táplálkozási rendellenesség
#Táplálkozás

A tinédzserek táplálkozási rendellenességei 1.

2011.03.10.
2 perces olvasási idő

A táplálkozási problémával küzdő tini nem ismeretlen fogalom napjainkban. Az ilyen zavarban szenvedők viselkedése is megváltozik, például egyes tinilányok esetében a hirtelen jött zsírfelesleg érzelmi hullámzást válthat ki, valamint evés után hánytatáshoz vezethet.

Néha ugyan előfordulhat hányás a rossz étel miatt, de ha rendszeressé válik, akkor bizony baj van.

Gyakori probléma

A vélt vagy valós súlyfelesleg miatt egyes fiatalok gyakran hánytatják magukat, ami a lányok körében gyakoribb eset, mint a fiúknál. Először csak néha, aztán egyre gyakrabban, végül napi rendszerességgel végzett szokássá válik. Többnyire környezete nem tud a dologról, titokban tartja mások előtt. Egészen addig, amíg le nem bukik, vagy olyan egészségkárosodást nem szenved, amire már felfigyelnek családtagjai, barátai. Gyanús jel lehet, ha a gyerek rendszeresen evés közben hagyja ott az ebédlőasztalt és sok időt tölt a fürdőszobában.

Fiatal fiúk esetében az elhízás és alacsonyabb termet miatt gyökeres életmódváltozás állhat be, mivel a fiúk többnyire nem szeretik hánytatni magukat, ezért más módszerekhez nyúlnak: túl keveset esznek és túlhajtják testüket (futás, edzés), esetleg hashajtóval próbálkoznak csökkenteni az elhízást. Náluk is berögzült szokássá válhat, ami idővel problémákat okozhat. Azonban a fiatalkori elhízást, illetve alacsonyabb méretet általában kinövik a serdülőkor végére. A túlhajszolás és alultápláltság hiánya idővel megmutatkozik az egészségi állapoton, ingerültség, fáradékonyság, szellemi kimerültség és számos egyéb formában jelentkező tünetekből csak ritkán és szakember felügyelete mellett derül ki a baj valódi oka.

A súlyfelesleg miatti pánik a tinédzserek nagy részét érinti, főként a lányokat. Felmérések szerint, hét lányból egynek volt, vagy van valamilyen evéssel kapcsolatos problémája, más esetben a megkérdezett serdülő lányok 36%-a túlsúlyosnak tartotta magát, míg 59% beismerte, hogy aktívan fogyókúrázik. A fiúknak csak kisebb része érzi problémásnak a testét, viszonylag hamar kinövik, többségük a túlzott edzésben és az evés visszafogásában látja a megoldást.

Mi is valójában az étkezési zavar?

Legjellemzőbbek, az evéssel kapcsolatos problémák közé tartozó anorexia és a bulimia, melyek mentális eredetű, súlyos zavarokkal, szélsőséges evési szokásokkal járó betegségek. Az anorexiás tinire jellemző, hogy vékonyabb egykorú társainál, nem hajlandó a normális testsúlyát fenntartani. Számára a testsúlygyarapodás (még a normális ütemben történő is) rossz közérzetet, félelmet okoz. Az anorexiás lányok saját, normális testsúlyukhoz képest legalább 15%-al vannak elmaradva. Önértékelési zavarral küszködnek, úgy gondolják, hogy megítélésük azon múlik, mennyire ideálisan szép, karcsú testtel rendelkeznek.

A bulimiás beteg ezzel szemben degeszre eszi magát, majd utána hánytatós-hashajtós kezelést végez az étel eltávolításának céljából. A betegség gyakran a tinédzserkor végén, felnőttkor elején alakul ki, ráadásul a bulimiában szenvedők rejtegetik problémájukat mások elől. Titokban tivornyáznak, majd hányással vagy hashajtóval próbálnak megszabadulni a bevitt ételtől, nem ritka a túlzásba vitt testmozgás, edzés, tornázás sem.

Figyelmeztető jelek bulimia esetén:

• A testsúly túl nagy hangsúlyt kap, állandó problémát jelent számára
• Kemény diétázást követő kalória gazdag lakmározás
• Túlevés, ha szorongás gyötri
• Érzelmi labilitás
• Étkezés közben, vagy rögtön utána hírtelen elvonul
• Depresszió
Alkohol vagy drogproblémák
• Gyakori a hashajtó szedése
• Túlzott edzés, túlhajszolás
• Rendellenes menstruációs ciklus

(KamaszPanasz - N. L.)