öngyilkosság
#Lélek

Miért gondolnak a tinik az öngyilkosságra?

2009.08.02.
2 perces olvasási idő

Az öngyilkosságról való gondolkodás gyakran jár együtt a stresszes élettel és azzal, hogy valaki szomorú. A tinik gyakran annyira szomorúnak és kilátástalannak érzik az életüket, hogy úgy gondolják nincs más kiút, csak az öngyilkosság. De miért is gondolhatnak erre?

A tinik gyakran érzik magukat mindenféle értelmes indok nélkül szomorúnak. Minden kamasz volt már zavart vagy tanácstalan, de sokan át tudnak rajta lépni azáltal, hogy olyan emberekhez fordulnak, akikben megbíznak és szeretnek.

Ha úgy gondolod, hogy téged a barátaid közül senki sem ért meg, beszélj a suli pszichológusával, az edződdel, vagy más olyan felnőttel, aki meghallgat és átérzi az érzéseidet. Ezek a módszerek segíthetnek, hogy törődj ezekkel a fontos és intenzív érzésekkel és abban, hogy neked jobb legyen!

Pár példa, ami kiválthatja az öngyilkosság gondolatát

• Egy közeli családtag vagy barát halála

• Otthoni erőszak és veszekedés
• Elvált szülők
• Nehéz iskolai időszak, problémák más tinikkel
Depresszió, alkohol és drogproblémák
• Harag, összeomlás egy szakítás miatt
• Az érzés, hogy te se a családodnak sem pedig a barátaidnak nem vagy fontos
• Kiborultál és egyedül érzed magad.

Mi a közös a tinédzser-kori öngyilkosságokban?

A kamaszok halálának egyik leggyakoribb formája az öngyilkosság. A lányok sokkal többször próbálnak öngyilkosságot megkísérelni, mint a fiúk. A lényeg, hogy tudd ennek nem kell megtörténnie! Szintén jó ha tudod, az öngyilkosság nem egy hősies tett, még akkor sem ha sokszor a média úgy állítja be.

Gyakran az a személy, aki öngyilkosságra készül, nem gondolja át, hogy azzal, hogy megöli magát soha nem fog választ találni a kérdéseire. Ne feledd! Mindig van segítség – például a támogatás vagy a szeretet – melyet a barátaid és közeli ismerőseid megadnak neked!

Hogyan segíthetsz a barátodnak?

Ha egy barátod, vagy barátaid öngyilkosságról beszélnek, azt igenis vedd komolyan. Az első dolog, amit tenned kell, hogy beszélned kell egy olyan felnőttel, akiben megbízol, azonnal! Biztos azt gondolhatod, hogy a barátod dühös lesz rád, de nyugodj meg, egy felnőttnek elmondani helyes dolog! Ez a felnőtt lehet bárki! Szülő, edző, kortárssegítő, bárki! Hidd, el egyedül nem tudsz segíteni!

Nekik egy jó „támogató-rendszerre” lesz szükségük, amelyben benne vannak a szülők, a barátok és a professzionális segítség egyaránt. Vesd fel, hogy nekik beszélgetniük kellene egy megbízható felnőttel. Ajánld fel, hogy meghallgatod őket és bíztasd, hogy mondják el az érzéseiket!

Ne hagyd figyelmen kívül az aggodalmaikat! Az, hogy meghallgatod, megmutatja, hogy komolyan veszed és ott vagy neki azért, hogy segíts! Ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy megsebezheti önmagát, netán öngyilkosságot követhet el, soha ne hagyd magára!

És mi van velem?

Ha öngyilkosságra való hajlamod van, azonnal beszélj egy felnőttel vagy hívd a legközelebbi segélyvonalat (pl: 116-111). Ezek a központok egy szakembert ajánlanak, akik segítenek a telefonálónak, meghallgatják a tervét, és a problémáit egyaránt! Ezután, segítenek neked, és olyan helyeket ajánlanak, ahol személyesen is beszélhetsz szakemberekkel a problémádról!


Lehet, hogy a dolgok rosszra fordulnak, de hidd el ez nem tart örökké! Valószínűleg most hatalmas a fájdalmad és úgy érzed, hogy az öngyilkosság az egyetlen, ami segíthet. De ne feledd, az emberek gondolkodnak, mielőtt cselekednek! Kérj segítséget, hidd el jobb lesz! Ne használj alkoholt, vagy más drogokat, mert nem oldják meg a problémáid! Ha nem találsz senkit, akivel beszélgethetnél, írd le a gondolataidat!

Írd le azokat a dolgokat, amik boldoggá tesznek és azokat amiért hálás vagy! Sorold fel azokat az embereket, akik közel állnak hozzád, segítenek neked és törődnek veled! Írd le jövőbeli vágyaidat! Mindezt olvasd el, akkor, amikor esetleg az öngyilkosság fordul meg a fejedben és emlékezz! Az életed FONTOS! Nincs több okod arra, hogy megsebezd magad vagy a barátod! Ez az út a jövőbe, ez ad segítséget és reményt!

Mi történik, ha ismerősöd, megsérül vagy meghal öngyilkosságban?

Ha valaki, akit ismersz, öngyilkosságot kísérel, meg és ebben megsérül vagy meghal, fontos tudnod ez nem a te hibád! Sok különböző érzelmet érezhetsz: harag, dühösség bűnösség és esetleg idegesség. Az összes érzésed helyes, nincs jó vagy rossz út abban, hogy mit érzel. Ha úgy érzed gond, amit érzel, szintén beszélj egy felnőttel vagy egy információs vonallal! És ne feledd! Fontos, hogy ebben az időszakban erős szálakat szőj az emberek és te közötted!

(Cs. B.)