mozgás
#Mozgás

Miért hasznos a testedzés?

2011.03.30.
3 perces olvasási idő

Valószínűleg már számtalanszor hallottad, hogy az aktív élet jót tesz a szervezetednek, de azt is, hogy segít, hogy jól is érezed magad? A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás nem csak a testednek jó, hanem a hangulatodat is feldobja.

Eredmények és haszonszerzés a mozgás során

Szakértők szerint a tiniknek naponta legalább 1 órát vagy többet kellene közepes vagy intenzív fizikai aktivitással tölteniük. Néhány ok, hogy miért:

  • A mozgás, szervezeted egészének hasznos, beleértve az elmédet is. Az edzések során endorfin (egy hormon, melynek forrása az agylapi mirigy és a hipotalamusz) szabadul fel, hatására pedig boldogság és nyugalom árasztja el a testet. A sok mozgás eredményeként az alvás is kiegyensúlyozottabb lesz. Segíthet az enyhe depresszió és az alacsony önbecsülésen való felülkerekedésben. A jól végzett gyakorlatok, az eredményesség érzetét keltik, a kitűzött cél elérése általi büszkeséget, ami pozitívan hat vissza.
  • Az edzések segítenek karbantartani az alakodat. A mozgás által fokozottan égeted a kalóriákat és a kiállásod is jobb lesz, ellentétben a lustákkal. A mozgás az egyik legfontosabb eszköz ahhoz, hogy fenntartsd az egészséges testsúlyodat.
  • A testmozgás segít fogyni és általa megelőzhetőek a betegségek nagy része. A kordában tartott testsúly fontos tényező igen sokféle betegség kialakulásának megelőzésében, mint például 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Ráadásul az egyre kevesebbet mozgó tinik körében, egyre gyakrabban jelennek meg a felnőttekre jellemző betegségek.
  • A rendszeres mozgás idővel kifizetődő. A fiatalokat általában nem foglalkoztatja az, hogy mi lesz velük később, de a jól karbantartott szervezet meghálálja magát az idő múlásával. Különösen a nőket érinti érzékenyen az időskori csontritkulás (osteoporosis), a csontozatot is megterhelő mozgásformák segítenek megelőzni a betegséget fiúknak-lányoknak egyaránt.

A három alapvető eleme a jól kiegyensúlyozott edzésnek a következőek: fitnesz, erőnléti edzés és rugalmassági gyakorlatok.

Fitnesz gyakorlatok

Mint miden izomcsoportnak, a szívnek is jót tesz, ha rendesen megdolgoztatják. A rendszeresen végzett edzések, például az aerobik (igen aktív) segít a szív teljesítmények a növelésében, javítja az oxigénszállítás és felhasználás hatékonyságát.

Abban az esetben, ha csapatjátékot folytatsz, könnyen elérheted a napi 1 óra mozgást, vagy még többet is. De nem feltétlenül kell többedmagaddal edzeni, sokféle egyedül is űzhető sport alkalmas a szív dolgoztatására (futás, úszás, biciklizés, korcsolyázás,), ráadásul nem vagy másokhoz kötve, így a magad tempójában élvezheted a mozgás örömét.

Erőnléti edzés

Nem csak a szívnek hasznos a mozgás, hanem tested minden izmának az. Az edzések során izomzatod idővel megerősödik, így jobban és hosszabb ideig viseli a terhelést gond nélkül.

Az erős izmok, egyben jobban védik az ízületeket, az esetlegesen előforduló sérülésektől. Ráadásul a kemény izommunka sokkal aktívabban égeti a kalóriákat, mintha semmit se tennél, egyben az alakodat is formálod közben.

Az eltérő gyakorlatok eltérő izomcsoportokat dolgoztatnak meg.

  • Karokra: evezés, sízés, húzódzkodás, fekvőtámasz, a régi bevált tornagyakorlatok szintén segítnek a karok megerősítésében.
  • Erős lábakért: futás, biciklizés, evezés, korcsolyázás.
  • Formás hasért: felülés, evezés, klasszikus tornagyakorlatok.

Rugalmasság

A szív és a többi izom megerősítése mellet, nem elhanyagolandó a test rugalmasságának fejlesztése. Az izmok és ízületek nyújtása, hajlítása nem csak a hajlékonyságot fokozza, de a különféle sérülések is megelőzhetők ezáltal. A rugalmasság egyben fokozza a sportteljesítményt is, például a tánc és harcművészetek fokozott teljesítmény követelnek meg, de más sportágakban is jól jön a rugalmasság.

A rugalmasságot fejlesztő sportok például: harcművészetek, balett, gimnasztika, jóga, de a jól végzett nyújtógyakorlatok edzés után szintén jót tesznek a testnek.

Mi a megfelelő a számomra?

A leggyakoribb oka annak, hogy sokan feladják a testmozgást, az a megfelelő érdeklődés hiánya. Ha valami nem élvezetes, akkor azt nehéz csinálni (főleg ha nem kötelező). A lényeg az, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb mozgásformát a számtalan létező közül.

Amikor kiválasztod a számodra ideális sportot, akkor sok tényezőt kell figyelembe venni: milyen a testalkatod, egyedül vagy csoportban szeretnél lenni, milyen az időbeosztásod és még sorolhatnám. Mindent összevetve kialakíthatod a számodra legjobb megoldást. Ne felejtsd el felmérni a lehetőségeidet se! Például nem egyszerű egy nagyvárosban lovas sportot űzni, vagy hogyan tudod beosztani az idődet. Ha lehetőséged van, keress egy edzőt és érdeklődj a kiszemelt sportág felöl. Gondold végig, a jó irányítás alatt végzett testmozgás sokkal hatékonyabb tud lenni a magánakciókhoz képest.

Nem utolsósorban az egészségügyi helyzetünk is befolyásoló tényező, mit lehet és mit nem, ezért nem árt ellátogatni a sportorvoshoz, mielőtt valami nagyobb szabású tervbe belefognál, már csak a saját érdekedben is. (Egyébként is elengedhetetlen az orvosi felülvizsgálat minden rendszeresen űzött sportolás esetében, főleg ha egy egyesületbe csatlakozol be.)

A jóból is megárt a sok!

Mint minden jó dolog esetében, a testmozgást is túlzásba lehet vinni. Habár a mozgás jó a testsúly csökkentésében, az se egészséges, ha ezt túlzásba viszi valaki. Főként a fiataloknál elengedhetetlen a helyes egyensúly fenntartása, mivel még ők növésben vannak, fontos a helyes táplálkozás is.

A mértéktelenül túlzásba vitt edzés, az egyik jele lehet az evés problémás tiniknek. Ha úgy érzed, hogy elszaladt veled a szekér, akkor inkább beszélj egy felnőttel (orvossal esetleg) mit is lehetne tenni. Néha nem árt szüneteltetni a dolgokat, vagy másik, kevésbé megerőltető elfoglaltságba kezdeni pihenésképpen. Többféle sportágban való részvétel segít, a különböző képességek fejlesztésében és megelőzhetőek a sérülések. Ha mégis baleset érne, pihentesd magad, amíg el nem múlik, mert különben nagyobb bajt tudsz okozni magadnak.

Figyelembe véve az edzés szívre, izmokra, ízületekre tett jótékony hatását, könnyű megérteni miért is jó és okos dolog a rendszeres testedzés. Soha sem késő és nem kell feltétlenül nagyban kezdeni, egy laza biciklizés, kutyasétáltatás is megteszi kezdésnek, nagyobb hangsúly van a rendszerességen. Abban az esetben, ha már sikerült elérni a rendszeres jelleggel folytatott testedzést, akkor fontos, hogy ne is hagyd abba, még ha elvégzed az iskolát, azután se.

Fittnek lenni az egyik legnagyobb kihívás a mindennapi életben, erőt venni önmagunkon, hogy időt és energiát szakítsunk munka és karrier mellet a saját egészségünkre.