edzőcipő
#Mozgás

Az ideális edzőcipő kiválasztása

2023.08.11.
2 perces olvasási idő

Szükséged van egy új futócipőre? Lecserélnéd a szétnyűtt edzőcipődet? Eldöntötted, hogy rendszeresen fogsz mozogni, ezért be kell szerezned egy sportcipőt? A nagy áruházak tele vannak több száz különböző márka és modell kínálatával. De melyik a legjobb számodra?

Tiniként az ember még a nem praktikusság szerint választ, inkább dönt a trendi színek és legújabb divathóbortok nyomásásra, pedig az edzőcipőt komolyabb érvek alapján kell kiválasztani.

A következő tanácsok némi útmutatást adnak neked a sportcipő vásárlása előtt

- Ne felejtsd el, hogy tinédzserkorban a lábad folyamatosan növésben van. A szakemberek amúgy is sportoláshoz nem a „pont méret” szűk cipőket ajánlják. Inkább vásárolj egy-másfél mérettel nagyobb edzőcipőt magadnak, mint amilyen a lábad. Így fogja igazán jól érezni magát a lábad a cipőben és így lesz igazán komfortos érzés számodra a sportolással eltöltött idő.

- Ha kiválasztottad azt a cipőt, ami tetszik, húzd fel és járkálj benne a boltban pár percig. Ne feledd, hogy mozgásra kell ez a cipő, tehát különösen fontos, hogy kényelmes legyen. Győződj meg róla, hogy a nagylábujjad és a cipő orra között van-e elég hely, körülbelül fél centiméter, hogy kényelmesen tudjanak mozogni benne a lábujjaid.edzőcipő

- Ne vásárolj magadnak cipőt reggel, hátha kisebb méretet veszel a kelleténél! A láb megdagad délutánra, akár fél méretet is növekedhet nap végére vagy edzés után.

- Hozd el a cipőboltba a saját sportzoknidat és azzal próbáld fel az edzőcipőt. Ne mezítláb és ne vékony zokniban, hogy eltaláld a méretet!

- Ha az egyik lábad nagyobb, mint a másik (ami nagyon gyakori jelenég), akkor mindig a nagyobb láb méretéhez válassz cipőt!

- A fizikai aktivitásnak és a sportágnak megfelelő cipőt válassz. Teniszcipőben ne focizz, és futócipőben ne kosárlabdázz! Ha aerobik órára kell a sportcipő, akkor specifikusan aerobic cipőt válassz. Ha bizonytalan vagy abban, hogy a kiválasztott cipő, melyik sportágra használható, kérd ki az eladó segítségét. Miért fontos ez? Könnyen sérüléseket szerezhetsz (térd, sarok fájdalom) vagy balesetet szenvedhetsz (bokaficam) ha nem a megfelelő cipőt használod az adott sportra. A futáshoz használható cipőknek például a különlegesen kiképzett sarkuk és a talpuk könnyíti meg a zökkenőmentes futást. A kosárlabdacipők a sok oldalirányú mozgás és ugrás miatt magasított szárúak, stabilan tartják a bokát, vastag, merev talppal rendelkeznek. Az aerobic cipők könnyűek és a különböző oldalsó és egyéb lépegető mozgásformák miatt szintén magasított szárúak.

- A sportcipődet, ha rendszeresen és aktívan sportolsz 3-5 hónaponta, de minimum félévente cserélni kell. Idővel ugyanis, az aktívan igénybevett használat miatt minden sportcipőnek csökken a stabilitása és meggyengülhet a párnázottsága.

Gondoltad volna, a rengeteg reklám ellenére, hogy egy híres és drágán árult márkás sportcipő nem feltétlenül a legjobb? A British Journal of Sports Medicine által készített tanulmányból kiderült, hogy nincsenek nagy különbségek a különböző árkategóriájú (különböző márkájú) sportcipők között. Válaszd ki a neked és a lábadnak leginkább megfelelőt! Jó sportolást!

(hotdog.hu)