diéta
#Táplálkozás

Őrült sztárdiéták, avagy miért ne kövesd őket?

2011.02.03.
2 perces olvasási idő

Miért ne méregteleníts úgy, mint Demi, vagy egyél úgy, mint Gwyneth? A twitter, a blogok és maga az internet könnyűvé teszi, hogy kövesd a vékony és híres emberek fura diétáit.

Hiszen manapság már nem elég szimplán úgy öltözni vagy plasztikáztatni, mint egy valódi híresség. Most már úgy is kell étkeznünk, mint egyikük. Az internet segítségével pedig pár kattintás is elég ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan méregtelenít Demi Moore, vagy mit is eszik Gwyneth Paltrow.

Közel minden celeb, Jessica Simpsontól kezdve Kristie Alley-ig képtelennek tűnik megtartani maguknak ijesztő diétás trükkjeiket. Megan Fox ecetet iszik, hogy fogyjon. Kim és Khloe Kardashian azokkal a diétás italokkal „tisztítanak”, melyeket ő maguk is árulnak. Még Salma Hayek is megragadta az alkalmat, és tulajdonosként beugrott egy méregtelenítő programba, ami „Cooler Cleanse” néven fut.

Az egy dolog, hogy ugyanazt a szempillaspirált veszed meg, amelyet Megan Fox visel, ám az már egy másik dolog, amikor a (nem-)evési szokásait kezded el utánozni. Hiszen tény, hogy kevés sztárdiéta éri meg, hogy kövessük.

„A celebek nagyszerű példaképek lehetnek, kivéve, ha az egészséges étkezési szokásokra terelődik a szó” – mondja Keri Gans, dietetikus, az Amerikai Dietetikusuk Szövetségének szóvivője.

Ráadásul egyes sztárok a twittert használják arra, hogy megosszák az általuk kedvelt súlycsökkentő módszert, táplálékkiegészítőt, étkezési tervüket, esetleg azt, hogy hol tartanak diétájukban.

Jessica Simpsonnak közel 3 millió twitter követője van, és nemrég sokkolta őket extrém bejegyzéseivel. Ráadásul még „Total Vitality” nevű diéta-programjáról is beszámolt, azt reklámozva. „Megérti a testemet, a lúgosítás és hidratálás során.”

A „Total Vitality” úgy hangzik, mint egy homeopátiás, gyógynövényes, rossz ízű kínai tea – de legalább megérti, hogy hogyan is működik Jessica Simpson teste. És a twitteres hírverésnek köszönhetően valószínűleg sokan ki is próbálták.

Demi Moore és Ashton Kutcher sem rég dicsekedtek a „Master Cleanse” méregtelenítő program során tett erőfeszítéseikről millió twitter követőjüknek. Az erőfeszítéseket el kell hinnünk, hiszen ez a diéta nem más, mint visszafogottabb koplalás.

Legalább Deminek nem kellett sokat főznie – a szigorú diéta étrendje juharszirupból, citromos vízből és cyenne borsból áll. Ám nem bírta sokáig, hiszen 4 nap múlva már azzal dicsekedett, hogy a „The Clean Program” elnevezésű tisztítókúrát folytat. Ez egy 21 napos detox-diéta, ami egy New York-i doktor, Alejandro Junger talált ki, valamint árul online oldalán 350$-ért.

A diéta keretében napi 2 étkezést kell egy speciális shake-kel helyettesíteni. „Itt egyáltalán nincs szó semmilyen koplalásról! Ez végig a test táplálásáról szól!” – tweetelte Demi.

Persze tény, hogy Demi nagyszerűen néz ki. Ám az étkezések helyetti juice-ivás egyszerűen csak lelassítja a test anyagcseréjét és sokkal könnyebben fogsz a diéta vége után súlyt felszedni. A ditéa során ráadásul könnyen megfoszthatod a testedet értékes tápanyagoktól.

Másféle extrém diéta? Csak kérdezd meg Gwyneth Paltrow-t róla! Makrobiotikus diétájának feladása után jelenleg a „Clean” elnevezésű detox-diéta lelkes híve, és támogatását a blogján is megosztja.

„Tisztának és boldognak, illetve sokkal könnyebbnek érzem magamat. Leadtam egy csomó extra kilót, egy kifejezetten szórakoztató és finom módon. Ez a dolog lenyűgöző!” – írta, de azt is megemlítette, hogy mindenképpen kérdezzük meg háziorvosunkat arról, hogy a méregtelenítés melyik módját is ajánlják neked.

Persze, kérdezzük meg az orvosunkat. Szerintetek ő követte a saját tanácsát? Valószínűleg az egész élete alatti örökös diétázás vezetett a problémájához, ami nem más, mint csontritkulás. Miután a D-vitamin szintjét tesztelték, a doktorok elszörnyedve állították meg, hogy mennyire alacsony is.

Gwyneth lehet, hogy egy Oscar-díjas színésznő, ám nem lenne szabad az étkezési tanácsait követni. Könnyű hagyni magunkat bolonddá tenni, hiszen ha vékony, gyönyörű színésznők arról beszélnek, hogy milyen egyszerű is lefogyni az ő módszereikkel, akkor be fogunk dőlni annak, hogy ez olyan könnyű, mint levegőt venni. Ráadásul a tápanyaghiánytól izom- és csontelégtelenségeink lehetnek.

És ami még rosszabb, hogy egy nagyjából fiatal, egészséges hírességnek is lehet egy végzetes betegsége.

És bár megkívánhatjuk a vékony és híres emberek evési szokásait, ám nem szabad bedőlnünk a tweetjeiknek, blog bejegyzéseiknek, vagy csak egy diétázó celeb reklámjának. Nem is tudod, hogy mennyi extra támogatásra, mint például személyi edzőre, saját séfre van szükségük ahhoz, hogy ilyen jól nézzenek ki. Ne is említsük a Photoshopot!

(Gy.A. - msnbc.com)