testsúly
#Táplálkozás

Öt módja az egészséges testsúly elérésének és megtartásának

2012.07.16.
2 perces olvasási idő

Hogy mi a legjobb módja annak, hogy minél több súlyt leadj? Olvass tovább és változtass az életeden!

A különféle diéták nem a legmegfelelőbb módjai a súly csökkentésének. Méghozzá azért nem, mert ezek csak ideiglenesen változtatják meg az étkezési szokásokat – ezáltal a súlycsökkenés is ideiglenes. Ugyanis a legtöbb diétázó a leadott súlyát visszaszedi, miután vége a diétának és visszatér a régi étkezési szokásaihoz.

A súlyvesztés abban az esetben lesz leginkább sikeres, amikor a diétázók feladják a régi, egészségtelen étkezési szokásaikat és ezeket új, egészséges magatartással helyettesítik.

1. Mozogj!

A rendszeres fizikai aktivitással kalóriákat égetsz és izmot építesz – mindkettő segít abban, hogy jól nézz ki és jól érezd magadat, valamint hogy súlyt adhass le. A kutyát sétáltatva, az iskolába biciklizve, vagy egyéb napi aktivitásodat növelő tevékenységgel meg is teheted az első lépést az egészségesebb szokások kialakítása felé. Ha még több kalóriát szeretnél elégetni, akkor menj el edzeni és a cardio mellett akár erősítő edzésekre is járhatsz, ezzel építve az izmodat. Minél több kalóriát égetsz el, annál több izmod lesz – még akkor is, ha nem is edzel.

2. Csökkentsd a képernyők előtt töltött időt!

Sokszor az az oka annak, hogy valaki keveset mozog, hogy túl sok időt tölt különféle képernyők előtt – gondolunk itt a TV nézésre, a számítógépezésre, vagy a videó játékozásra. Próbáld meg az ezekre szánt időt napi 2 órára csökkenteni. Ha a barátaiddal plázázol, még akkor is több kalóriát égetsz el, mintha a szobádban ülve nyomogatnál valamilyen elektronikus eszközt.

3. Figyelj az ételadagokra!

Manapság már a büfékben, éttermekben is sokkal nagyobb adagokat adnak, mint régebben – és ez extra kalóriákat is jelent! A másik lehetséges oka az esetleges súlyfeleslegnek a cukros italok fogyasztásában rejlik – a szénsavas üdítők, a cukrozott gyümölcslevek és a sportitalok az ilyen szempontból veszélyes italok kategóriájába tartoznak. A megoldás az lehet, ha kisebb adagokat választasz vagy a nagy, éttermi adagokat megosztod valakivel. Ezek mellett cseréld a cukros italokat vízre vagy alacsony zsírtartalmú tejre.

4. Fogyassz napi 5-ször gyümölcsöket és zöldségeket!

A gyümölcsök és a zöldségek többet jelentenek a vitaminoknál és ásványi anyagoknál. Hiszen rostgazdagok, ami által sokkal hamarabb érezheted magadat jóllakottnak. És mikor gyümölcsökkel laksz jól, akkor sokkal kevesebb az esély arra, hogy magas kalóriatartalmú ételeket választasz, mint például chipset vagy sütit.

5. Ne hagyd ki a reggelit!

A reggeli segít beindítani az emésztőrendszeredet, égetni a kalóriákat a felkelésedtől kezdve, valamint energiát ad az egész napodhoz. Azok, akik kihagyják a reggelit, sokkal éhesebbek lesznek a nap során, így később sokkal gyakrabban falnak. Ezáltal pedig jóval több kalória jut be szervezetükbe, mint amennyit a reggelivel vittek volna be. Éppen ez lehet a magyarázat arra, hogy azok az emberek, akik kihagyják a reggelit, jóval gyakrabban túlsúlyosak.

(Gy. A., kidshealth.com)