önvagdosás
#Lélek

Önvagdosás

2009.02.25.
3 perces olvasási idő

Megsebesíted, vagy megvágod magad egy hegyes tárggyal - ezt hívják önvagdosásnak. A legtöbb önvagdosó lány, de persze fiúk is csinálják. Azok, akik megvágják magukat általában a csuklójukon, karjukon, lábukon, esetleg a hasukon teszik.

Amikor a vágások vagy az égések gyógyulnak, gyakran hagynak sebhelyeket vagy jelzéseket. Azok az emberek, akik általában megsebesítik magukat, elrejtik a vágásokat és jelzéseket és néha senki más nem tudja meg azt, hogy ők megvágták magukat.

Miért vagdossák az emberek magukat?

Nehéz megérteni, hogy az emberek miért vágják meg magukat. Az önvagdosás egy olyan út, amit néhány ember az erős érzelmek fájdalmára, élénk nyomásra, vagy izgató kapcsolatproblémák enyhítésére alkalmaz. Olyan érzésekkel foglalkoznak, amiket túl nehéz elviselni, vagy olyan a rossz helyzetekkel, amiket szerintük nem lehet megszüntetni.
Szóval a belül érzett fájdalmat vezetik le.

Tulajdonképpen a belső fájdalmat külsővé alakítják át, így az valamivel elviselhetőbbé válik. Akik rendszerűen csinálják, általában mély vágásokat ejtenek, mert amíg a fizikai fájdalommal vannak elfoglalva, addig sem törődnek a lelki problémáikkal. Az önvagdosás egyben néma segélykiáltás is, amelyet fontos észrevenni, és segíteni, emellett megtalálni a helyes módot, hogy levezessék feszültségüket.

Az önvagdosás tényleg segítséget nyújt?

Bár a vagdosás nyújthat egy kevés ideiglenes megszabadulást egy rettenetes érzéstől, tönkreteszik azokat, akik vagdosnak. Tehát egyetérthetünk azzal, hogy ez nem egy jó mód, hogy megkönnyebbüljünk. Egyrészt a megkönnyebbülés nem tartós, másrészt a bajok, amik ezt elindították, ugyanúgy, leleplezetlenül megmaradnak, sőt egyéb lelki problémákat is okozhatnak.

A vagdosó embereknek általában nem áll szándékukban mélyen megsebezni magukat, amikor önmagukat vagdossák. Viszont lehetséges félreismerni egy vágás mélységét. Extrém esetekben ezek olyan mélyek is lehetnek, hogy ezt több öltéssel lehet csak összevarrni. Emellett a vágások elfertőződhetnek, ha olyan tárgyat használnak, melyek piszkosak, ilyen az olló, a borotva, a kés, a gombostű.

Az önvagdosás emellett szokássá, kényszerré is válhat, van, amikor már nem telik el nap, hogy az alany ne vágna magába. Az agy elkezdi csatlakoztatni a haragtól való megszabadulás hamis értelmét az önvagdosás tettéhez, és vágyakozik erre a megkönnyebbülésre. Amikor az önvagdosás kényszerítő viselkedéssé válik, már szinte lehetetlen leállni. Tehát a vagdosás valamilyen szinten függőséggé válhat.

Így kaphatsz segítséget

Természetesen vannak jobb módok, mint a vagdosás, amelyek megoldják a problémáidat - ezek nem hagyják az egyént a lelki problémáikkal és sebhelyekkel. Első lépésként azokkal a bajokkal kapcsolatban kell segítséget kapnod, amelyek a vagdosást okozzák. Itt van néhány arra vonatkozó ötlet, hogy tedd ezt:

1. Mondd el valakinek!

Azok az emberek, akik gyakran állítottak le vagdosást, azt mondják, hogy az első lépés a legkeményebb – beszélni az önvagdosásról. De miután kinyílnak, gyakran éreznek megkönnyebbülést. Válassz egy olyan személyt a beszélgetésre, akiben bízol, és akinek hagyatkozol a tanácsára. Ez lehet egy szülő, iskolai tanácsadó, tanár, doktor vagy ápoló. Ha túl nehéz személyesen felvetni a témát, írj magadnak feljegyzéseket. Vagy vezess naplót.

2. Azonosítsd a bajt, miközben elkezded az önvagdosást!

A vagdosás annak egy útja, ahogy reagálsz az érzelmi feszültségre vagy fájdalomra. Próbálj meg gondolkodni azon, mik azok érzések vagy a helyzetek amelyek arra kényszerítenek téged, hogy vagdosd önmagad. Ez harag? Valami nyomás, hogy tökéletes légy? Kapcsolatbaj? Egy fájdalmas veszteség vagy trauma? Kritika, rossz bánásmód? Azonosítsd, azután mesélj erről valakinek. Sok embernek van baja, de erre nehéz egyedül rájönni. Ilyenkor jó, ha egy szakember segít neked.

3. Kérj segítséget!

Mondd el, hogy segítséget szeretnél kapni a bajaidra és a vagdosásra! Ha az a személy, akit kérdezel, nem segít neked megkapni ezt a segítséget, kérdezz valaki mást. Néha a felnőttek megpróbálják lekicsinyíteni az ifjú évek problémáit, fázisait. Ha úgy érzed, ez történik veled, keress egy felnőttet, aki iskolai tanácsadóként vagy az ápolóként dolgozik. Hidd el, ő segít neked megoldani ezt a problémát!

4. Dolgozz a megoldáson!

Sok ember mély érzelmi fájdalommal nem fordul szakemberhez. Te ne kövesd el ezt a hibát! Ha felkerestél valakit, akkor nem csak neki, de neked is akarnod kell, hogy megoldd ezt a problémát. Itt erős érzelmeken mész keresztül, elmúlt sebeket gyógyítasz, és jobb utakat találsz meg. Bár nehéz lehet leszokni az önvagdosásról, lehetséges. Az, hogy segítségért fordulsz, nem jelenti azt, hogy gyenge, vagy őrült vagy. A terapeutákat és a tanácsadókat azért képezik ki, hogy segítsenek az embereknek felfedezni azokat a belső erőket, amik segítenek a gyógyulásban. Ezeket a belső erőket arra használják, hogy egészséges módon megbirkózzanak a páciensek az élet problémáival.

(KamaszPanasz - Gy.A., kidhealth.org)