jóga
#Mozgás

Jóga, edzés a testnek és a léleknek

2023.09.21.
3 perces olvasási idő

Külső szemlélőként azt is gondolhatnánk, hogy ez nem igazán mozgás, sokkal inkább lazítás és sok-sok légzés, semmi több. Ám akik rendszeresen űzik ezt a sportágat vagy inkább mozgásformát, sokszor éreznek izomlázat, izomfáradtságot edzés után. Vajon miért lehet?

A jóga régen és ma

A jóga a keleti kultúrával függ össze, egészen pontosan Indiával. Onnan indult el a története, kizárólag személyes tanítás útján terjedt és fejlődött. Nem írták vagy rajzolták le a ászanákat (gyakorlatokat), hasznukat, hanem egy folyamatos gyakorlás során érezhették a beavatottak, mi a helyes pozíció és milyen hatásai vannak. Az, hogy India határain túl is elterjedt a jóga, az főként annak köszönhető, hogy a hindu gondolkodásmódot elkezdték terjeszteni Amerikában és Európában is. Ennek a felfogásnak szerves része volt a jóga, mert közelebb visz önmagunkhoz, legbelsőnkhöz, az egységhez.

A mai modern világban azonban már nem minden esetben jelent egyet a jóga a filozófiával. Megtanulsz a légzésedre, az izmaidra, önmagadra figyelni, de nem kell feltétlenül azonosulni a keleti gondolkodásmóddal. Anélkül is működik a jóga. Rengeteg helyen megtalálod már, ha a lehetőségeket keresed, legyen az nagy fitness terem vagy kis jógastúdió. Próbálj ki több változatot és több oktatót és néhány alkalom után garantáltan megtalálod azt az oktatót, aki leginkább képviseli azt a változatot, amire szükséged van.

Jóga kezdőknek

Az elején mindenképpen kezdő csoporthoz csatlakozz, és bátran vállald, hogy először vagy itt! Egy gyakorlott oktató rögtön észreveszi, hogy kezdő vagy, és szakértő kezekkel segíteni fogja az ászanák kivitelezését. Ne ijedj meg a sok furcsa kifejezéstől, szokatlan szavaktól, mindent meg fogsz érteni és az ászana vagy prána kifejezések nem fognak megrémíteni.

Az ászanák lehetnek passzívak és aktívak. Pontosabban vannak olyan gyakorlatok, amelyeknél meg kell találnod a megfelelő pozíciót, figyelned kell a légzésedre, az izmaid húzódására, nyúlására és ki kell tartanod ezt a helyzetet. Ez erőteljes nyújtást eredményez, az elmélyült légzés pedig segíti a tudatodat egy dologra összpontosítani. Ezek a passzív ászanák. Az aktív része olyan, ami folyamatos mozgással jár, ászanából ászanába vezet át a mozgás. Ilyen például a napüdvözlet, ami annyira dinamikus, hogy izzadtságcseppek jelennek meg a gyakorlatsor végeztével a homlokodon.

A jóga legelterjedtebb változatai

Agni-jóga

Kellemes meleg, könnyed mozgás, első próbálkozásnak kifejezetten megfelel. Melegben, 36 fokos teremben végzed a gyakorlatokat. A célja az agni-jógának, hogy „felébressze” az emésztésed, aminek a következménye a hatékony méregtelenítés. Légzéssel összehangolt folyamatos mozgásról van szó, aminek a végén biztosan csöpögni fog Rólad a víz. Fogyaszt, erősíti, ruganyosabbá teszi az izmaidat.

Ashtanga

Kezdőként, gyakorlottként nyugodt szívvel ajánlom. Normál hőmérsékletű történő, rendkívül intenzív mozgás. Így ha Te pörgős vagy, talán ezt kellene először kipróbálnod. A jóga 8 gyakorlatát foglalja magában. Fejleszti az állóképességed, erőnléted és az ellenállóképességed.

Bikram-jóga

Ha bírod a szélsőséges meleget, próbáld ki. Itt már trópusi körülmények között kell edzened, közel 40 fokban. A hőmérséklet miatt lazábbá válnak az izmaid, szalagjaid, így sokkal könnyebben nyújthatóak és kisebb a sérülésveszély. Felpörgeti az anyagcserét, felgyorsítja a méregtelenítést.

Hatha-jóga

Egészen az alapoktól, kezdőknek tökéletes. A testgyakorlásnak és az önfegyelemnek a tökéletes ötvözete és mégis bátran ajánlom a kezdőknek. A gyakorlatok a légzőgyakorlatokkal vannak összekötve, lassú, kíméletes mozgássorok. A cél az egyensúlyi állapot elérése, a feszültség csökkentése, valamint a harmónia mind fizikai, mind mentális szinten. Energia ébresztőnek is tökéletes.

Rádzsa-jóga

Ha szeretsz elmélyülni, és foglalkoztat a meditáció, akkor számodra ez a megfelelő. Igazából már haladó szinten ajánlott. Itt a tudatod elcsendesítése a cél, hogy az elméd kikapcsold. A gyakorlatok és az óra felépítése a hatha-jógához áll a legközelebb, a különbség a végén van: itt sokkal hosszabb a meditáció, itt van lehetőséged elcsendesedni és igazán önmagadra figyelni.

Kundalini-jóga

Csak haladó, gyakorlott jógázóknak ajánlom, mert itt az energiaközpontod kerül az előtérbe. A gyakorlatokat itt már megfelelően kell tudni, hiszen ez már egy magasabb szint. A kundalini egy energia, ami mindig is Benned volt és van. Megismerheted a csakráidat, melyik miért felelős, hogyan használd ezt az energiát. Csakratisztítás, életenergia felébresztése. Ha érdekel a spiritualitás ennyire mélyen, próbáld ki.

A jógaóra menete

Az órák menete általában hasonló. Légzőgyakorlatok, a tudat kitisztítása, ráhangolódás az előtted álló gyakorlatokra. Majd egy bemelegítő rész, ahol felkészíted a tested az igénybevételre. Ezután az ászanák következnek a jóga típusának megfelelően. Végül egy kis lazítás, meditáció.

Az órákra egy nagy törölközőt és vizet vigyél magaddal mindenképpen, izzadni fogsz, azt garantálom. A ruházatod legyen laza, ami engedi a mozgást, könnyű és minél természetesebb anyagból. Zokni, cipő nem szükséges, a meztelen talpad segít sok pozíciónál az egyensúlyod megtalálásában és megtartásában. Zokniban csúszkálnál, a cipő pedig teljesen kizárja a talpon keresztüli érzékelést.

Ha a bátorságod megvan és beléptél a terembe, hagyatkozz az oktatóra, mindenben segíteni fog. Folyamatosan figyel és javítja, megigazítja majd a mozdulataidat, elmagyarázva mindent alaposan. Elképzelhető, hogy segítségként kötelet vagy téglát fog ajánlani. Bármilyen furcsán is hangzik, próbáld ki, mert ha még nem vagy elég hajlékony, a kötél segít a maximális nyújtóhatás elérésében és ha nem vagy elég laza, a tégla meggátolja a túlzott feszítést a testedben, főleg csípőtájékon.

(Szerző: Kálmánczhey Emőke, edző)