karácsony
#Zöldövezet

Legyen még zöldebb a karácsony!

2013.12.22.
1 perces olvasási idő

Ebben az évben több mint 35 millió ember fog igazi fát vásárolni, karácsony alkalmából – de a karácsonyfákról szóló vita már nem csak az igazi vagy műfák előnyeiről és hátrányairól szól. Tegyél környezetbarát lépéseket és hozz a Földnek még sok-sok gyönyörű ünnepet!

Milyen fa legyen?

Bár a műfákat több éven keresztül is használhatjuk és sokkal környezetbarátabb megoldásnak tűnik - mivel nem kell érte kivágni igazi fákat – valójában nem ez a legjobb megoldás. A műfák olyan összetevőkből készülnek, mint a PVC, ami kicsit sem környezetbarát. Ez szennyezheti a vízkészletünket, károsíthatja az állatvilágot, és veszélyt jelenthet az egészségünkre is.

A legkörnyezetbarátabb megoldás az, ha találunk egy szép, cserepes fenyőt vagy más növényt, amit feldíszíthetünk és az ünnepek után visszaültethetünk a földbe.

Ha élő fát vásárolsz, akkor egy speciálisan az ünnepekre termesztett fát vásárolj, az erdőkből kivágott fák helyett.

Amikor karácsonyfát vásárolsz, próbálj meg olyan fát keresni, ami nincs kezelve növényvédőszerrel vagy olyat, amit természetes környezetben neveltek.

Vásárolj helyi karácsonyfát! Üzemanyagot spórolsz meg, ha olyan fát veszel, amit nem kell nagy távolságból szállítani, vagy nem kell messzire utaznod a karácsonyfáért.

A karácsonyfa feldíszítése

A LED-égők sokkal szebbek, mint a hagyományos izzók és akár 90%-kal csökkenthetik az energia-felhasználásodat. Számos kiskereskedelemben találhatsz LED-izzókat. Több pénzbe fognak kerülni, mint a hagyományos izzók, de jó befektetés, mivel sokkal hatékonyabbak – így hosszútávon sok pénzt spórolhatsz velük.

A karácsonyfa izzóit kapcsold ki, ha nem vagy ugyanabban a szobában, ahol a fa is áll! Ezzel csökkentheted a felhasznált energia mennyiségét, és a figyelmesség a számláidon is meg fog látszani. Mióta szénfeldolgozó üzemekből nyerjük az energiát, az energiafelhasználás csökkentése egyúttal a szénkibocsájtás csökkenését is jelenti. Miután vége az ünnepeknek, ezt a szépen kialakított elosztót használhatjátok tovább a computer, a televízió vagy más egyéb elektromos berendezések használata során.

Dekorálj természetes anyagokból készült dísztárgyakkal, újrahasznosítható vagy természetes növényi alapanyagokból készült díszekkel, például bogyókkal, vagy akár pattogatott kukoricával.

Újrahasznosítható fák

Az ünnepek elmúltával körülbelül 10 millió fenyőfa végzi a hulladéklerakó helyeken. De akár újra is hasznosíthatod a fát!

Miután eltávolítottad a dekorációt a karácsonyfáról, akár talajtakarónak is használhatod a fát a kertedben – egy szép módszer, hogy visszaadd a Földnek azt, amit kölcsönvettél tőle.

(Ő. B.)