bodyart
#Mozgás

BodyArt, egy különleges edzésforma

2019.11.18.
3 perces olvasási idő

A mai világban szinte természetes, hogy egyre céltudatosabban keresünk lehetőséget az ellazulásra, a stressz leépítésére és a nyugalomra. Egyszóval módot arra, hogy a testüket és lelküket harmóniába hozzuk. Milyen módszerek léteznek erre?

Bizonyára a hozzá nem értők is hallottak a több ezer éves múltra visszatekintő jógáról, vagy láttak olyan ősi szobrokat, amelyek szokatlan pózban ülő, meditáló alakokat formálnak. Nem tudni pontosan, hogy a jóga, illetve annak különböző irányzatai mikor terjedtek el a nyugati földrészen. A szakirodalom ezt az időszakot valahova a huszadik század közepére helyezi. Magyarországon szintén ebben az időszakban kezdtek megjelenni a jóga gyógyító erejéről szóló könyvek, amelyek sokakat ismertettek meg a gyakorlatok alapjaival.

Van azonban egy másik mozgástípus, az egyre népszerűbb BodyArt, amely hasonló hatással lehet ránk. Mi mindent lehet tudni róla? Az MTI megkereste Fincza Erika, koreográfust, aki főfoglalkozása mellett elkötelezett híve a mozgáson alapuló egészséges életmódnak.bodyart

- Valószínűleg sokan vannak, akik most hallják először ezt az elnevezést. Mennyiben különbözik a BodyArt más mozgásformáktól?

- A BodyArt funkcionális tréning, ami azt jelenti, hogy olyan mozdulatok vannak benne, amelyeket a hétköznapokban is végzünk. Teljes testgyakorlatokat használunk, mint a jógában. Az egész rendszer a jin-jang elvén épül fel: a mozdulatokat mindig a belégzés-kilégzés ritmusára és tempójára végezzük.

Többféle légzéstechnikát is használunk. Sok dolog integrálódott benne, mint például jóga- és csigyakorlatok, az erő, a nyújtás, a pilátesz torna. Nagyon fontos volt a rendszer megalkotójának, Robert Steinbachernak, hogy valami olyan mozgásformát találjon, amely energetikailag is rendbe teszi az odajárókat, kikapcsol és feltölt.

Ennek sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy Európából már elért Amerikáig és Koreáig, de sok más helyre is. Ezek a típusú mozgásrendszerek, amelyeket "test és lélek" típusú tréningeknek hívunk, ezért is komplexek. Sőt azt hiszem, olyan önismeretre, testtudatra, önfegyelemre és még ezer más dologra tanítanak, amelyek nagyon értékesek. Ezen túlmenően sokkal kevesebb mozgásszervi problémánk lenne, ha kellő odafigyeléssel többet mozognánk, és különböző mozgásformákkal "kínálnánk meg" a testünket.

- Lehet valami élesebb elhatárolást tenni a jóga és a BodyArt között?

- Mi ugyan felhasználunk gyakorlatokat a jógából, de a rendszer, amelyben alkalmazzuk őket, teljesen más. Már az órák felépítése is különbözik. A jógához hozzátartozik a filozófiája, és sok-sok egyéb is. Csodálatos rendszernek tartom, és vannak, akiknek jógára van szükségük. Mi úgy használjuk a jógagyakorlatokat, hogy azokat átformáljuk egy adott személy testi adottságaira, és ízületeiket kímélve, a funkcionális határokat tiszteletben tartva alkalmazzuk őket.

Én magam táncos voltam, kis koromtól mozgok, mégis számomra is túl sok és megerőltető, ahogy egy jógaóra elkezdődik. Nem vagyunk mindannyian úgy megalkotva, hogy reggel ötkor tökéletesen kivitelezzük - mondjuk a Napüdvözletet - minden bemelegítés nélkül. Ennek ellenére imádom a jógát, és igyekszem belőle sokat tanulni és fejlődni benne.

- Tapasztalata szerint mennyire fontos az edző rátermettsége?

- A BodyArtban nagyon sok múlik az edző személyiségén és kreativitásán, ami az edzésben a szabályok betartása mellett változatosságot és sokszínűséget teremt. Ki kell próbálni és meg kell keresni azt az edzőt, akit kellően hitelesnek tartunk, hogy vele tudjunk haladni.

- Kiknek ajánlott a BodyArt-órák látogatása?

- Az én véleményem szerint bárki bármikor nyugodtan elkezdheti. Az edzőkkel különös figyelmet fordítunk arra, hogy fokozatosan terheljük a vendégeket. Mindig a könnyített verziókkal kezdjük, és ha valakinek egyéni problémája van, igyekszünk megtanítani, hogy mit és hogyan csináljon. Lehet, hogy az egyik nap jobban megy valami, máskor viszont nem. Eltérő állapotban lehetünk reggel vagy este, sérülésből felépülve vagy nyaralásból hazatérve. Ez is fontos szempont óráinkon.

- Lehetséges-e otthoni környezetben is a gyakorlatok végrehajtása?

- Az otthoni edzést csak annak ajánlanám, aki már szerzett valami jártasságot. Mindemellett szükségesnek tartom az edzések látogatását, mert az edző segít a helyes kivitelezésben. Mi edzők is eljárunk egymás órájára, hogy legyen visszajelzésünk. Úgy vélem, kevés olyan ember van, aki otthon úgy képes kikapcsolni, hogy közben ne zavarja meg semmilyen külső hatás. Amikor belépünk az edzőterembe, kikapcsoljuk a telefont, és kizárólag magunkkal törődünk.

Egyre több fitneszteremben terjed a BodyArt, mert az emberek érzik magukon a hatását. Van olyan vendégem, aki azt mondja, annyira megnyugszik, hogy napokig megmarad benne az energia, és semmivel sem lehet felidegesíteni. Tizenhat éves kor alatt azonban nem lehet edzeni, mert egészen más életkori sajátosságokat igényel. Az én edzéseimen a középiskolás korosztálytól fölfelé vesznek részt. A legidősebb vendégem hetvenkét éves, a piláteszen hetvenöt éves a legidősebb hölgy. Azt tapasztalom, hogy egyre nő a férfiak aránya. Jó látni, amikor hölgyek és urak együtt edzenek. Egy kivétel van: talán állapotosan nem ajánlanám elkezdeni. Voltak vendégeink, akik már pocaklakóval jöttek, őket - saját érdekükben - áttanácsoltuk a kismama tornára.

(MTI)