háború
#Lélek

A háború lelki hatásai, miként győzhető le a szorongás?

2022.04.29.
2 perces olvasási idő

Még igazából fel sem szabadultunk a koronavírus járvány okozta stressz és szorongás szorításából, amikor 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Amiről eddig csak a történelemkönyvekből hallottunk, olvastunk, most a közvetlen közelünkben zajló borzalomként elevenedett meg. Emberek váltak földönfutóvá egyik pillanatról a másikra, egész életek munkája vált és válik a földdel egyenlővé - a biztonságérzetünk, amiről azt hittük, hogy erős lábakon áll, elillant a semmibe.

Szorongással és félelemmel figyeljük a híradásokat

A háború mindenkinek komoly kihívásokat jelent lelkileg: a bizonytalanság, a borzalmas események, a híradásokban látott képek, sorsok hatással vannak ránk. Téged is elementáris erővel sújthatnak le a hallottak, látottak, hiszen a háború olyan - mesterségesen előidézett katasztrófaként lépett be a semmiből az életünkbe, amelyben veszélybe kerül az emberek léte, egészsége, az anyagi értékei, az alapvető szükségleteinek a kielégítése.

A háború olyan krízishelyzetnek számít, amely során természetes jelenség, ha zaklatottságot és erős stresszt érzel, amit csak fokoz az a tudat, hogy sem elkerülni, sem megszüntetni nem vagy képes, és nincs ráhatásod arra sem, hogy meddig tart és miként alakul. Ez a kontrollvesztettség mindenkit kibillent az egyensúlyából: természetes a szorongás, sőt - a szakemberek szerint az lenne a furcsa, ha nem jelentkezne.

Ez az érzés önmagában nem számít kórosnak, de az aggodalom mértéke nem mindegy, mekkora: mennyire uralja az életedet, a hétköznapjaidat, mennyire tudod mellette a feladataidat ellátni, mennyire befolyásolja a közérzetedet.

Tenned kell a lelki egészséged fenntartásáért!

Ha a háborúra nincs is befolyásod, de önmagad lelki egészségedért sokat tehetsz azzal, ha megpróbálod a háborús helyzet miatt kialakult szorongásodat és félelmeidet kezelni. Hogyan? Lássunk néhány hatékonyan bevethető módszert!

  • Éld meg bátran az érzelmeidet! - adj teret annak, amit érzel, mondd el másoknak is az aggodalmaidat, beszélj róla.
  • Légy tájékozott, de ne vidd túlzásba a hírkeresést! - a nap eseményeinek megismerése a tájékozottság része, de légy tudatos hírfogyasztó. Ez egyrészt azt jelenti, hogy csak hiteles forrásból informálódj, másrészt szabj határt magadnak. Azzal nem teszel jót sem magadnak, sem a környezetednek ( az emiatt elhanyagolt feladataidról nem is beszélve), ha folyamatosan a híreket nézed. Informá
  • Légy jelen az adott pillanatban, azzal a szemlélettel, „hogy elég a mának a maga baja”, ne engedd szabadjára a fantáziádat, s ne vizionálj harmadik világháborút! Felejtsd el a történések katasztrofizálását,így még ez a nehéz helyzet is elviselhetővé válik.
  • Fogadd el a negatív érzéseidet, légy empatikus és türelmes önmagaddal szemben! - ebben segíthet minden olyan gyakorlat, ami megnyugtatja a zaklatott idegrendszeredet. A tudatos légzés, a jóga, eltávolodás a negatív gondolatoktól, sokat segíthet a benned dúló intenzív érzelmek kordában tartásában. Ezekkel legyőzhető az aggodalom, a harag, a félelem, a düh vagy az elkeseredettség.
  • Folytasd ez eddig megszokott napi rutinodat - ez eredményesen csökkenti majd a stressz-szintedet, kapaszkodóként szolgál a bizonytalanságban.
  • Törekedj a már jól ismert szorongáscsökkentő módszerek minél gyakoribb alkalmazására: mozogj sokat, menj ki a friss levegőre, relaxálj, foglalkozz olyan dolgokkal, amelyek lekötik a figyelmedet és kikapcsolnak!
  • Ápold a családi-, baráti kapcsolataidat, tölts minél több időt azok társaságában, akiket szeretsz.
  • A szorongás legyőzésének kiváló módja lehet az is, ha valamilyen formában segítésbe fordítod az érzéseidet. Jó érzéssel tölthet el, ha humanitárius akciókban veszel részt, adományokat gyűjtesz, vagy juttatsz el a rászoruló menekülteknek.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom:

http://real.mtak.hu