheted a lemezeket, tehetsz rá mintákat, feliratokat. A korongok jól mutatnak majd a szobában.

Biciklis fényvisszaverő

A készen kapható visszaverők helyett CD-darabokat erősíthetsz a biciklid kerekére. Így sötétedés után is nagyobb biztonságban vagy, mivel a lapocskák visszaverik az autó reflektorainak fényét, és a vezetők könnyebben észrevesznek. Ne felejtsd el bekapcsolni a lámpát sem!

Gyertyatartó

Gyújts meg egy gyertyát, csöppents egy kis olvadt viaszt a CD átlátszó részére, és állíts a lemez közepére. A CD-t érdemes fényes oldalával felfele használni, mert úgy szebb a fénye. A gyertya lehetőleg legyen tömzsi, nehogy felboruljon.

Fényjáték az ablakban

Csak két CD-t kell összeragasztanod, fényes felükkel kifele. Fűzz bele színes madzagot a lyukon Hogyan hasznosítsam a régi CD-ket?keresztül, és lógasd az ablakodba - a lemezek a napfényből gyönyörű fényjátékot varázsolnak a szobádba!

Mozaik

A régi CD-ket vágd kisebb darabokra, és ragaszd őket egymás mellé - a faladra díszítőcsíknak, az ajtód köré, vagy készíts belőlük keretet a posztereidnek.

Ajándék töredékek

Van egy barátod, akivel együtt szoktatok zenét hallgatni? Készíts neki ajándékot a régi CD-id felhasználásával: vágd őket kisebb darabokra, és írd rájuk a kedvenc együtteseitek nevét és a számcímeket, melyeket mindketten szerettek. Összegyűjtheted őket egy CD-tokban, és fel is ragaszthatod őket egy papírra. Ez mindig emlékeztetni fogja a „régi szép időkre”.

Számítógépes visszapillantó

Ha idegesít, hogy mindig el kell mozdítani a számítógépet, amikor kihúzol vagy bedugsz egy csatlakozót (mikrofont, USB-t, stb.), tegyél kétoldalú ragasztót egy-két CD nem fényes oldalára, és erősítsd őket oda a gép mögötti falra. Így látni fogod, mit hova kell visszadugni anélkül, hogy bemásznál a gép mögé.

Madárijesztő

Talán furcsán hangzik, de CD-kből is lehet madárijesztőt készíteni. Fűzd fel őket egy spárgára és ezt feszítsd ki a veszélyeztetett ágyás felett. Garantáltan elijeszti a csipegetni vágyó madarakat!

Madáretető

Általában nem elijeszteni, hanem odacsalogatni szeretnénk a madarakat a kertünkbe. Fedj be szalonnazsírral egy CD lemezt, és forgasd bele madáreleségbe (magokba, szárított gyümölcsökbe, vágott dióba stb.) A középső lyukon keresztül fel lehet fűzni, és ki lehet akasztani egy faágra.

Szélcsengő

Ragassz össze két CD-t, fúrj egy lyukat a tetejére és több lyukat az aljára, egymás mellé. Damillal a lyukakon keresztül lógass le róla gyöngyöket, fém rudakat, CD-töredékeket, stb. A tetején lévő lyukon keresztül lógasd fel a lakásban, hadd szóljon, amikor fúj a szél vagy kinyílik egy ajtó.

Egy kis segítség: a lemezeket könnyebb vágni, ha előbb forró vízben megpuhítod őket. A víznek nem kell forrnia, és nem szabad túl sokáig benne hagyni a CD-t. Csak jól szellőztetett helyiségben csináld, mert a lemezből káros gázok szabadulhatnak fel a melegítés hatására.

(M.N.)