bodyART
#Mozgás

BodyART, egységben a tested és a lelked

2015.01.29.
3 perces olvasási idő

Ha szereted a komplex mozgást, ha összhangba akarod hozni a tested és a tudatod, és mindig is irigyelted a kisgyerekek hajlékonyságát, akkor ne keress tovább. Próbáld ki a bodyArt-ot. Segít egységet alkotni önmagadban, önmagaddal, felmérheted az erősségeidet, tisztán fogod látni a gyengeségeidet és tudni fogod, hogyan edz úgy, hogy megteremtsd az egyensúlyt ezek között.

A bodyART kialakulása Robert Steinbacher nevéhez fűződik. Német szertornász volt, ő alkotta meg ezt a mozgásformát, amely a jóga ászanáira épül, valamint hatékonyan ötvözi a gyógytorna és egy kevésbé ismert mozgásforma, a japán Do In elemeivel. Olyat mozgási lehetőséget keresett, amit mindenki végezhet könnyedén, ahol kikapcsolsz, feltöltődsz, de nem kell annyira elmélyedni, mint a jógában.

Hogyan is kell elképzelni, miről szól a bodyART?

Egy olyan komplex edzést ismerhetsz meg benne,bodyart amely a testedet egy egész egységként kezeli. Az órákon minden mozdulat olyan természetességgel követi egymást, ahogy megtanultál kisgyerekként mozogni. Könnyedén, egyszerűen, természetesen. Olyan mozgásokat, mozdulatsorokat használ, amelyekkel a hétköznapi életben is biztosan találkozol, csak soha nem figyeltél rá tudatosan. A teljes testeddel törődik, edzi, nincsenek kivételezett részek. Ha a hátizmod erősíted, a mozgásnak köszönhetően sok más izom is bekapcsolódik a munkába, így szinte észrevétlenül is dolgoznak a mély hátizmaid is és sok más olyan izom, amire sose fordítottál különösebb figyelmet. Ha már jártál hasonló jellegű órákon, mint a pilates vagy a jóga, akkor már nem lesz számodra idegen a tudatos odafigyelés a testedre, a légzésed ritmusára, és ezek összhangba hozása. Viszont határozottan elkülöníthető a jógától, hiszen kevésbé elmélyült szellemileg, sokkal mozgalmasabb. Fizikailag és mentálisan is erősít, fejleszt. Mivel izomzatodat komplexen mozgatja, így azokat az izmaidat is könnyebben tudod fejleszteni, amelyek önmagukban komoly nehézséget és kihívást jelentenének. És a bodyART sokoldalúságát mutatja, hogy miközben az egyik izmod erősíted, a másikat épp nyújtod. Hatásos kettő az egyben mozgás.

Ahogy már olvastad, ez egy olyan összetett mozgásforma, ahol nem csak bizonyos izomcsoportjaid fejlődnek, hanem minden mindennel összefügg. Ezért is van az, hogy csak annyira erős a tested, mint a leggyengébb részed. A mozgás során először a gyengébb izmaid fognak felzárkózni, majd később, amikor már egy szinten vannak, együtt fejlődnek tovább. Így lesz a tested izomzata arányos, feszes. A tested hajlékonysága, ereje nagymértékben fejlődik tőle, valamint az egyensúlyérzéked, állóképességed, koncentrációd is hatalmas változásokon megy keresztül pozitív irányba. A folyamatosan változó intenzitás egyszerre lazítja és erősíti a derék-, hát- és csípőizmaidat, és az ízületeidre is jótékony hatással van. A gyakorlatok alatt nagyon fontos a légzésedre való összpontosítás, amely fejleszti a koncentrációd, hogy képes legyél kizárni mindent és tudatosan csak önmagadra, a tested jelzéseire figyelni. Ennek az előnyeit a tanulásod során is észre fogod venni. Sokkal jobban tudsz majd figyelni, csak egy dologra összpontosítani. A mélyizmaid, melyeket sosem használtál tudatosan, valamint az egész napos ülés, a folyamatos stressz is jelentősen megterhelte ezeket, határozottan erősebbek lesznek. Tartásod egyenes lesz, mozgásod ruganyossá, harmonikussá válik.

Ha a hasonló jellegű óráktól eddig elriasztott az, hogy itt meditálni kell, hosszú percekig csak ülni vagy feküdni és a légzést figyelni, viszont a hajlékonyság vonzott, megnyugodhatsz. A bodyART-ban ez a rész kimarad. A légzésedre mozgás közben figyelsz, dinamikus órára számíthatsz.

Ha szeretnéd kipróbálni, akkor nem kell sok készülődés vagy különleges kiegészítő hozzá. Az órára laza ruházatban érdemes menni, a cipőt pedig hagyd az öltözőben. Fontos, hogy szabad mozgástere legyen minden testrészednek a fejed búbjától a lábujjadig.

Az óra folyamatosan változik, dinamikus és lazító részek váltogatják egymást, nincsenek benne törések, a gyakorlatok harmonikusan jönnek egymás után, egyik a másikból következik. A gyakorlatok mindig a Te szintedhez alkalmazkodnak, így garantált a folyamatos fejlődés. Itt egyszerre dolgozik a kezdő és a haladó, minden gyakorlatból megtalálod a saját fizikai állapotodnak és a határaidnak megfelelőt.

Korra és nemre való tekintet nélkül bárkinek ajánlott. Elviheted anyukádat, de a barátnőddel is kipróbálhatod. Derékfájdalom nem kizáró ok, sőt… A súlyfelesleg se akadályozzon, hidd el, képes vagy végigcsinálni egy bodyART órát. Ha az alakformálás a cél, éppen úgy akkor is a Te sportod, mint amikor a test és a lélek harmóniája az elérendő álom. Azért azt ne felejtsd el, hogy a kampányszerű, hirtelen fellángolásból elkezdett edzés nem vezet el a végcélhoz. Életformává kell, hogy váljon és a rendszeres heti kétszeri alkalom hozza meg a látványos, érezhető változásokat, akár már egy hónap múlva.

Elgondolkoztál azon, hogy érdemes ezért edzőterembe menni?

Természetesen végezhető otthon éppúgy, mint egy teremben csoportos óra keretében. Gyakorlatlanok, kezdők számára mégis inkább a csoportos órákat ajánlom, hisz egy gyakorlat tökéletes kivitelezését nem mindig lehet egyedül megoldani, sokszor kell egy szakavatott edző segítsége. Viszont amikor már tapasztalattal rendelkezel, tudod a határaidat, és képes vagy tudatosan figyelni önmagadra, a tested jelzéseire, végezheted otthon is a saját időbeosztásodhoz alkalmazkodva.

K.E.

Kapcsolódó címkék

fitnesz