mobiltelefon
#Zöldövezet

Veszélyes hulladék: a mobil

2011.09.29.
2 perces olvasási idő

A világon egyre több és több ember használ mobiltelefont, ráadásul sokan állandóan a legújabb modellre cserélik ódivatú készüléküket. A kidobásra váró telefonok egy ideig még a szekrényben pihennek, utána viszont - gondatlanság miatt - sokuk a szemétben végzi.

Ez komoly környezeti problémát jelent, mert a készülék alkatrészei veszélyes fémeket tartalmaznak, amelyek a hulladék bomlásakor beszivároghatnak a talajvízbe, mérgezik a talajt és bejutnak a táplálékhálózatba is.

Miből áll a mobiltelefon?

A mobiltelefon bonyolult szerkezet, és részei különböző mértékben járulnak hozzá a környezetben okozott problémákhoz.

Vegyük először is a nyomtatott áramkörű lapot. Az áramkör kapcsolási séma rézből készül, epoxi- gyanta alapú lapra, amely helyenként arannyal van bevonva. Gallium-arzenid, antimon, berillium, brómozott lángállók, kadmium, ólom, nikkel, palládium, ezüst, tantál és cink felhasználásával készül, melyek közül a lángállók és az ólom teszik a mobiltelefon környezetre legveszélyesebb alkatrészévé.

Környezetkárosítás szempontjából a második helyre került az LCD (folyadékkristályos kijelző), ami a lapok közé zárva mérgező összetevőket, például higanyt is tartalmazhat.

A telefont éltető akkumulátor elkészítéséhez rezet, kadmiumot, nikkelt és cinket használnak fel.

Az elő- és hátlap többnyire polikarbonát műanyagból készül, amelyet nehéz újrahasznosítani, az anyag ráadásul a környezetre fokozottan veszélyes brómozott lángállókat is tartalmazhat.

A telefontöltő főleg műanyaggal bevont rézdrótokat tartalmaz, de jelen lehet benne arany, kadmium és brómozott lángálló is.

A veszélyes anyagok hatásai

A hulladéklerakóba a telefonokból kiszivárgó anyagok nagyon nehezen bomlanak le, ezért sokáig a környezetben maradnak, és felhalmozódnak az élőlények szöveteiben. Már kis mennyiségben is veszélyeztetik a vizeket és az élővilágot, beleértve az embert is.

Tudtad? A sarki jegesmedvékben már nagy mennyiségben jelen vannak brómozott lángállók, mivel az anyagok a medvék táplálékául szolgáló tengeri halakban is felhalmozódtak.

A környezetbe jutó anyagok közül több rákkeltő, megzavarják a hormonrendszer működését, fejlődési rendellenességeket okoznak, illetve idegméregnek számítanak.

Fontos az újrahasznosítás!

Újrahasznosítással viszonylag jó eredményeket lehet elérni. A visszanyert nemesfémekből ékszereket készítenek, a műanyagborítás bútoralkatrészként éled újjá. Az elhasznált akkumulátor anyagai átalakítva felhasználhatók egy új akkumulátorban, de a nikkel segítségével rozsdamentes acél is előállítható.

Fontos tehát hogy a mobiltelefon ne a szemétben landoljon, hanem újrahasznosítva kezdhessen új életet. De az is javítana a helyzeten, ha kevesebb embert késztetne folyamatos vásárlásra a divat változása, illetve ha a gyártók hosszabb életűre terveznék termékeiket.

(M.N.)

Kapcsolódó cikkek