vagdosás
#Lélek

Az önvagdosás és az önbántalmazás okai

2017.05.31.
2 perces olvasási idő

A barátom vagdossa magát, és egy időben én is hasonlóképp cselekedtem. Én már túljutottam rajta, mert rájöttem, hogy ez egyáltalán nem segít megoldani a problémákat. Azonban hiába próbáltam segítséget kérni a felnőttektől, a legtöbbjük még csak nem is hallott erről a jelenségről...

Azt vettem észre, hogy nehéz számukra elhinni, hogy egy fiatal ilyesmit tegyen önmagával. Hogyan tudnám elmagyarázni ezt nekik, hogy megértsék, mi ez és miért veszélyes? Én eleinte csak azt a következtetést vontam le, hogy a vagdosás megnyugtat, elűzi a gondokat, mert nem volt, aki a hátulütőiről tájékoztatott volna. Nehéz értelmezni, hogy valaki miért szánja rá magát ilyesmire, de jó lenne valamiféle értelmes, racionális magyarázat. Miért vagdossák sokan magukat?

Kedves Levélíró!

Igen nehéz lehet olyasvalaki számára megérteni a vagdosást és annak hátterét, aki még nem tett hasonlót sem, vagy nincs olyan személy az ismeretségi körében, aki ezt teszi magával. Szinte lehetetlen felfogni egy kívülállónak, hogy valaki miért vetemedik arra, hogy önmagának kárt és fájdalmat okozzon, miért viselkedik így. Ha olyan helyzetben találod magad, ahol a vagdosásról kell magyarázatot adnod, próbáld meg a következőket elmondani:

  • Az önvagdosás egy téves berögződés, egy szélsőséges módja a nehézségekkel való megbirkózásnak - tinik esetében érzelmi hullámok és a változás jelentenek veszélyt. Azok az emberek, akik önmagukat bántják, nem tudtak kifejleszteni, elsajátítani normális és egészséges problémamegoldó viselkedésformákat, megoldásokat.
  • Azok az emberek, akik az önbántalmazáshoz folyamodnak, mint megoldáshoz, azok gyakran roppant nehezen tudják kifejezni érzelmeiket, vagy egyáltalán nem tudják normális módon megtenni azt. A vagdosás számukra egyfajta kifejezőeszköze a szomorúságnak, fájdalomnak, haragnak, stressznek, magányosságnak.
  • Akik vagdossák önmagukat, azok gyakran számolnak be arról, hogy nagyméretű megkönnyebbülés lesz úrrá rajtuk, miután kárt tettek önmagukba, hirtelen megszabadulnak a nyomasztó érzésektől.
  • Ezek a személyek gyakran valamilyen traumát éltek meg (pl. szexuális vagy fizikai bántalmazás), aminek a feldolgozása nem sikerült és még mindig keresik belőle a kiutat.
  • Némelyeknél egyfajta büntetést jelent saját magukkal szemben, mivel negatívan látják önmagukat, vagy úgy vélik, hogy nem érdemlik meg a jó dolgokat, ezért kárt tesznek saját testükben.
  • Sokuknak valamilyen mentális eredetű problémája, betegsége van a háttérben, ami kezeletlenül maradt: depresszió, bipoláris rendellenesség.
  • Sokan magukba zárják érzéseiket, ha érzelmileg kényelmetlen helyzetbe kerülnek, egyfajta menekülési útként teszik ezt, ennek eredményeképpen annyira érzéketlenek lesznek, hogy a fizikai fájdalom okozással próbálják visszaszerezni az érzékelés képességét, egyfajta önbizonyítás arra, hogy élnek.
  • Akik gyakran vagdossák magukat, azok nem érzékelik a körülöttük állókat, akik segítenének nekik. Gyakran elszigeteltnek és magányosnak érzik magukat és újból a vagdosásba menekülnek.Az alacsony önértékeléssel rendelkezők között igen gyakori a vagdosás, az önmagukról alkotott téves elképzelések sokszor ott vannak a háttérben.

Nagyon sok tényező állhat az önvagdosás hátterében

Vannak, akik a haragot, dühöt így vezetik le, vagy mert nem tudják máshogy, vagy nem akarnak mást megbántani, ezért önmagukban tesznek kárt más megoldás híján. Egyesek számára ez jelenti az önkontrollt és a dolgok lerendezését. Figyelemelterelő cselekedet tud lenni más, fájdalmas gondolatok, érzelmek megélésénél, melyek jelen vagy múltbeli problémák okoznak.

A kamaszkori mániás depresszió
Habár minden tinédzserre másképpen van hatással, a mániás depressziónak mégis vannak jellemző jelei. A bipoláris zavar egy mentális betegség, melyben a tünetek a hangulatingadozással változnak mániás és depresszív fázis között, a betegek hol súlyos mélypontokat, hol feldobottságot élnek át. Tovább a cikkhez >>

Amikor valaki depressziós, dühös, nyomás alatt van, stresszes és negatívan viszonyul önmagához, akkor gyakran olyasmit tesz, amit más (egészséges érzelmi háttérrel rendelkező) ember nem tenne, nem csak a vagdosás ilyen, hanem az alkohol, drog és dohánytermékek mértéktelen fogyasztása, vagy akár az eltúlzott tetoválás- és piercing viselet.

A vagdosás egyfajta segélykérés, figyelemfelhívás, egy olyan végső megoldás, mely felhívja a körülöttük lévők figyelmét, hogy baj van és segítséget szeretnének kapni, de pont problémájukból vagy a körülményekből kifolyólag ezt nem tudják normális formában megtenni.

(KamaszPanasz)