álom
#Lélek

Meghalhatsz álmodban?

2009.10.22.
1 perces olvasási idő

Íme egy mítosz: Amikor az emberek álmodnak, s a halál közelében vannak, vagy épp meg akarja őket valaki az álomban ölni, felébrednek. Ha mégsem, akkor előfordulhat, hogy a személy nem csak az álomban hal meg, hanem a valóságban is.

Valójában természetesen előfordulhat az is, hogy látod az álmodban, hogyan halsz meg. Az esetek nagyobb részében azonban ilyenkor tényleg felriadunk.


Sajnos azonban előfordulhat az is, hogy valaki olyan izgatott állapotba kerül, miközben megálmodja saját pusztulását, hogy akár ténylegesen is bekövetkezhet a halála.

Ez ijesztően hangozhat. De mi áll a háttérben?

Az ilyen rémálmok során az érzelmi stressz megnövelheti a pulzusszámot, és ez az alvás során, különösen annak gyors szemmozgásakor járó fázisában jelentkezhet, amikor az álmok előtörnek. Ez pedig szívrohamhoz és ebből kifolyólag akár halálhoz is vezethet.

A szívrohamok 20 %-a, és a szívproblémák miatti hirtelen elhalálozások 15 %-a éjfél és hajnal hat óra között jelentkezik.

Nyilvánvalóan nem köthető az összes ilyen eset a felzaklató álmokhoz, azonban a szívbetegségben szenvedő emberek esetében megnövekedhet a „gyilkos álmok” miatti elhalálozás kockázata.

(B.M.)