táplálkozási rendellenesség
#Táplálkozás

A karcsúság ára

2013.01.28.
2 perces olvasási idő

Rengeteg problémával kell megküzdenünk az életben. Van, hogy az iskolai stressz vagy a családi gondok jönnek közbe. Egy biztos, a problémáidat ne úgy oldd meg, mint ahogy a következő történetben egy lány megpróbálta. Mert, mint kiderült, nem segített ezzel, hanem még ártott is magának.

Ez a lány mindig jó tanuló volt az iskolában. De amikor beindultak a hormonok és a pubertáskor, az ezzel járó testi és lelki változásokat nehezen tudta feldolgozni. Ráadásul a szülei is ekkor váltak. Az anyukája saját magát hibáztatta. Közben a lány osztályzatai romlani kezdtek. Úgy érezte, többé nem ura önmagának.

A lány úgy gondolta, hogy úgy veheti át az irányítást az élete felett, ha drasztikusan lecsökkenti a napi élelmiszer adagját. Nem evett, lefogyott. A fogyás mértéke felkeltette édesanyja figyelmét. Hat hónap telt el így, mire az anyukája rá tudta venni a vérvételre, ahol kiderült, hogy felborult a vérének kémiai egyensúlya. Az orvosok rájöttek, hogy anorexiás.

Felvették a kórházba kezelésre. Néhány év múlva a sok pszichoterápiának és a lány kitartó, fáradságos munkájának köszönhetően a testsúlya normalizálódott, és most már az anorexiát ellenőrzése alatt tudja tartani. De talán élete végéig küzdenie kell majd ezzel a betegséggel.

Anorexia

Senki sem tudja, hogy igazából mi okozza az anorexiát, bulémiát vagy más étkezési zavart. A genetika, a stressz, valamint a szociális és pszichológiai tényezők is mind szerepet játszhatnak. Akik étkezési zavarban küzdenek, úgy érzik, csak így tudják elviselni az otthoni gondokat vagy az iskolai stresszt.

A köztudatban az él, hogy csak a tini lányoknál léphet fel anorexia vagy bulémia. Pedig a tini fiúk körében is kezdenek elterjedni ezen betegségek. Ha egy anorexiás belenéz a tükörbe, torz képet lát önmagáról. Ami nekünk sovány és csúnya, neki undorítóan kövér. Nem számít, hogy hány kilogrammot adott már le eddig, mindig kövérnek látja magát. A szó szoros értelmében szeretné magát eltüntetni.

Az anorexia veszélyei

Súlyos anorexia esetén a test leépíti önmagát. A menstruációs ciklus leállhat vagy kimaradhat egy- egy hónapban, a szervezet nem tudja jól szabályozni a testhőmérsékletet, a mentális összpontosításban és a koncentrációban zavar léphet fel.

Legrosszabb esetben szó szerint éhenhalhat az étkezési zavarban szenvedő. Tény, hogy az összes pszichológiai betegség közül az anorexia rendelkezik a legmagasabb halálozási rátával.

Bulémia

A másik gyakori betegség, ami étkezési zavarral jár, az a bulémia. Csak itt a beteg az anorexiával ellentétben nem éhezteti magát, hanem eszik, néha túl sokat is. Majd az evés után lelkiismeret furdalása lesz, hogy „ő milyen kövér” és meghánytatja magát, vagy hashajtót vesz be, így szintén nem marad semmi tápláló a szervezetében.

Nehéz észrevenni, mert a betegség alatt a beteg nem veszít jelentős mértékű a súlyt. A jeleket kell látni. Ha egy rokon, barát vagy ismerős közvetlenül az evés után rendszeresen a mellékhelyiségbe megy, az már elgondolkodtató lehet.

A bulémia veszélyei

Bár az érintett személy súlyából nem veszít sokat, mégis a szervezet nem kapja meg a neki szükséges tápanyagokat, és így nem tud rendesen működni. A hánytatás révén a gyomorban lévő gyomorsav kimarhatja a nyelőcsövet, a garatot, a gégét, illetve kárt tehet a nyelvben és a fogakban.

(M. T.)