nomofóbia
#Lélek

Rosszul vagy a mobilod nélkül? A nomofóbia tünetei

2017.05.27.
1 perces olvasási idő

A nomofóbia egy viszonylag új keletű betegség. Elnevezése a „no mobil phobia” kifejezésből származik, és ebből már sejthető is, hogy milyen problémáról van szó. A nomofóbiások rettegnek, hogy elveszíthetik a mobiljukat, és esetleg készülék nélkül kell létezniük. Szorongást vált ki belőlük az is, ha az adott helyszínen nincs megfelelő térerő, illetve ha lemerül a telefonjuk akkumulátora.

A témában végzett felmérések megdöbbentő eredményekkel zárultak. A SecurEnvoy nevű angol mobilszolgáltató által megkérdezett 1000 ember 66%-a tart attól, hogy elhagyhatja a mobilját, és anélkül kell boldogulnia. Úgy tűnik, a nőkre inkább jellemző a nomofóbia, hiszen a 70%-uk válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy retteg-e a mobilja elvesztésének gondolatától.

A férfiak esetében ez az arány 61 százalék. Ugyanakkor vásárláskor a férfiak 11%-kal gyakrabban távoznak úgy az üzletből, hogy egyszerre két készüléket vesznek meg. Az elmúlt években 13%-kal emelkedett a nomofóbiások száma. A 18-24 éves korosztály 77%-a nomofóbiás, a 25-34 évesek 68%-a, míg a bronzérmesek az 55 év feletti korosztály lett.

Honnan tudhatod, hogy nomofóbiás vagy?

mobilA nomofóbiától szenvedők kényszeresen ragaszkodnak a mobiltelefonjukhoz. A készüléket mindig biztonságban akarják tudni, ezért gyakran ránéznek (egy tanulmány szerint a mobilhasználók naponta átlagosan 34 alkalommal ellenőrzik a telefonjukat).

Talán semmiségnek tűnhet ez a dolog, de sajnos a fóbia tartós jelenléte akár az egészségre is kihathat, és az illető egész életét meghatározhatja, sőt, probléma akár fizikai tüneteket is okozhat. Ha a nomofóbiás személy rádöbben, hogy nincs nála a mobilja, vagy térerő hiányában nem tud hívást kezdeményezni, esetleg a körülmények nem alkalmasak arra, hogy feltöltse a készülékét, pánikrohamot kaphat. Légzési nehézségei támadhatnak, szédülés, hányinger és remegés jelentkezhet. Fokozottabb verejtékezést, szaporább szívverést és mellkasi fájdalmat tapasztalhat.

Olvasd el ezt is! Okostelefon-függőség: hogyan küzdhető le?

A nomofóbia kezelési lehetőségei

A nomofóbia súlyosságától függően többféle terápia közül választhatunk, például gyógyszeres kezelést vagy pszichológus segítségét is igényelhetjük. Az egyik eredményesen alkalmazott módszer lényege, hogy feltárják azokat a negatív gondolatokat, amelyekkel a páciens a mobilkapcsolat elégtelenségekor küzd, és igyekeznek ezeket kezelni. Vannak, akik a különböző relaxációs technikák elsajátításával szabadultak meg a nomofóbiától, például jógázással, izomlazító, illetve légzési gyakorlatokkal.

A mobiltelefon a gyors kapcsolatteremtés egyik legelterjedtebb formája. Alkalmazását a környezet gyakran szükségessé teszi, de ha úgy adódik, nélküle is fel kell találnunk magunkat.

(KamaszPanasz - H.P.)